sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Atena la inceput de an 2

Cum ii sade bine turistului,mi-am luat picioarele la spinare si am pornit in continuarea explorarii Atenei.Cu ce puteam sa incep ? cu Acropolele evident.
Asta-i amfiteatrul pe care l-ati vazut si ieri,dar de data asta fotografiat de pe Acropole

Propileele, "poarta" de intrare in complex..ele aveau si doua cladiri laterale,dintre  care una din ele era pinacoteca, locul unde erau adapostite picturile aduse drept ofranda.
Si Partenonul, aceasta minunatie a lumii antice construita din marmura, in a doua jumatate a secolului V i.h, in vremea lui Pericle, sub supravegherea sculptorului Phidias, ce era autorul sculpturilor,basoreliefurilor si frizelor ce decorau templul dedicat zeitei Atena Partenos,considerata de localnici patroana orasului. A fost construit cu respectarea proportiilor de aur,cunoscute azi in arhitectura si arta in stil doric..A suferit diferite transformari dealungul secolelor, mileniilor de fapt :biserica crestina cu hramul sfintei Marii,apoi dupa ocupatia otomana,in secolul XV d.h a fost transformat in moschee.Ba turcii au depozitat si praf de pusca acolo,asa ca dupa un bombardament al venetienilor,Partenonul a fost destul de distrus.100 de ani mai tarziu, ambasadorul Angliei la Inalta Poarta a cerut permisiunea sa ia o parte din sculpturile ramase si sa le duca in Anglia.Aici le-a vandut,pe bani mult mai putini decat l-au costat,catre British Museum,unde sunt si acum.In anii '80,Melina Mercouri( actrita si cantareata cunoscuta in Europa),cat a fost ministrul culturii a incercat sa le recupereze de la englezi,dar incercarea ei n-a avut succes.
Erehteionul, cu cele 6 cariatide,fecioare drapate,de o eleganta deosebita si cu toate acestea coloanele acestea in forma de femei sustin un acoperis.E preferatul meu.Tot din marmura si tot Phidias este constructor si sculptor

Templul acesta este ionic,iata si coloanele specifice stilului ionic.

Dupa Acroplis ,am continuat vizitarea Atenei cu autobuzul etajat.Aici o biserica catolica
Biserici multe,peste tot
Primul stadion olimpic modern, Panatinaikos,construit cu ocazia primei olimpiade moderne,din 1896

Biblioteca universitatii

Universitatea din Atena




Academia ,era in renovare,asa ca am fotografiat ce am putut
Piata Cotzia, in apropierea careia se afla si piata de carne si peste.In piata Cotzia a fost startul si finisul turului ciclist al Atenei istorice,la olimpiada din 2004.


Un magazin cu felurite cafele si cu utilaje vechi in pregatirea cafelei
Vitrina cu branzeturi grecesti
In hala de carne,am facut o singura poza ,pe sest,ca oamenii n-au fost de acord sa le pozez marfa si evident preturile



Peste din mijloc era un peste foarte ciudat,cu o carne transparenta.Am aflat dupa aceea ca este monkfish,traducerea pe care am gasit-o este specie de peste pescar.este destul de greu de gatit,pentru ca zice ca secreta la prajire,un suc laptos,asa ca trebuie o anumita tehnica.
de unde eram fan calamari,am devenit fan caracatita.

In hala de peste insa,a fost un regal.Oameni draguti,unii au si pozat, din pacate nu stiau decat greceste si n-am putut afla o alta denumire a pestilor,decat cea greceasca.




Vis-a vis de piata,am gasit si un magazin romanesc, dar am inteles ca era tinut de un grec
Alaturi de magazinul romanesc,un magazin cu mezeluri italienesti.
Si gata,m-am intors acasa, pentru ca a doua zi,plecam in insula Hydra.Leonard Cohen,I'm comming!Are o casa pe insula.

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...