marți, 1 noiembrie 2011

Tort cu mango si piersici

Iaca fac si eu  torta frumoasa,lauda-ma gura... si nu am pozele intermediare din motivul ce vi l-am spus la postarea anterioara.Am aflat acum cateva minute ca nici nu le voi mai avea,ceea ce m-a enervat si suparat in acelasi timp.Asa ca ele,pozele, vor veni cand voi mai face torta asta.Dar cum mi-a placut am s-o refac poate chiar la sfarsitul saptamanii,cand vine Tudor acasa,noua placandu-ne torturile cu fructe si el n-a apucat sa manance din asta,fiind plecat in Lumea Noua.Este un tort relativ simplu de facut.Imi place aroma lui si contrastul dintre crema dulce si jeleul dulce acrisor.V-am mai spus ca pentru mine nu conteaza prea mult prezentarea,sa fie una decenta insa,cat gustul tortului.M-a uimit sa constat ca pentu unii conteaza mai mult cum arata,desi inlatura decoratiile de zahar ce nu le mananca,decat insusi continutul tortului.Mi-e greu sa inteleg acest mod de comportare gastronomica.Dar sa revenim la oile mele.
later edit : am gasit pozele intermediare, adica a reusit sa le recupereze. Imi cer scuze pentru calitatea lor, dar cu proxima ocazie am sa le inlocuiesc.

INREDIENTE :
- Diametrul formei 22 cm
ptr blat :
 -aprox 36 buc piscoturi
ptr.crema:
-5 oua
-6 foi de gelatina
-250 g zahar
-500 g frisca
-2 lingurite coaja zaharisita de portocala (esentiala )
-esenta de rom (ca sa nu spun 50 ml rom ,ca asa era in reteta mamei)
-2 plicuri zahar vanilat



-2 fructe mango
-1 compot mare de piersici


ptr glazura de jeleu:
-500 ml suc natural de portocale amestecat cu zeama de compot de piersici sau apa
-8 linguri de zahar
-2 plicuri de gelatina Ruf (sau 6 foi de gelatina ),sau 2 plicuri tort gelee de la dr oetker



MOD DE PREPARARE :

-intai preparam crema :
-Crema se face la bain marie:cele 5 oua amestecate cu zaharul si gelatina (inmuiata in prealabil vreo 10 minute in apa ) se incalzesc,amestecand continuu,pana ce se leaga crema si lingura ramane glasata .
-Se adauga coaja de portocale zaharisita,(daca nu aveti,cu o zi inainte ,taiati cu cutitul de legume coaja de la o portocala,numai partea portocalie,taiati-o patratele, amestecati-o cu zahar si lasati-o asa pana a doua zi)iar dupa ce crema s-a racit se adauga frisca batuta , romul,si un fruct de  mango taiat cubulete.

- restul fructelor (celalalt fruct mango si piersicile) se taie cubulete .

-se tapeteaza forma : lateral cu piscoturi intregi ,iar pe fund cu piscoturi taiate jumatati.
Piscoturile se insiropeaza usor cu siropul compotului de piersici.Cele laterale se trec rapid prin sirop,doar o clipa si doar pe partea dinspre interiorul formei.

-odata tapetata forma se toarna crema,

-se adauga un nou rand de piscoturi, se preseaza usor peste crema, apoi se acopera  cu fructele taiate cubulete


-in aceasta faza se prepara glazura de jeleu din sucul de portocale , siropul compotului de piersici sau apa,zahar si gelatina,conform indicatiilor de pe plicul de gelatina.Jeleu racit un minut , se toarna peste fructe
-se da la frigider pentru cateva ore,pana se intareste jeleul si se decoreaza dupa dorinta.
-scoateti inelul detasabil al formei de tort,abia acum la sfarsit.Funda cu care l-am legat este pentru impresia artistica.

39 de comentarii:

  1. sa mai spun ca torturile cu fructe sint preferatele mele?:)foarte frumos si original decorat!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai si ale mele Alison! Iti multumesc, ma lauda si pe mine cineva pentru decoratie !!!!! pupu-te!

    RăspundețiȘtergere
  3. va asigur insa,ca iubitorii de torturi cu fructe nu vor regreta daca fac acest tort

    RăspundețiȘtergere
  4. deci!:)arata atat de apetisant...ce mai mult ti s-ar putea spune ref decoratie????? de nota 10. iar coaja portocale zaharisita... yummyyyyy...

    RăspundețiȘtergere
  5. Giovanna,ma copleseti !!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Danutza ma bucur ca-ti place si ma bucur pur si simplu!

    RăspundețiȘtergere
  7. nu cred ca am avut o recunoastere mai mare decat a Giovannei ! o pup pe toate partile obrajilor ei ! stai sa vezi ce urmeaza,adica ce am invatat de la tine.probabil ca de Craciun!poate am sa fiu in forma de decorat my way.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mmmmm... trebuie sa fie delicios!!..

