Am primit o invitatie de la Electrolux,de a participa la un concurs ce face parte din proiectul lor Electrolux duce Passion4Cooking la nivel national .Retete traditionale romanesti,de data asta din Moldova si Bucovina.Desi sunt ardeleanca,am decis sa particip cu reteta asta de sarmalute in cuib,ce le-am mancat acum multi ani,intr-o delegatie fiind,la Dorohoi.Am facut fiecare portie in vase independente,de lut.Dar cuiburile pot fi gatite si impreuna intr-un vas mai mare,dar avand grija sa fie bine infasurate pentru a putea fi servite frumos fiecare cuib independent.
INGREDIENTE :
-500 g carne tocata (amestec am folosit eu,jumatate vaca,jumatate porc)
-1/2 ceasca de orez
-1 ceapa mare tocata
-2 catei de usturoi
-2 legaturi marar tocat
-1 lg (lingurita) seminte de coriandru zdrobite
-250 g afumatura,(eu am folosit bacon crud uscat)
-1 l de supa de vaca (facuta dintr-un cub)
-sare,piper
-foi de dafin,cimbru
-pasta de tomate
-1 sticla de vin alb de Cotnari
MOD DE PREPARARE :
-carnea tocata se framanta cu ceapa tocata,usturoil zdrobit,orezul,mararul si mirodeniile (sare,piper,coriandru) su acopera vasul cu folie si se da la rece pentru 4-5 ore.
-se infasoara sarmalutele,la fel ca orice sarmale,doar ca dimensiunea lor este mult mai mica,cam de dimensiunea falangei degetului mare.
-se unge vasul in care le vom gati cu ulei,punem varza tocata pe fundul lui ,apoi il tapetam cu o foaie mare de varza,punem afumatura,apoi asezam sarmalutele.Deasupra punem iar afumatura si invelim cuibul.Le-am pozat alaturi de o bricheta ca sa va dati seama cat sunt de mari.
-inchidem cuibul de sarmale,punem pasta de tomate,vinul,cimbrul si o foaie de dafin in fiecare vas si le dam la cuptor,la foc mediu,aprox o ora si jumatate.Acum depinde si cat de mare este vasul cu sarmalutele.Pe masura ce lichidul e absorbit de orez,adaugam supa.
Daca nu le facem in vase independente,ci intr-un vas mai mare,infasuram sarmalutele mici intr-o frunza mai mare,tot dupa tehnica infasurarile sarmalei,avand grija sa putem scoate fiecare cuib fara sa-l zdrelim,cand va fi gata.
-servim cu smantana , alaturi de mamaliguta si ardei iute
Noi am servi, dar nu avem...:-). Ce frumoase si apetisante sunt. Te votam undeva?
RăspundețiȘtergereArata tare apetisant, iar prezentarea ii da o nota autentica, asa ca multa bafta la concurs. Pup!
RăspundețiȘtergereUau...ce poftaaa mi-ai facut ! Bafta multa ! (Raluca)
RăspundețiȘtergereAm inteles ca e fara vot,dar va multumesc pentru intentie!
RăspundețiȘtergereNaina draga,acuma ce sa-ti spun,ca nici noi nu mai avem,dar conditia concursului a fost sa fie postata reteta azi.Ca daca pofteai iti pastram o olicioara si tie!Da' sa stii ca eu tot la salata ta de boeuf jinduiesc.
RăspundețiȘtergereuna receta muy apetitosa y con el ají mucho más,abrazos y abrazos.
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru faptul ca asa ardeleanca cum esti, ai reusit sa le faci micute ca-n Moldova! Bafta!
RăspundețiȘtergereun pur régal, je note
RăspundețiȘtergerebonne journée
Wauuuuu,ce bunaciuneeeee!
RăspundețiȘtergereMi-am chemat sotul si fiul sa vada ce ai tu aici.Ne punem pe treaba ca prea e tentant,trebuie probat!Felicitari!
Bunaciune curata!
RăspundețiȘtergereBafta si pupici!
Numai prezentarea face toti banii....sa nu mai punem si restul:)!!!!Bafta!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru incurajari
RăspundețiȘtergerePansy, super reteta si prezentare, iti doresc mult succes in concurs!
RăspundețiȘtergereMultumesc Bunny!
RăspundețiȘtergereSuper reteta!Bafta mula!
RăspundețiȘtergereAdica bafta multa ,Pansy:)
RăspundețiȘtergereCred ca imi plac mai mult portiile individuale si m-ai dat gata cu coriandrul. Bafta multa,imi place tare mult reteta!
RăspundețiȘtergereMitinita,coriandrul ala le da o aroma grozava.De obicei eu pun menta in orice tocatura,dar de data asta n-am pus.Cat despre portiile individuale,este mai spectaculoasa sa zic asa servirea.
RăspundețiȘtergereMultumesc Teo!
RăspundețiȘtergereptiiiii, ce pofta mi-ai facut, de cand zic ca iau sarmalele de la mama si tot nu le mai iau :)))!
RăspundețiȘtergerezazuzo,eu in general fac numai iarna sarmale,eventual inca o data la inceput de primavara,dar atunci le fac in foi de vita si ma gandesc la vara !
RăspundețiȘtergereMama ce bunatate!Ador sarmalele!
RăspundețiȘtergereJ'aime le chou farci et ta manière de faire me plait beaucoup.
RăspundețiȘtergereA très bientôt
Imi place mult ideea! Bafta la concurs!
RăspundețiȘtergerehaplea,gand la gand cu bucurie!
RăspundețiȘtergereNadji,pour nous c'est "un sport national"!bisous!
RăspundețiȘtergereMultumesc Cristina!
RăspundețiȘtergereDelicioasa papica.
RăspundețiȘtergereMult succes la concurs !
Te tzuc.
Si eu dau un vot pt daruire si talent,prea bine arata,ca ai berechet,,da spune cum mama naibi sa renunt la cuvintele alea doua ca nu eu le-am pus si habar n-am cum se face,scrie la mine pe blog
RăspundețiȘtergereSi eu dau un vot pt daruire si talent,prea bine arata,ca ai berechet,,da spune cum mama naibi sa renunt la cuvintele alea doua ca nu eu le-am pus si habar n-am cum se face,scrie la mine pe blog
RăspundețiȘtergereMultumesc Sidy!
RăspundețiȘtergereok,Doinitza iti scriu
RăspundețiȘtergere