Iaca fac si eu torta frumoasa,lauda-ma gura... si nu am pozele intermediare din motivul ce vi l-am spus la postarea anterioara.Am aflat acum cateva minute ca nici nu le voi mai avea,ceea ce m-a enervat si suparat in acelasi timp.Asa ca ele,pozele, vor veni cand voi mai face torta asta.Dar cum mi-a placut am s-o refac poate chiar la sfarsitul saptamanii,cand vine Tudor acasa,noua placandu-ne torturile cu fructe si el n-a apucat sa manance din asta,fiind plecat in Lumea Noua.Este un tort relativ simplu de facut.Imi place aroma lui si contrastul dintre crema dulce si jeleul dulce acrisor.V-am mai spus ca pentru mine nu conteaza prea mult prezentarea,sa fie una decenta insa,cat gustul tortului.M-a uimit sa constat ca pentu unii conteaza mai mult cum arata,desi inlatura decoratiile de zahar ce nu le mananca,decat insusi continutul tortului.Mi-e greu sa inteleg acest mod de comportare gastronomica.Dar sa revenim la oile mele.
later edit : am gasit pozele intermediare, adica a reusit sa le recupereze. Imi cer scuze pentru calitatea lor, dar cu proxima ocazie am sa le inlocuiesc.
INREDIENTE :
- Diametrul formei 22 cm
ptr blat :
-aprox 36 buc piscoturi
ptr.crema:
-5 oua
-6 foi de gelatina
-250 g zahar
-500 g frisca
-2 lingurite coaja zaharisita de portocala (esentiala )
-esenta de rom (ca sa nu spun 50 ml rom ,ca asa era in reteta mamei)
-2 plicuri zahar vanilat
-2 fructe mango
-1 compot mare de piersici
ptr glazura de jeleu:
-500 ml suc natural de portocale amestecat cu zeama de compot de piersici sau apa
-8 linguri de zahar
-2 plicuri de gelatina Ruf (sau 6 foi de gelatina ),sau 2 plicuri tort gelee de la dr oetker
MOD DE PREPARARE :
-intai preparam crema :
-Crema se face la bain marie:cele 5 oua amestecate cu zaharul si gelatina (inmuiata in prealabil vreo 10 minute in apa ) se incalzesc,amestecand continuu,pana ce se leaga crema si lingura ramane glasata .
-Se adauga coaja de portocale zaharisita,(daca nu aveti,cu o zi inainte ,taiati cu cutitul de legume coaja de la o portocala,numai partea portocalie,taiati-o patratele, amestecati-o cu zahar si lasati-o asa pana a doua zi)iar dupa ce crema s-a racit se adauga frisca batuta , romul,si un fruct de mango taiat cubulete.
- restul fructelor (celalalt fruct mango si piersicile) se taie cubulete .
-se tapeteaza forma : lateral cu piscoturi intregi ,iar pe fund cu piscoturi taiate jumatati.
Piscoturile se insiropeaza usor cu siropul compotului de piersici.Cele laterale se trec rapid prin sirop,doar o clipa si doar pe partea dinspre interiorul formei.
-odata tapetata forma se toarna crema,
-se adauga un nou rand de piscoturi, se preseaza usor peste crema, apoi se acopera cu fructele taiate cubulete
-in aceasta faza se prepara glazura de jeleu din sucul de portocale , siropul compotului de piersici sau apa,zahar si gelatina,conform indicatiilor de pe plicul de gelatina.Jeleu racit un minut , se toarna peste fructe
-se da la frigider pentru cateva ore,pana se intareste jeleul si se decoreaza dupa dorinta.
-scoateti inelul detasabil al formei de tort,abia acum la sfarsit.Funda cu care l-am legat este pentru impresia artistica.
sa mai spun ca torturile cu fructe sint preferatele mele?:)foarte frumos si original decorat!:)
RăspundețiȘtergerePai si ale mele Alison! Iti multumesc, ma lauda si pe mine cineva pentru decoratie !!!!! pupu-te!
RăspundețiȘtergereva asigur insa,ca iubitorii de torturi cu fructe nu vor regreta daca fac acest tort
RăspundețiȘtergereArata minunat!!
RăspundețiȘtergeredeci!:)arata atat de apetisant...ce mai mult ti s-ar putea spune ref decoratie????? de nota 10. iar coaja portocale zaharisita... yummyyyyy...
RăspundețiȘtergereGiovanna,ma copleseti !!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereDanutza ma bucur ca-ti place si ma bucur pur si simplu!
RăspundețiȘtergerenu cred ca am avut o recunoastere mai mare decat a Giovannei ! o pup pe toate partile obrajilor ei ! stai sa vezi ce urmeaza,adica ce am invatat de la tine.probabil ca de Craciun!poate am sa fiu in forma de decorat my way.
RăspundețiȘtergereMmmmm... trebuie sa fie delicios!!..
