De mult vroiam să încerc rețeta asta și acum i-a venit rândul.Deși le zice ouă scoțiene ele se pare că au fost inventate de o mare băcănie londoneză pe la 1734 și sunt inspirate din bucătăria nord indiană. Este o mâncare tipică pentru picnic, dar poate fi și aperitiv, mai ales dacă se folosesc ouă de prepeliță, sau pot fi servite la micul dejun alături de brânză și murături.Fiind așa sățioase, noi le-am mâncat ca fel principal acompaniate de mazăre cu smântână.
INGREDIENTE:
-4 +1 ouă
-300 g carne tocată
amestec
-o ceapă mică tocată
-un cățel mic de
usturoi zdrobit
-o linguriță de
muștar
-1/2 linguriță de ierburi
italiene
-2 linguri de făină
-2-3 linguri pesmet
-500 ml ulei pentru prăjit
Ptr.mazare:
-500 g mazăre
-100 ml smântână
-30 g unt
-o ceapă mică
tocată
-mărar sau patrunjel verde
tocat
-sare, piper după
gust
MOD DE PREPARARE:
1.Se amestecă carnea
tocată cu ceapa tocată mărunt, usturoiul zdrobit, ierburile italiene, muștarul,
sare și piper. Gustați amestecul ca să fie suficient de sărat.Se împarte în 4
și se formează 4 bile.
2.Se pun 4 ouă în apă
rece, și se fierb timp de 3 minute.Apoi se scot, se pun în apă rece, se lasă să
se răcorească, apoi se decojesc cu grijă.
3.Se umezesc mâinile
cu apă, se ia în palmă o bilă de carne și se aplatizează cât să îmbrace oul.Se
pune oul la mijloc și se îmbrăca cu carne, rotindu-l în palmă ușor.Se
preocedeaza la fel cu toate cele 4 ouă.
4.Se trece fiecare ou
prin făină, ou bătut și pesmet, ca la șnițele.
5.Se încinge uleiul
într-o crăticioară cât să acopere ouăle, până atinge 150 *C, apoi se imersează
ouăle în ulei și se prăjesc până ce sunt frumos rumenite, aproximativ 4 minute,
timp în care ouăle se rotesc din când în când pentru a nu se prinde de fund,
după care se scot și se lasă la scurs pe un șervet absorbant de hârtie.
6.Într-o cratiță
separată se călește ceapa în unt, se adaugă mazărea și se sotează până se
înmoaie, apoi se adaugă smântâna, se fierbe la foc mic 2 minute până leagă
sosul, se asezonează cu sare și piper.După ce se închide focul se adaugă mărar
verde tocat.
7.Ouăle se pot servi
ca în cazul de față, alături de mazăre, constituind un fel principal, dar ele
pot fi servite și ca aperitiv sau mic dejun, alături de o felie de cașcaval și
murături.
Poftă bună !
Asta poate fi reinventarea oului de Paste. Dar e o idee bune si pentru restul anului. Te pup!
RăspundețiȘtergereHi,hi sa faci pane-ul colorat !Nu stiu cum faci trebuie sa ciocnesti
Ștergere