marți, 28 ianuarie 2020

Prajitura cu mere si crema de vanilie


Acum 10 ani !!!!! da, 10, am inceput acest blog, intai ca pe o curiozitate mai ales ca activam la vremea aceea pe vreo 2-3 site-uri culinare. Apoi a fost dorinta de a impartasi diferite retetete,mai ales din caietul mamei, care era o mare specialista in dulciuri, retete exotice aflate de la prietena mea ce traieste in Australia, etc. In general retete deosebite la vremea aceea. Reprezentarea foto nu era de loc ce ar trebui sa fie azi, dar si spuneam ca importanta e reteta, nu fotografia !!!! cam gresit, zice toata lumea azi.Mai ales ca ideea e sa-l faci sa gateasca pe cel care nu a facut-o pana acum. si am vazut oportunitatea de a cunoaste lume noua, drept care mi-am facut si multe prietene prin intermediul acestui instrument pot sa zic . Pe vremea aceea ne vizitam blogurile, era chiar un semn de curtoazie, lasam comentarii, impartaseam experiente si chiar experimentam retetele care mi se pareau interesante, vorbeam despre ele.FB-ul nu era inca prea folosit in Romania, desi se pare ca erau deja 500 000 de utlizatori. Eu insami imi facusem cont FB in 2007 dar am inceput sa-l folosesc cu adevarat abia  in 2011.Ce mai tura-vura, ca sa sarbatorim, va las azi o simpla si buna prajitura cu crema de vanilie si mere.

INGREDIENTE:
-o foaie de aluat foietaj
-6 mere
-4 oua
-300 ml lapte
-80 g faina
-60 g zahar
-50 g unt
-aprox 3 linguri zahar brun
-un sambure tonka (optional)
-2 linguri extract de vanilie sau 2-3 pliculete de zahar vanilat
-scortisoara macinata

MOD DE PREPARARE:
1.Se intinde foaia de foietaj intr-o tava rectangulara,unsa cu putin unt,  avand grija sa taiem excesul de aluat ce depaseste marginile tavii.
2.Se curata merele de coaja, li se inlatura cotorul, se taie in jumatate pe lungime, apoi fiecare jumatate se taie in felii de 5 mm, avand grija sa pastram forma marului.

3. Se asaza fiecare jumatate de mar, taiata ca mai sus, in tava, lasand loc intre ele. Se presara cu scortisoara macinata si cu zahar brun.
4.Se mixeaza impreuna ouale zaharul, laptele, faina, untul topit, esenta de vanilie sau zaharul vanilat si samburele ras de tonka.


 5. Se toarna compozitia de mai sus in tava, printre mere.
6.Se coace in cuptorul preincalzit la 180*C, pana ce prajitura este frumos rumenita si crema inchegata, aprox 35-40 de minute, sau depinde de cuptorul fiecaruia.
7. Se poate servi cu inghetata de vanilie alaturi si stropita cu sos caramel, asta din urma n-ar trebui sa lipseasca.


Pofta buna !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...