luni, 9 decembrie 2013

Tarta cu mere si frangipane


Despre crema frangipane, v-am mai spus ca este o crema coapta pe baza de pudra de migdale, specifica unor retete frantuzesti de tarte si prajituri ce se fac in perioada Craciunului .Am mai folosit-o aici si aici.De data asta am incercat-o cu mere si fistic.Acum sa vedeti ce si cum am facut :

INGREDIENTE:
Formă de tartă cu diametrul de 27 cm.
Masura ceasca =240 ml
Ptr.blat:
-2  ceşti făină
-200 g unt rece taiat cubulete
-1 linguriţă sare
-1 linguriţă cu vf zahăr brun
-3-5 linguri apă foarte rece

Ptr.umplutură :
-100 g migdale măcinate
 -100 g unt
 -100 g zahăr pudră
 -3 ouă bătute
 -o lingură de făină 
 -esență de migdale 
 -3-4 mere
 -30 g zahăr
 -o linguriță de scorțișoară
 -80 g gem de caise sau miere
 -30 g unt
 -40 g fistic măcinat

  MOD DE PREPARARE:
 Începem cu crema frangipane (crema de migdale),pentru că ea trebuie să stea la frigider cel puțin 6 ore:
 1.Migdalele se uscă în cuptor 10 minute,apoi se lasă la răcit ,după care se mărunțesc într-un blender sau râșniță
 2.Se bate cele 100 g unt spumă, se adaugă pe rând 100 g zahăr pudră, migdalele măcinate, esența de migdale după gust și cele 20 g făină mixând continu.Apoi se  adaugă gradual cele 3 ouă bătute .Se acoperă cu folie și se dă la frigider,pentru cel puțin 6 ore.Se poate păstra și până la 48 de ore.
3.Se frământă un aluat fraged ,cu vârful degetelor din ingredientele menționate,după care aluatul se învelește în folie și se dă la rece pentru cel puțin jumătate de oră, după care se scoate, se întinde, se așază în forma unsă cu unt, având grijă să îmbrăcăm bine forma, se înțeapă cu furculița și se dă la rece pentru jumătate de oră (altfel aluatul vi se va retrage la copt,de pe pereții formei de tartă)
 4.Se coace aluatul timp de 10 minute în cuptorul preîncălzit la 180*C , apoi se scoate afară, se lasă să se răcească, se pune crema de migdale în formă 
 5.Merelor li se scoate mijlocul ,apoi se feliază subțire și se taie feliile în două.Se stropesc cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida

 6.Se așază merele concentric începând de la margine, de jur împrejur, spre centru, se ung cu unt topit, apoi se pudrează cu zahăr tos și se dă forma la cuptor unde se coace timp de aproximativ 50 de minute, până ce tarta este frumos rumenită.
 7.Se scoate și se unge cu ajutorul unei pensule, cu gem de caise încălzit (pentru a fi mai fluid) sau cu miere, apoi se presară cu fistic zdrobit.După ce s-a răcit complet se scoate din formă.



 Poftă bună! 

6 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...