Nu cred că mai e un secret faptul că îmi plac tartele.Și sărate și dulci. Așa că de cum apar verdeturile nimic nu îmi mai stă în cale. De data asta am ales să fac o tartă cu spanac, leurdă, ceapă verde și praz. Sper să vă fac poftă. Aluatul se face într-o clipă și în general nu muncești mult la o tartă sărată.Am văzut de ceva vreme că a apărut aluat pentru tarte.Nu e rău, dar nu se compară cu aluatul făcut în casă, cu unt. Cel de cumpărat este cu margarină. Până stai să se dezghețe aluatul de cumpărat, cel de casă e gata de mult, ca să nu mai vorbesc de restul avantajelor, pentru sănătate. Deci la treabă !
INGREDIENTE:
Ptr. blat:
-220 g făină
-150 g unt foarte
rece
-un gălbenuș
-2-3 linguri de apă
foarte rece
-un praf de sare
Ptr. umplutură:
-2 fire de praz
subțiri
-o legătură de ceapă
verde
-2 legături mici de
leurdă
-100 g spanac tânăr
-6 felii de
prosciutto crudo, bacon sau altă șuncă crud uscată
-70 g brânză
gorgonzola
-2 linguri de mărar
verde tocat
-150 ml smântână
-150 ml lapte
-3 ouă
-un vârf de cuțit de
nucșoară măcinată
-sare, piper după
gust
MOD DE PREPARARE:
1.Se pun în bolul
robotului de bucătărie făina cernută, sarea și untul foarte rece tăiat
cubulețe. Se mixează prin pulsuri până se obține un amestec zgrumturos, ca
nisipul.Se adaugă gălbenușul și lingurile de apă rece pe rând. Se mixează tot prin
pulsuri până aluatul începe să se lege. Se scoate aluatul se pune pe o folie de
plastic, se adună într-o bilă, se învelește cu folie, apoi se aplatizează și se
dă la rece pentru cel puțin 30 de minute. Aluatul se poate face și frământat de
mână, dar din vârful degetor, să nu aibă timp untul să se încălzească prea
tare.
2.Se întinde aluatul
în formă circulară , la dimensiunea tăvii, în așa fel încât tava neunsă, să fie
îmbrăcată cu el. Nu se taie încă excesul de aluat. Asta e varianta fără folosirea bilelor de ceramică, boabelor de fasole sau altor greutăți puse în tavă pe hârtie de copt.Se înțeapă cu furculița
aluatul peste tot și se mai dă la rece 10 minute, după care se scoate și se
pune în cuptorul încins la 180*C și se coace 10 minute.Se scoate din cuptor,
după care se taie cu un cuțit ascuțit sau cu foarfeca excesul de aluat și se aplatizează dacă cumva aluatul s-a umflat pe alocuri.
3.Cât timp este
aluatul la cuptor se prepară umplutura : prosciutto sau baconul se taie fâșii și
se rumenește într-o tigaie fără ulei, apoi se dă la o parte. Într-o tigaie
încăpătoare se călește prazul și ceapa într-o lingură de ulei, apoi se adaugă
verdețurile tocate și se sotează un minut. Se lasă să se răcorească. Smântâna
și laptele se amestecă cu ouăle bătute, nucșoară, sare și piper după gust.
4.În tava cu crusta
de tartă se așază întâi verdețurile călite, apoi brânza gorgonzola tăiată
cubulețe și șunca rumenită.deasupra se toarnă amestecul de smântână și ouă.
5.Se coace tarta în
cuptorul preîncălzit la 180*C, timp de aproximativ 40-50 de minute, sau până ce
tarta este frumos rumenită și umplutura închegată.
Poftă bună !
Cred ca cu aceasta reteta o sa-mi conving si sotul sa manance tarta cu spanac :)). Mereu ne ciondanim cand incerc sa gatesc ceva fara carne.
RăspundețiȘtergereMerita sa incerci.Spune-i ca are si sunca pe acolo, eventual poti sa pui mai multa, sa-l pacalesti.
ȘtergerePreparatul meu de duminica. Delicios.
RăspundețiȘtergereSa va fie de bine !
ȘtergereSingurile tarte pe care le-am mancat au fost dulci. nu-mi imaginez ce gust ar avea leurda intr-un astfel de preparat, insa combinatia pare extrem de reusita. Nu cred ca se mai gaseste leurda pe piata, ca as fi incercat-o, dar pastrez reteta undeva bine ca s-o incerc primavara care vine.
RăspundețiȘtergereAluatul de tarta poate fi cu zahar pentru tarte dulci sau fara zahar, pentru cele sarate.Cat priveste leurda se mai gaseste in piata, chiar si la supermarket, asa ca merita sa incerci.
Ștergere