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi place cum arata! Si mi se pare asa frumos cum stau piscoturile alea in picioare!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte elegant si banuesc ca delicios.. eu n-am facut niciodata cu mango dar piersicile imi plac iar dupa descrierea facuta imi imaginez un gust delicios... te pup si o seara placuta!!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Iar cu comportarea gastronomica sant perfect de acord...si la mine primeaza gustul nu estetica,ca n-o vand!
    Te pup din nou!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. celor ca le plac torturile cu fructe sigur le va place acest tort.totul e ca fructul de mango sa fie bine copt.cand apesi cu degetul pe coaja sa se infunde,sa fie elastic.eu acum il recunosc dupa miros daca e copt sau nu.gustul e diferit daca e copt sau mai putin copt.daca e mai putin copt miroase a morcov,putin ascutit mirosul.

    RăspundețiȘtergere
  13. petro,eu nu mi-am facut blogul ca sa vand torturi ci ca sa inspir sa zic,fetele si baietii,de ce nu,sa gateasca cat mai simplu si gustos,in principal,ca mai deraiez si eu,e alta treaba.dar ramane IDEEA!

    RăspundețiȘtergere
  14. Kadia,piscoturile stau in picioare,dupa ce tortul e montat si tinut la frigider cum am zis.La mine a rezistat foarte bine 3 zile,nefiind cupilul acasa.S-a luptat mama cu el si noi cate o feliuta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Felicitari, arata foarte bine tortul tau!

    RăspundețiȘtergere
  16. Imi place tortul, pare gustos si racoritor :) Si este foarte prezentabil, chiar si fara trandafiri si inimioare :)

    RăspundețiȘtergere
  17. felicitari,arata asa bine ca-mi notez ingredientele si la cumparaturi,,,revin pentru reteta,multumesc pentru postare,o zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  18. Arata foarte bine , ador torturile cu fructe .

    RăspundețiȘtergere
  19. ce tort frumos! imi place foarte mult si cum ai taiat mango-ul, eu nu am reusit pana acum :)

    bine te-am gasit :*

    RăspundețiȘtergere
  20. Emily,tii mango vertical,apreciezi cam cat ar fi samburele si tai fructul pe langa sambure.Pe felia taiata faci cu cutitul un caroiaj in patrate,avand grija sa nu tai si coaja ,apoi apesi coaja in sus ca si cand ai vrea sa-l intorci pe dos,si iese ariciul.Am sa pun poze despre cum se face.

    RăspundețiȘtergere
  21. de fapt asta e si metoda de taiat cubuletele de mango,ata ca dupa ce ai intors ariciul,sa-i zic asa,tai cubuletele la rasul cojii.

    RăspundețiȘtergere
  22. Elegant si racoritor!Felicitari Pansy,de sarbatori am sa-l testez,te pup!

    RăspundețiȘtergere
  23. DElicios !!! imi plac torturile racoroase! arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  24. Antonina,e drept ca e un tort racoros si cu gust de vara-toamna,zic eu.zic toamna si nu vara, pentru ca folosim vara fructele locale.

    RăspundețiȘtergere
  25. jmmmm..delicios! si mie imi plac torturile cu fructe!

    RăspundețiȘtergere
  26. Arata superb si e super delicios!!!Felicitari!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  27. Sunteti dragute fetelot in aprecierile voastre !adica imi fac placere mie.

    RăspundețiȘtergere
  28. iaca ne-am intalnit o multime de iubitoare ale torturilor cu fructe

    RăspundețiȘtergere
  29. Mango e favoritul meu.Am si eu niste poze ratacite prin computerul vechi de la un tort cu crema de mango.Al tau arata foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  30. Decoratia e foarte frumoasa.mie una nu-mi place pasta de zahar si prefer intotdeauna sa le pun haina de frisca :)

    RăspundețiȘtergere
  31. te laud si eu, ce minunatie, ce frumos arata! si cu mango si piersici, cat de bun!

    RăspundețiȘtergere
  32. Paradisiaco,data viitoare cand il fac,am sa-l fac cu crema de mango.nu l-am mai folosit la prajituri,doar in salate,dar merita exploatat

    RăspundețiȘtergere
  33. arata super.chiar este foarte frumos si stiu ca e si delicios.nici eu nu sunt de parere ca e mai important aspectul decat gustul ba din contra.poate si o mancare ormata cu pipeta si mai frumoasa decat cerul cu stele daca nu imi place gustul ramane in farfurie.totusi tu esti foarte modesta.tortul tau chiar este foarte frumos.pupici

    RăspundețiȘtergere
  34. Multumesc,sarah pentru apreciere.ma bucur ca suntem de acord!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...