miercuri, 18 mai 2016

Tort cu afine,crema de ciocolata alba si mousse de afine



 Asta-i tortul pe care l-am făcut pentru aniversarea lui Tudor de anul acesta, pe care l-a dus la servici să-și servească colegii. Așa că eu nu am gustat rezultatul final. Poza secțiunii e făcută cu telefonul, da' nu contează, zice că a fost bun. După părerea mea blatul e tare bun la tortul ăsta, cred că poate fi o prăjitură în sine. Am vrut să-l decorez mai altfel, dar cum am mai avut doar 100 g ciocolată albă pentru decor și timp limitat, mi-a ajuns doar pentru mijlocul tortului.În mod sigur am să mai fac tortul, așa că vă voi arată și variante mai arătoase.  Și mai cred că sâmburele tonka ar fi făcut minuni la tortul ăsta, dar din păcate n-am mai avut. 

INGREDIENTE:
 Formă de tort cu diametrul de 22 cm
Măsura ceașcă = 240 ml
 Ptr. blat:
 -180 g făină cernută
 -125 g unt moale
 -180 g zahăr
 -coaja rasă de la o lămâie
 -2 ouă
 -o lingură de extract de vanilie
 -2 linguri de suc de lămâie
 -un pliculeț praf de copt
 -un praf de sare
 -120 g lapte bătut
 -o ceașcă de afine
 Ptr. crema de ciocolată :
 -250 g ciocolată albă
 -300 ml smântână de frișcă
 -30 g fulgi de migdale
 -o foaie de gelatină
 Ptr.mousse-ul de afine:
 -250 ml frișcă
 -1/2 ceașcă de afine
 -1/2 ceașcă zahăr
 -250 g mascarpone
 -un plic de zahăr vanilat
 -3 foi de gelatină
 Ptr. decor:
 -100 g ciocolată albă
 -2 linguri de frișcă
 -2-3 linguri de suc natural de afine 

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se amestecă zahărul cu untul și se bate spumă.
 2.Se adaugă coaja de lămâie, ouăle unul câte unul și extractul de vanilie, se omogenizează.
 3.Se adaugă apoi făina cernută și amestecată cu praful de copt și sarea. 
 4.După ce s-au omogenizat se adaugă și sucul de lămâie și laptele bătut.

 5.Afinele se amestecă cu o lingură de făină apoi se încorporează în aluat.

  6.Aluatul obținut se toarnă în tava de copt tapetata pe fund cu hârtie de copt și unsă pe margini cu unt.
 7.Se coace în cuptorul preîncălzit la 180*C, timp de 35-40 de minute sau până ce trece proba scobitorii. După ce s-a copt se lasă la răcit. Când este complet răcit se taie blatul în două.



 8.Pentru crema de ciocolată albă: 150 ml de frișcă se pun la încălzit la foc mic împreună cu ciocolata albă, amestecând continu până la topirea ciocolatei, după care se dă la o parte și se adaugă foaia de gelatină hidratată în prealabil în apă rece timp de 10 minute, se amestecă până gelatina este complet topită. Se lasă la răcit complet, după care se adaugă restul de frișcă bătută în prealabil, amestecând cu lingură de lemn sau spatula.După omogenizare se adaugă migdalele mărunțite.
 9. Se pune pe un platou prima foaie de blat, se înconjoară cu un inel reglabil, și se toarnă crema de ciocolată.Se acoperă cu a două foaie de blat și se dă la rece până se prepară mousse-ul de afine.
 10.Se pun cele 3 foi de gelatină la hidratat timp de 10 minute, conform indicațiilor de pe ambalaj.

 11.Se face un fel de dulceata din afine și zahăr și se pune la încălzit la bain marie. Când amestecul e călduț (nu trebuie să depășească 60*C) se adaugă gelatina hidratată și se amestecă până se topește complet, apoi se lasă la răcit.


 12.Pentru mousse-ul de afine se bate frișca, se adaugă crema mascarpone, apoi puțin câte puțin din dulceata de de afine cu gelatină. Se omogenizează.
 13.Se pune 2/3 din mousse-ul obținut peste al doilea blat și se dă la rece  în congelator 10-15 minute.
 14.Se scoate tortul de la rece și se desprinde cu grijă inelul reglabil, apoi se îmbrăca lateralele tortului cu mousse-ul rămas și se dă la frigider 30 de minute.
 15.Se topește la bain marie ciocolata pentru decor, amestecată cu frișcă și sucul de afine.Se lasă să se răcorească, dar cât este încă lichidă se toarnă în mijlocul tortului, apoi se lasă la răcit.
 16.Se decorează cu afine și caspuni după imaginație.



 Sfat : dacă doriți să îmbrăcați tot tortul în ciocolată sau măcar toată partea superioară, folosiți 300 respectiv 200 g ciocolată albă, cu restul ingredientelor proporțional. 
 De asemenea dacă nu doriți să tăiați blatul, puteți împărți aluatul în două părți egale și veți coace astfel 2 blaturi.   

Poftă bună !


2 comentarii:

  1. Cat de bine arata. Dar ceva dietetic pentru noi??? Sunt intr o lupta continua cu kilogramele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cazul asta pot sa-ti recomand cu incredere fructele.Dar o felie de tort ocazional, nu cred ca e asa o mare tragedie

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...