Am găsit somon sălbatic congelat, e drept, la Lidl.Nu m-am putut abține să nu-l cumpăr, mai ales că era portinonat omenește, adică nu m-a dat pe spate prețul.Și cum vroiam să încerc și piureul de conopidă, am zis că nimic nu-mi mai stă în cale. Îmi place peștele cu sos meuniere, iar semințele de fenicul îi dau o aromă extraordinară.A propos de semințele de fenicul,bântuiți prin magazine, la raioanele de condimente, sau prin plafaruri și încercați să vă faceți un stoc de diferite condimente, despre care ați citit in diferite rețete.N-o să vă pară rău și nici nu vă veți simți frustrați sau frustrate că nu aveți nu știu ce condiment. Un simplu condiment te poate purta de la agonie la extaz.Nu vă fie frică să le încercați.
INGREDIENTE:
-4 fileuri de somon
-1/4 linguriță de
semințe de fenicul zdrobite
-sare, piper după
gust
-50 g unt
-o lingură de ulei
-sucul de la o
jumătate de lămâie
-2 linguri de capere
-2 linguri de
pătrunjel verde tocat
Ptr. garnitură :
-o conopidă mică
-50 g unt
-100-200 ml lapte
-sare după gust
MOD DE PREPARARE:
1.Conopida se desface
florete și se fierbe, apoi se scurge și se pune într-un blender împreună cu
untul și 100 ml lapte cald. Se pornește blenderul și dacă mai este nevoie să
fie subțiat piureul se mai adaugă lapte, până la consistența dorită.Se
potrivește gustul de sare.
2.Fileurile de somon
se sărează, se piperează și se presară cu praful de semințe de fenicul.
3.Se încinge o tigaie
antiaderentă, se adaugă 30 g unt și o lingură de ulei și se prăjește peștele pe
ambele părți, timp de 2-3 minute fiecare parte, depinzând de grosimea fileului.
Se transferă peștele într-un vas termorezistent și se pune în cuptorul
preîncălzit la 180*C, pentru încă 5 minute.
4.Intretimp se face
sosul : în tigaia în care am prăjit peștele, se adaugă sucul de lămâie pentru
deglasare, apoi restul de unt și caperele . Când untul s-a topit, se asezonează
cu sare și piper, se adaugă pătrunjelul verde tocat și se închide focul.
5.Peștele se servește
stropit cu sosul meuniere, alături de piureul de conopidă.
Poftă bună!
N-am avut niciodata curaj sa gatesc somon, intotdeauna mi s-a parut ceva foarte complicat. De fapt, cred ca mereu mi-a fost teama sa gatesc aproape orice fel de peste
RăspundețiȘtergereVroiam sa spun ca se gateste ca orice peste, nu e vreo diferenta.Totul e sa respecti timpul de gatire, care este functie de grosimea bucatii de peste.
Ștergere