miercuri, 14 septembrie 2011

Barbeque chicken


Carevasazica ( asta o fi un adverb,nu stiu,si am probleme cu el ca nu stiu daca l-am scris corect),da'voi cred ca intelegeti ce vreau eu sa zic :adica ne-au napadit americanii,corect ar fi americanca, de ceva vreme si noua ne place.Asa ca la sfarsitul saptamanii trecute,adica duminica,am facut ceea ce se cheama barbeque chicken,nu chicken barberque cum as fi zis eu dupa nu-s ce model.Si a fost o adevarata experienta,ca am avut tot felul de controverse a propos de barbeque, care e sport national la ei ,la americani,da' in Europa ii critica toti pentru arsura carnii.Are si un termen la ei arsura asta adica ii zice  blackind.Carnea se marineaza intr-un sos dulce,contine zahar brun,care de fapt se caramelizeaza, iar arsura este ceva gustos si carnea ramane moale la interior.Acuma am zis sa nu spun o reteta fixa,pentru ca nu exista.Alex mi-a  explicat ca fiecare regiune cu sosul ei de barbeque.Unele-s mai bune altele mai putin.Adica si la ei ,cate bordeie atatea obiceiuri.

In principiu,nu pot sa va spun decat ce sos a facut ea :
Eu am sa-l reduc cam la o punga de ciocanele (noi am avut 2 plus una de pupe superioare).Spun asta pentru ca sosul fiind insuficient pentru cantitatea de carne, l-a mai adaugit cu ce aveam prin frigider
Dar ar trebui sa fie cam asa,pentru o punga de ciocanele:
-1 sticla hot chilli sauce de la Heinz
-2 Lg (linguri) de praf de usturoi
-2 Lg sos worchester
-2 Lg otet de vin rosu
-2 Lg de zahar brun
-1 lg (lingurita) praf de mustar .cred ca puteti folosi linistit si 1/2 l mustar simplu
-piper
-sos tabasco,cateva picaturi bune
Ea tot gusta sosul,apoi a decis ca e prea putin si l-am inmultit cu  ketchupul ce-l  aveam prin casa,pasta de tomate si a mai dublat zaharul,worchester,usturoiul,otetul si tabasco.Toate au fost puse inrt-o tigaie si amestecate si fierte putin,pana ce sosul s-a legat si a primit gustul dorit.Apoi l-am lasat la racit.Spun ca era putin,pentru ca sosul se folosea la marinat,apoi ,intimpul frigerii carnea o ungea mereu cu o pensula.Iar sosul ramas l-am pus peste carnea din farfurie.



Dupa ce s-a racit sosul,am adaugat carnea ,am amestecat-o bine si am dat totul la rece pentru 2 ore.

Timp in care Alex incins gratarul ( 11 lei a costat acum 5 ani ,cred ca au fost cel mai bine investiti 11 lei,tot ea l-a cumparat) si  a pus carnea la fript.


Totul e ca din cand in cand sa ia flacara carnea,care se unge constant cu sosul ramas.(la fiecare intoarcere )

Apoi berea nu putea sa lipseasca de la un gratar,chiar si american.

Rezultatul mancat cu o salata simpla de rosii,ceapa,ardei si patrunjel
Vi se pare ars ? ei este atat de bun,arsura este gustoasa (caramelizata zice Alex) si nu va mai spun de sosul care il lasa friptura.Ca poze n-am facut cum stergeam tava, cu paine.



Unul din personajele cele mai impotriva arsurii,care n-a contenit in faza de preparare sa spuna cat e Alex de gresita si acum uitati-va la gura lui.Io faceam pozele asa ca pe mine nu ma puteti vedea.

12 comentarii:

  1. eu cred ca-i un deliciu.sigur merita incercata.acu sa vad pe care (cine) si cum pacalesc sa aprinda focul.da' sigur pana la urma incerc marinata ta,chiar daca va trebui sa prajesc apoi carnea pe grill la aragaz.pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce descriere i-ai facut... cred ca oricine ar vrea sa guste mai ales pt arsura aia... sa ii simta gustul...
    Te pup... ma bucur ca am reusit sa mai ajung putin pe la tine...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca este tare buna , parca i simt aroma! Am sa incerc si eu, sper sa mai tina vremea sa facem un gratar ! :) Pupicei si o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. acuma fetelor ,ca voi cred ca deja stiti ca nu-i nevoie de carbune ca sa faci un gratar bun,mai am vreo 3 linguri de sos si credeti-ma ca am sa-l incerc pe gratar la aragaz.totul e caramelizarea,sosul trebuie sa aiba suficient zahar.tot aici am postez rezultatul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Pansy m-ai omorat cu marinata asta.....am si eu o reteta de costite americane,cand o voi face o voi posta,dar reteta ta ma innebuneste...desigur am salvat-o!
    O seara placuta si te pup pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
  6. petro,esti grozava,tare mi-ar place sa ne intalnim.e drept ca gradina mea nu e ca a ta,dar tot mi-ar place cand vii in romania sa ne vedem.chiar la gratarul meu schiop

    RăspundețiȘtergere
  7. Sosul ala e un adevarat rasfat!Clar a innobilat gratarul de pui!

    RăspundețiȘtergere
  8. oooo...chiar fain gratarul...si parca era o vorba din popor: " Se bateau turcii la gura mesenilor", asa-i? haha!

    RăspundețiȘtergere
  9. Teo sosul e intr-adevar bun.Cred ca tot secretul este sa ungi mereu carnea cu el

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu sunt innebunita dupa sosuri. Cred ca e super delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  11. sofnails, rezultatul e surprinzator de bun.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...