Asta-i tortul pe care l-am făcut pentru aniversarea lui Tudor de anul acesta, pe care l-a dus la servici să-și servească colegii. Așa că eu nu am gustat rezultatul final. Poza secțiunii e făcută cu telefonul, da' nu contează, zice că a fost bun. După părerea mea blatul e tare bun la tortul ăsta, cred că poate fi o prăjitură în sine. Am vrut să-l decorez mai altfel, dar cum am mai avut doar 100 g ciocolată albă pentru decor și timp limitat, mi-a ajuns doar pentru mijlocul tortului.În mod sigur am să mai fac tortul, așa că vă voi arată și variante mai arătoase. Și mai cred că sâmburele tonka ar fi făcut minuni la tortul ăsta, dar din păcate n-am mai avut.
INGREDIENTE:
Formă de tort cu
diametrul de 22 cm
Măsura ceașcă = 240 ml
Ptr. blat:
-180 g făină cernută
-125 g unt moale
-180 g zahăr
-coaja rasă de la o
lămâie
-2 ouă
-o lingură de extract
de vanilie
-2 linguri de suc de
lămâie
-un pliculeț praf de
copt
-un praf de sare
-120 g lapte bătut
-o ceașcă de afine
Ptr. crema de
ciocolată :
-250 g ciocolată albă
-300 ml smântână de
frișcă
-30 g fulgi de
migdale
-o foaie de gelatină
Ptr.mousse-ul de
afine:
-250 ml frișcă
-1/2 ceașcă de afine
-1/2 ceașcă zahăr
-250 g mascarpone
-un plic de zahăr
vanilat
-3 foi de gelatină
Ptr. decor:
-100 g ciocolată albă
-2 linguri de frișcă
-2-3 linguri de suc
natural de afine
MOD DE PREPARARE:
1.Se amestecă zahărul
cu untul și se bate spumă.
2.Se adaugă coaja de
lămâie, ouăle unul câte unul și extractul de vanilie, se omogenizează.
3.Se adaugă apoi făina
cernută și amestecată cu praful de copt și sarea.
4.După ce s-au
omogenizat se adaugă și sucul de lămâie și laptele bătut.
5.Afinele se amestecă
cu o lingură de făină apoi se încorporează în aluat.
6.Aluatul obținut se
toarnă în tava de copt tapetata pe fund cu hârtie de copt și unsă pe margini cu
unt.
7.Se coace în
cuptorul preîncălzit la 180*C, timp de 35-40 de minute sau până ce trece proba
scobitorii. După ce s-a copt se lasă la răcit. Când este complet răcit se taie
blatul în două.
8.Pentru crema de
ciocolată albă: 150 ml de frișcă se pun la încălzit la foc mic împreună cu
ciocolata albă, amestecând continu până la topirea ciocolatei, după care se dă
la o parte și se adaugă foaia de gelatină hidratată în prealabil în apă rece
timp de 10 minute, se amestecă până gelatina este complet topită. Se lasă la
răcit complet, după care se adaugă restul de frișcă bătută în prealabil,
amestecând cu lingură de lemn sau spatula.După omogenizare se adaugă migdalele
mărunțite.
9. Se pune pe un
platou prima foaie de blat, se înconjoară cu un inel reglabil, și se toarnă
crema de ciocolată.Se acoperă cu a două foaie de blat și se dă la rece până se
prepară mousse-ul de afine.
10.Se pun cele 3 foi
de gelatină la hidratat timp de 10 minute, conform indicațiilor de pe ambalaj.
11.Se face un fel de dulceata din afine și zahăr și se pune la încălzit la bain marie. Când amestecul e călduț
(nu trebuie să depășească 60*C) se adaugă gelatina hidratată și se amestecă
până se topește complet, apoi se lasă la răcit.
12.Pentru mousse-ul de afine se bate frișca, se
adaugă crema mascarpone, apoi puțin câte puțin din dulceata de de afine cu
gelatină. Se omogenizează.
13.Se pune 2/3 din
mousse-ul obținut peste al doilea blat și se dă la rece în congelator 10-15 minute.
14.Se scoate tortul
de la rece și se desprinde cu grijă inelul reglabil, apoi se îmbrăca lateralele
tortului cu mousse-ul rămas și se dă la frigider 30 de minute.
15.Se topește la bain
marie ciocolata pentru decor, amestecată cu frișcă și sucul de afine.Se lasă să
se răcorească, dar cât este încă lichidă se toarnă în mijlocul tortului, apoi se
lasă la răcit.
16.Se decorează cu
afine și caspuni după imaginație.
Sfat : dacă doriți să îmbrăcați tot tortul în ciocolată sau măcar toată partea superioară, folosiți 300 respectiv 200 g ciocolată albă, cu restul ingredientelor proporțional.
De asemenea dacă nu doriți să tăiați blatul, puteți împărți aluatul în două părți egale și veți coace astfel 2 blaturi.
Poftă bună !
Cat de bine arata. Dar ceva dietetic pentru noi??? Sunt intr o lupta continua cu kilogramele.
RăspundețiȘtergereIn cazul asta pot sa-ti recomand cu incredere fructele.Dar o felie de tort ocazional, nu cred ca e asa o mare tragedie
Ștergere