vineri, 20 mai 2016

Friptura de porc cu cartofi Anna


 Acuma ce să spun, că asta-i o rețetă de iarnă. Dar la cât de capricioasă este primăvară asta, când frig când căldură ,eu zic că merge alături de o salată verde, mai ales că eu am făcut-o într-o zi friguroasă. Dar cartofii sunt vedeta în acest fel de mâncare, care sunt o garnitură franțuzească clasică, creată în vremea lui Napoleon III și datorată unui pupil a lui Antonin Careme, numit Adolphe Duglere, care a devenit chef la Cafe Paris, un restaurant la mare modă în secolul XIX și a făcut acești cartofi în onoarea uneia din doamnele celebre de moravuri ușoare ale momentului. 

 INGREDIENTE:
 -un kg spată sau pulpă de porc
 -o linguriță ierburi italiene
 -o linguriță piper cu lămâie
 -1/2 linguriță coriandru măcinat
 -fulgi de ardei iute după gust
 -sare după gust
 -ulei
 -o cană de apă
 Ptr. cartofii Anna:
 -850 g cartofi
 -100 g unt clarificat 
 -sare, piper

 MOD DE PREPARARE :
 1.Se fasonează carnea de porc sub forma unui mușchiuleț și se leagă cu sfoară.

 2.Se amestecă ierburile și condimentele cu o lingură de ulei, după care se unge carnea cu acest amestec și se pune într-o tavă unsă cu ulei.Se adaugă o cană de apă
 3.Se coace în cuptor, la foc mediu, timp de 2,5 ore sau până ce carnea este moale și pătrunsă.Din când în când se unge cu sosul format în tavă. Dacă este nevoie se mai adaugă pe parcurs apă fierbinte.Dacă se rumenește prea tare și carnea nu este încă gata, se acoperă cu folie de aluminiu.

 4.Cu o oră înainte de a fi gata friptura, se începe prepararea cartofilor : se curăță, se spală și se taie felii subțiri cam 2,5 mm, cu ajutorul robotului de bucătărie sau cu o răzătoare adecvată.Se spală din nou pentru a îndepărta amidonul și se usucă într-un sevet de bucătărie, prin tamponare.
 5.Se topește untul  și se separă de sedimentele lactice, albicioase, care sunt la fund.Se folosește doar partea clară a untului, fără sedimente.



 6.Într-o formă cu pereți detașabili, ca cea de tort, se așază primul strat de cartofi, în cerc, ușor petrecuți. Se sărează, se piperează și se stropește cu unt topit. Se preocedeaza la fel cu următoarele straturi de cartofi. La forma cu diametrul de 24 cm , am avut 4 straturi de cartofi. După ce se așază și se stropește cu unt ultimul strat, se acoperă cartofii cu o foie de hârtie de copt, tăiată la dimensiunea formei. Se coc în cuptor aproximativ o oră sau până ce sunt frumos rumeniți și dacă înfigeți lama unui cuțit în centru, ea pătrunde ușor, fără să întâmpine rezistență, semn că sunt făcuți cartofii. Se scot din cuptor și se lasă la răcit 5-10 minute, după care se îndepărtează peretele formei și cartofii se răstoarnă pe un platou sau farfurie potrivită.
 7.Se servesc felii de friptură alături de cartofi  si salata dorită.



 Poftă bună ! 

2 comentarii:

  1. Ei de iarna ... eu zic ca e buna oricand !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai cu nebunia asta cu cure de tot felul si mancatul gaurii de la covrig, ce sa zic si eu ?

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...