Reteta o am din caietul de prajituri al mamei mele, carevasazica face parte din categoria oldies but goodies. Fiind o prajitura cu foi coapte, pare complicat,dar nu este iar gustul e SUPER ! Devine tot mai buna pe masura ce trece timpul.Pentru mine, prajitura asta, mai mult decat altele, alaturi de cozonac inseamna Craciunul.Sper s-o incercati si sa va placa .
3 ore (complexitate medie)
Ingrediente:
Ptr.foi:
-600 g faina
-250 g unt,margarina sau untura
-125 g zahar praf
-o lingurita rasa de praf de copt
-4 galbenusuri
-zahar vanilat,coaja rasa de lamaie
-smantana sau iaurt,cat cere aluatul,cam 4-5 Lg (linguri)
Ptr.crema:
-200 g unt
-200 g zahar praf
-1 ceasca lapte caldut
-4 Lg faina
-unt cat o nuca
-sucul si coaja rasa de la o lamaie.
-zahar vanilat
-1 borcan gem de visine,macese sau caise,acrisor sa fie
Mod de preparare:
1.Se framanta ingredientele ptr foi,dupa care aluatul rezultat se imparte in 4 parti egale.
2.Se intinde fiecare parte cu sucitorul la dimensiunea dorita si foaia se coace pe dosul tavii,pe hartie de copt, rezultand 4 foi.
4.Ptr crema,se freaca untul spuma apoi se adauga zaharul praf,zahar vanilat,zeama si coaja de la o lamaie.Cele 4 linguri de faina se freaca cu putin lapte rece ptr a obtine o pasta dupa care se adauga in restul de lapte si se fierbe la foc mic, amestecand continu, pana se leaga crema,adaugandu-se si unt cat o nuca in aceasta crema.Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu mixtura de unt si zahar.
5.Pentru asamblare, prima foaie se unge cu jumatate din gem, se pune a doua foaie care se unge cu toata crema , se pune apoi a 3-a foaie care se unge cu restul de gem si in sfarsit ultima foaie, care se pudreaza cu zahar praf si vanilat.
Prajitura astfel construita se lasa pana a 2-a zi,la temperatura camerei,acoperita cu o folie,ca sa se inmoaie foile.
Am facut odata o prajitura asemanatoare dar asta pare si mai buna si mai usor de facut.O s-o fac si eu cu ocazia Sf. Valentin sau a Anului Nou Chinezesc ca tot cad in aceeasi zi anul asta.
RăspundețiȘtergerearata superb prajitura asta !
RăspundețiȘtergerema duc sa cumpar smintina(restul am )si ma apuc de preparat-Nu stiu daca va fi mai gustoasa decit a dvs.( eu n-am prea multa experientza!)
Va tin la curent - chiar trebuie sa astept 24 ore sa o tai ???
da,pentru ca trebuie sa se inmoaie foile
RăspundețiȘtergereFoarte faina reteta. Am facut-o de Craciun si a avut exact acelasi gust cu care eram obisnuita.Multam mult pentru reteta.
RăspundețiȘtergereLa multi ani si un An nou fericit iti doresc.
Eu ii pun deasupra si niste ciocolata......e delicioasa!
RăspundețiȘtergereNu-mi imaginez gustul cu ciocolata deasupra, mai ales ca gustul acestei prajituri, respectiv al foilor evoleaza in timp si este o prajitura acrisoara, dar dulce. Dar daca zici ca e buna, te cred.
Ștergere