Am primit mai demult lintea asta verde, zisa de Puy ,dar pentru ca nu m-am dat eu pe spate dupa linte,am cam ignorat-o.Gasind o reteta ce folosea lintea asta,mi-am adus aminte de ea si am zis s-o incerc.Este de culoare verde inchis albastruie,cu boabele mai mici decat lintea verde obisnuita si cu un gust net superior, adica foarte buna.Nu degeaba beneficiaza de denumire de origine controlata,ca la vinuri si de denumire de origine protejata.Lintea asta este o specialitate din Puy-en-Velay (Franta) si se cultiva intr-o zona bine delimitata situata in Haute-Loire, pe platourile Velay (altitudine 600-1200m),unde beneficiaza de un microclimat special :sufera de frig la inceputul cresterii ,apoi profita din plin de caldura si soarele verii ,ceea ce-i accelereaza maturarea.Datorita conditiilor climatice speciale din zona aceea,invelisul ei este mai permeabil si contine mai putin amidon.In concluzie fierbe repede,nu e fainoasa si are un gust diferit de lintea obisnuita.Multa vreme denumita caviarul saracului, lintea du Puy a devenit foarte apreciata de gurmanzi.Am sa cercetez daca se gaseste lintea asta si pe la noi si va tin la curent,ca merita,parol !
Salata asta care am facut-o eu ,merge facuta si cu altfel de linte,n-o sa va para rau.
INGREDIENTE:
-o ceaşcă linte verde (linte de Puy)
-4 cesti de apa
-un morcov mic
-2 catei de usturoi
-2 rămurele de cimbru
-1/2 legătură pătrunjel verde
-o frunză de dafin
-sare
-2 pere
-30 g unt
-2 linguriţe de zahăr brun
-100 g brânză gorgonzola sau altă brânză cu mucegai albastru
Ptr dressing:
-3 linguri de ulei de măsline extravergine
-o lingură oţet de vin roşu
-2 linguriţe muştar de dijon
-sare,piper după gust
MOD DE PREPARARE:
2.Într-un borcănel cu capac se pun toate ingredientele pentru dressingul salatei şi se agită pentru omogenizare
5.Se topeşte untul într-o tigaie,se adăugă perele şi se stropesc cu zahăr.Se soteaza aprox 5 minute până sunt aurii şi uşor caramelizate
M-ai dat gata cu salata asta. Din pacate eu nu pot combina asa ceva, dar o sa fac o surpriza celor dragi ca este deosebita!
RăspundețiȘtergereElena,acuma ce sa zic,untul poate fi inlocuit cu uleiul,problema e la branza,ca totusi branza bleu n-o poti inlocui cu altceva pentru un gust similar.Dar poate fi,pentru post,inlocuita cu branza tofu prajita,ca sa fie mai gustoasa.Uleiul e mai greu de evitat,mai ales pentru dressing,spunand ca intr-o tigaie antiaderenta poti rumeni restul ingredientelor.
ȘtergereInvitatie de participare la: Concurs pentru bloggeri culinari "FISSLER BY KIKA - EXCELENTA IN BUCATARIE"
RăspundețiȘtergerehttp://www.gatestesanatos.ro/Concursuri/
Multumesc pentru invitatie.
Ștergereparticip cu reteta asta
ȘtergereFoarte buna!!!
RăspundețiȘtergereIntr-adevar e foarte gustoasa.
ȘtergereFoarte interesanta combinatia!Merita incercata!
RăspundețiȘtergereeu asa zic.
RăspundețiȘtergereMancarea cred ca are un gust grozav! Ai ales o reteta potrivita pentru concurs! Bafta multa! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Flori!
ȘtergereCred ca este tare buna!
RăspundețiȘtergereBafta la concurs!
Multumesc!
Ștergerefoarte interesanta reteta, nu m-as fi gandit sa combin lintea cu perele, imi place!
RăspundețiȘtergereEste o reteta care merita incercata!Multumim!
RăspundețiȘtergereo combinatie de ingrediente interesanta si apetisanta, imi place cum a iesit si abia astept sa o incerc :)
RăspundețiȘtergere