Acuma ce să spun, că asta-i o rețetă de iarnă. Dar la cât de capricioasă este primăvară asta, când frig când căldură ,eu zic că merge alături de o salată verde, mai ales că eu am făcut-o într-o zi friguroasă. Dar cartofii sunt vedeta în acest fel de mâncare, care sunt o garnitură franțuzească clasică, creată în vremea lui Napoleon III și datorată unui pupil a lui Antonin Careme, numit Adolphe Duglere, care a devenit chef la Cafe Paris, un restaurant la mare modă în secolul XIX și a făcut acești cartofi în onoarea uneia din doamnele celebre de moravuri ușoare ale momentului.
INGREDIENTE:
-un kg spată sau
pulpă de porc
-o linguriță ierburi
italiene
-o linguriță piper cu
lămâie
-1/2 linguriță
coriandru măcinat
-fulgi de ardei iute
după gust
-sare după gust
-ulei
-o cană de apă
Ptr. cartofii Anna:
-850 g cartofi
-100 g unt clarificat
-sare, piper
MOD DE PREPARARE :
1.Se fasonează carnea
de porc sub forma unui mușchiuleț și se leagă cu sfoară.
2.Se amestecă
ierburile și condimentele cu o lingură de ulei, după care se unge carnea cu
acest amestec și se pune într-o tavă unsă cu ulei.Se adaugă o cană de apă
3.Se coace în cuptor,
la foc mediu, timp de 2,5 ore sau până ce carnea este moale și pătrunsă.Din când
în când se unge cu sosul format în tavă. Dacă este nevoie se mai adaugă pe
parcurs apă fierbinte.Dacă se rumenește prea tare și carnea nu este încă gata,
se acoperă cu folie de aluminiu.
4.Cu o oră înainte de
a fi gata friptura, se începe prepararea cartofilor : se curăță, se spală și se
taie felii subțiri cam 2,5 mm, cu ajutorul robotului de bucătărie sau cu o
răzătoare adecvată.Se spală din nou pentru a îndepărta amidonul și se usucă
într-un sevet de bucătărie, prin tamponare.
5.Se topește untul și se separă de sedimentele lactice, albicioase, care sunt la fund.Se folosește doar partea clară a untului, fără sedimente.
6.Într-o formă cu
pereți detașabili, ca cea de tort, se așază primul strat de cartofi, în cerc,
ușor petrecuți. Se sărează, se piperează și se stropește cu unt topit. Se
preocedeaza la fel cu următoarele straturi de cartofi. La forma cu diametrul de
24 cm , am avut 4 straturi de cartofi. După ce se așază și se stropește cu unt
ultimul strat, se acoperă cartofii cu o foie de hârtie de copt, tăiată la
dimensiunea formei. Se coc în cuptor aproximativ o oră sau până ce sunt frumos
rumeniți și dacă înfigeți lama unui cuțit în centru, ea pătrunde ușor, fără să
întâmpine rezistență, semn că sunt făcuți cartofii. Se scot din cuptor și se
lasă la răcit 5-10 minute, după care se îndepărtează peretele formei și
cartofii se răstoarnă pe un platou sau farfurie potrivită.
7.Se servesc felii de
friptură alături de cartofi si salata dorită.
Poftă bună !
Ei de iarna ... eu zic ca e buna oricand !
RăspundețiȘtergerePai cu nebunia asta cu cure de tot felul si mancatul gaurii de la covrig, ce sa zic si eu ?
Ștergere