RăspundețiȘtergereImi place cum arata! Si mi se pare asa frumos cum stau piscoturile alea in picioare!
RăspundețiȘtergereFoarte elegant si banuesc ca delicios.. eu n-am facut niciodata cu mango dar piersicile imi plac iar dupa descrierea facuta imi imaginez un gust delicios... te pup si o seara placuta!!!!
RăspundețiȘtergereIar cu comportarea gastronomica sant perfect de acord...si la mine primeaza gustul nu estetica,ca n-o vand!
RăspundețiȘtergereTe pup din nou!!!
celor ca le plac torturile cu fructe sigur le va place acest tort.totul e ca fructul de mango sa fie bine copt.cand apesi cu degetul pe coaja sa se infunde,sa fie elastic.eu acum il recunosc dupa miros daca e copt sau nu.gustul e diferit daca e copt sau mai putin copt.daca e mai putin copt miroase a morcov,putin ascutit mirosul.
RăspundețiȘtergerepetro,eu nu mi-am facut blogul ca sa vand torturi ci ca sa inspir sa zic,fetele si baietii,de ce nu,sa gateasca cat mai simplu si gustos,in principal,ca mai deraiez si eu,e alta treaba.dar ramane IDEEA!
RăspundețiȘtergereKadia,piscoturile stau in picioare,dupa ce tortul e montat si tinut la frigider cum am zis.La mine a rezistat foarte bine 3 zile,nefiind cupilul acasa.S-a luptat mama cu el si noi cate o feliuta.
RăspundețiȘtergereFelicitari, arata foarte bine tortul tau!
RăspundețiȘtergereImi place tortul, pare gustos si racoritor :) Si este foarte prezentabil, chiar si fara trandafiri si inimioare :)
RăspundețiȘtergerefelicitari,arata asa bine ca-mi notez ingredientele si la cumparaturi,,,revin pentru reteta,multumesc pentru postare,o zi frumoasa
RăspundețiȘtergereArata foarte bine , ador torturile cu fructe .
RăspundețiȘtergereFoarte frumos! ;)
RăspundețiȘtergerece tort frumos! imi place foarte mult si cum ai taiat mango-ul, eu nu am reusit pana acum :)
RăspundețiȘtergerebine te-am gasit :*
Multumesc fetelor !
RăspundețiȘtergereEmily,tii mango vertical,apreciezi cam cat ar fi samburele si tai fructul pe langa sambure.Pe felia taiata faci cu cutitul un caroiaj in patrate,avand grija sa nu tai si coaja ,apoi apesi coaja in sus ca si cand ai vrea sa-l intorci pe dos,si iese ariciul.Am sa pun poze despre cum se face.
RăspundețiȘtergerede fapt asta e si metoda de taiat cubuletele de mango,ata ca dupa ce ai intors ariciul,sa-i zic asa,tai cubuletele la rasul cojii.
RăspundețiȘtergereElegant si racoritor!Felicitari Pansy,de sarbatori am sa-l testez,te pup!
RăspundețiȘtergereFlory,te astept cu impresii
RăspundețiȘtergereDElicios !!! imi plac torturile racoroase! arata minunat!
RăspundețiȘtergereAntonina,e drept ca e un tort racoros si cu gust de vara-toamna,zic eu.zic toamna si nu vara, pentru ca folosim vara fructele locale.
RăspundețiȘtergerejmmmm..delicios! si mie imi plac torturile cu fructe!
RăspundețiȘtergereArata superb si e super delicios!!!Felicitari!Pup!
RăspundețiȘtergereSunteti dragute fetelot in aprecierile voastre !adica imi fac placere mie.
RăspundețiȘtergereiaca ne-am intalnit o multime de iubitoare ale torturilor cu fructe
RăspundețiȘtergereMango e favoritul meu.Am si eu niste poze ratacite prin computerul vechi de la un tort cu crema de mango.Al tau arata foarte bine.
RăspundețiȘtergereDecoratia e foarte frumoasa.mie una nu-mi place pasta de zahar si prefer intotdeauna sa le pun haina de frisca :)
RăspundețiȘtergerete laud si eu, ce minunatie, ce frumos arata! si cu mango si piersici, cat de bun!
RăspundețiȘtergereParadisiaco,data viitoare cand il fac,am sa-l fac cu crema de mango.nu l-am mai folosit la prajituri,doar in salate,dar merita exploatat
RăspundețiȘtergerePupu-te Zazuzo!!!!
RăspundețiȘtergerearata super.chiar este foarte frumos si stiu ca e si delicios.nici eu nu sunt de parere ca e mai important aspectul decat gustul ba din contra.poate si o mancare ormata cu pipeta si mai frumoasa decat cerul cu stele daca nu imi place gustul ramane in farfurie.totusi tu esti foarte modesta.tortul tau chiar este foarte frumos.pupici
RăspundețiȘtergereMultumesc,sarah pentru apreciere.ma bucur ca suntem de acord!
RăspundețiȘtergere