duminică, 29 iulie 2018

Prajitura cu afine    Cui nu-i place vara ? Culmea este că gândindu-mă în urmă, la copilărie, nu o asociez cu căldura, cum o fac acum, ci cu mireasma din bucătăria mamei, a prăjiturii cu fructe proaspăt scoasă din cuptor. Mama nu s-a plâns niciodată de căldură, ci numai de frig. Îi plăceau fructele, dar și dulciurile, așa că pot spune că am fost un copil privilegiat din acest punct de vedere. Poate de acolo mi se trage și faptul că prefer dulciurile cu fructe, fie ele prăjituri sau torturi, în detrimentul celor cu ciocolată. Pe vremea aceea nu se găseau ciocolată și cacao bune în mod curent, iar cum mama era o perfecționistă, nu făcea dulciuri cu ciocolată, decât dacă găsea ingrediente de calitate. Obișnuia să spună că ea nu face tort sau prăjitură cu cremă cu gust de săpun. Dar să ne întoarcem la prăjitura noastră cu afine, pe care  dacă aveți curajul să o încercați, promit că nu o să vă pară rău.  

  
 INGREDIENTE:

 Ptr.blat:
 -200 g unt topit
 -6 ouă
 -2 gălbenușuri
 -200 g zahăr
 -500 g făină
 -un pliculeț praf de copt
 -4-6 linguri de lapte călduț
 -coaja rasă de la o lămâie
 -2 plicuri zahăr vanilat sau 2 linguri extract de vanilie
 Ptr. umplutură:
 -200 g afine
 -1/4 de linguriță de scorțișoară
Ptr.glazură:
 -4 albușuri
 -100 g zahăr
 -o linguriță suc de lămâie
 -o mână de nuci tocate grosier

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se bat spumă gălbenușurile, ouăle, zahărul și zahărul vanilat. Se adaugă laptele călduț mixând continu.
 2.Se amestecă făina cu praful de copt, se adaugă gradual amestecul de ouă, untul topit și răcorit și  coaja rasă de lămâie.

 3.Se toarnă aluatul într-o tavă unsă cu unt, se repartizează deasupra afinele amestecate în prealabil cu scorțișoară și se coace în cuptorul preîncălzit la 200 *C, timp de 20-25 de minute.
 4.Intretimp se bat albușurile spumă. Când începe să se formeze spuma se adaugă zahărul deodată și sucul de lămâie și se continuă mixarea până ce merengul rămâne ferm pe tel.


 5.Se scoate prăjitura din cuptor, se toarnă compoziția de albuș peste prăjitură, nu se nivelează perfect pentru a avea un aspect rustic, se presară cu nuci și se dă din nou la cuptor, pentru aproximativ 10 minute sau până ce albușul e auriu.


 Poftă bună !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...