duminică, 31 ianuarie 2010

De ce zepter?

Acum  vreo  4  ani eram in vacanta  la mare, la 2 Mai. Ne-am intalnit acolo cu o buna  prietena  ce ne-a invitat  seara la ea in curte, la o saramura de crap.Sotul  meu  e mare amator de peste,dar  saramura nu-i  prea place, pentru ca in sosul ala plutesc  arsuri de gratar si asta ii face rau la stomac  si de regula sosul ala e prea sarat si nici asta nu-I place. O saramura buna  cere ceva tehnica.
 Dar ne-am dus  si nu ne-a parut  rau. Am participat la pregatirea saramurii , care a durat cam 15 minute.A facut-o intr-un griller de o anumita marca .Trebuie sa scriu asa,desi mi se pare aiurea,atata vreme cat eu doar vreau sa-mi impartasesc experienta . In acelasi  vas,dupa ce a pus saramura pe un platou, a facut rapid o mamaliguta, care a durat cam 10-15 minute , apoi tot in acelasi gril, a facut o tarta cu piersici ,pret de alte 15-20 de minute( tarta din aceea in care caramelizezi  fructele, torni  aluatul de pandispan peste ele si la sfarsit o rastorni pe farfurie).Toate astea au  durat o  ora, cu pregatirea  aluatului si a fructelor cu tot. si au fost gatite toate pe ochiul de aragaz.Rezultatul a fost remarcabil. Nu pot sa va spun ce bunatate a fost saramura  aceea,la fel si  tarta (facuta  pe ochiul de aragaz, nu in cuptor) .
In alta zi ne-a invitat la ea si ne-a dat legume fierte fara apa  (fierb doar in apa proprie, ce o contin ele insele) cu sos tzatziki si friptura de pui  facuta fara frigere in ulei.Peste friptura am pus  ulei de masline.Ne procesat termic  el isi pastreaza calitatile chiar curative.
Am uitat sa va spun ca sotul  meu  sufera de arteriopatie  obliteranta ,are artera  unui  picior infundata 90% , in 3 locuri,drept care avea  dureri  la mers .dupa 20 de metri de mers,trebuia sa se opreasca si sa se odihneasca.Asa ca am decis sa facem o investite in sanatatea noastra si sa cumparam astfel de vase .
Vreau sa va spun ca dupa  9 luni de mancat mancare gatita numai in aceste vase,(mentionz ca medicatia nu i s-a schimbat cu nimic) mergea  un kilometru  fara  sa trebuiasca  sa se opreasca.Asta e o boala grea in care alimentatia are un rol esential. Ca si in alte multe boli de altfel, sau mai corect in mentinerea sanatatii.
Hipocrat, parintele  medicinii spunea:  medicamentul sa-ti fie hrana  si hrana sa-ti fie medicamentul.

2 comentarii:

  1. mihaela radulescu31 ianuarie 2010 la 10:32

    felecitari si ...imi pare bine ca ne-am cunoscut ...la 2 mai ...si am avut mana buna!iti doresc sa ajungi cea mai apreciata doamna SEF arta Culinara. Pentru mine chiar esti o artista!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pupu-te,mihaela draga.Acuma sunt chiar o artista blogareasa si atat, ca ai mei sunt lihniti de foame,mananca doar friptura cu cartofi prajiti(total neindicat precum stii) de 3 zile de cand cu blogareala asta si se uita cu jimd la poze.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...