miercuri, 10 mai 2017

Tort cu lamai intregi


Nu știu dacă ați auzit de Merry Berry,  o foarte drăguță doamnă englezoaică, cu studii culinare Cordon bleu, emisiuni și cărți culinare și cu niște rețete extraordinare, de loc complicate, dar gustoase. Am văzut rețeta asta de tort și mi-a trezit curiozitatea tocmai folosirea lămâilor întregi. 
Pot să vă spun că l-am făcut deja de 2 ori. Prima oară n-am apucat să fotografiez rezultatul final, așa că l-am refăcut, pentru că chiar a meritat. Este un tort ușor și răcoros, numai bun în zilele călduroase ce sperăm că vor veni. A doua oară l-am făcut într-o formă mai mică de 20 cm. Cantitățile ingredietelor blatului le-am înjumătățit , iar cele pentru cremă le-am redus la o treime, mai puțin zahărul, pe care l-am înjumătățit.  Dar zahărul din cremă depinde de gustul vostru și de acreala lămâilor. Deci nu e bătut în cuie, gustați crema și adăugați zahăr, dacă așa vă place.  Și pentru că mie mi-a plăcut foarte mult, am să-l încerc și cu limete.Va țin la curent .  În orice caz mai mult e de povestit decât de făcut .

 INGREDIENTE:
 Tavă de tort cu diametru de 26 cm
 Ptr. blat:
 -o lămâie mare sau 2 mici
 -280 g unt moale
 -280 g zahăr
 -280 g făină
 -un plic de praf de copt
 -4 ouă
 -2 plicuri zahăr vanilat sau 2 linguri extract de vanilie
 -2 linguri lichior limoncello (optional)
 Ptr. umplutură:
 -150 g unt
 -350 g zahăr pudră
 -750 g mascarpone
 -2 plicuri zahăr vanilat sau o lingură extract de vanilie
 -2 linguri limoncello(lichior de lămâie )-opțional
 Ptr. decorare:
 -o lămâie
 -50 g zahăr

 MOD DE PREPARARE:


  1.Se cojește lămâia cu un cuțit care scoate fâșii subțiri și cât mai lungi. Dacă nu aveți o astfel de sculă, se cojește lămâia cu un cuțit economic de legume și apoi se taie fâșii înguste cu un cuțit bine ascuțit.Se pune coaja obținută într-o crăticioară, se acoperă cu apă fierbinte și jumătate din cantitatea de zahăr, 25 g, și se fierbe un minut. Se strecoară temeinic de apă și se usucă bine între șervete de hârtie, apoi se presară pe hârtie de copt și deasupra se presară zahărul rămas.Se amestecă bine să fie toată lămâia îmbrăcată în zahăr.Se răsfira și se lasă la temperatură camerei sau într-un loc călduț să se usuce până a două zi.Dacă nu aveți timp și sunteți pe fugă, puneți fâșiile de lămâie în cuptorul preîncălzit la 110 *C, pentru 30 de minute.


  2.Pentru blat, se spală bine lămâia cu un burete abraziv, apoi se pune într-o crăticioară la fiert cu apa cât s-o acopere. După ce începe să fiarbă apa, se da focul mic si se lasă să fiarbă timp de 20 de minute, după care se scoate, se scurge, iar după ce se răcorește se taie în două și se scot sâmburii. Se pune lămâia în robotul de bucătărie sau blender și se acționează cu pulsuri pentru a nu transformă lămâia în pastă ci să rămână și bucățele mai mari.Se scoate într-un bol și se rezervă pentru mai târziu.

  3.Se pun în robot toate celelate ingrediente ale blatului și se procesează până se obține o compoziție fină. Se adaugă jumătate din cantitatea de lămâie pasată și se amestecă cu o spatulă.
 4.Se toarnă compoziția obținută într-o forma de tort cu fundul acoperit cu hârtie de copt și pereții unși cu ulei sau unt.
 5.Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 *C, timp de aproximativ 30 de minute sau până ce blatul este auriu. Se încearcă cu scobitoarea dacă este făcut. Se lasă la răcit, apoi se taie în două.

 6.Se prepară crema frecând untul spumă împreună cu zahărul și zahărul vanilat. Se adaugă mascarponele și limoncello, se omogenizează, apoi se adaugă jumătatea rămasă de lămâie pasată. Se gustă crema, dacă credeți că mai are nevoie de zahăr, se mai poate adăuga.
 7.Se asamblează tortul punând prima jumătate de blat pe farfuria de prezentare, se unge cu jumătate din cremă apoi se pune a două jumătate de blat și se unge peste tot cu crema rămasă.Se decorează după dorință. Eu am decorat lateralele cu cuburi de ciocolată albă, iar deasupra cu feliile de lămâie preparate ca la puncul 1.



 Poftă bună ! 

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...