Provocarea sarata a Bucatarului Curajos a fost propusa luna asta de Casuta Laurei : enchiladas.
Enchilada, un fel de mancare mexican la origine , este de fapt o tortilla de porumb umpluta cu carne, branza, fasole, legume, fructe de mare sau combinatii ale acestora, acoperita cu un sos de chili cu rosii, branza rasa, totul rumenit cateva minute la cuptor. Nimic complicat, dar satios, bun si picant.Sigur ca daca nu mancati picant, puteti inlocui ingredientele iuti cu variantele lor nepicante.
In limba spaniola enchilada este particiul trecut al verbului enchilar, care inseamna "a adauga ardei chili la.." adica a asezona sau decora cu ardei iuti.
Acum sa va arat varianta mea de enchiladas cu chili con carne.
INGREDIENTE:
-8 foi de tortilla ( se gasesc in marile magazine la raionul de paine).
-400 g carne tocata de vita
-1/2 carnat chorizo sau alt carnat picant ( sau nepicant daca nu mancati picant)
-o ceapa tocata
-un catel de usturoi zdrobit
-o conserva de fasole boabe
-50 g cascaval ras sau mozzarella
-o lingura condiment pentru fasole de la Fuchs (foarte bun!!!)
sau
-o lingurita de chimion macinat
-o lingurita de boia dulce
-1/4 lingurita boia iute (optional)
-1/2 lingurita de maghiran uscat
-sare,piper dupa gust
ptr.sos:
-400 ml sos de rosii
-un ardei capia taiat cubulete
-1/4 lingurita boia iute (optional)
-o lingurita praf de usturoi sau un usturoi zdrobit
-1/4 lingurita chimion macinat
-o ceapa mica
-1/2 ceasca de apa
-sare,piper dupa gust
-o lingura de ulei
MOD DE PREPARARE:
1.Preparati intai sosul, calind ceapa, ardeiul si usturoiul, apoi adaugati sosul de rosii, apa si condimentele si lasati sa fiarba unsor 5-10 minute, pana sosul scade si capata consistenta. La sfarsit mixati totul cu un blender sau mixer vertical si mai dati un clocot.
2.Pentru prepararea umpluturii caliti ceapa,usturoiul, apoi adaugati carnea si rumeniti-o,pana dispare toata apa continuta, apoi adaugati carnatul taiat feliute sau cubulete, condimetul pentru fasole ( sau condimentele inlocuitoare) si gatiti impreuna inca 2 minute.
3.Adaugati fasolea scursa si clatita in apa rece, 1/3 din sos, asezonati cu sare ,piper si mai dati un clocot.
4.Puneti jumatate de sosul ramas pe fundul unui vas termorezistent, apoi asezati in mijlocul fiecarei tortilla 2 linguri de umplutura, radeti putin cascaval deasupra umpluturii, rulati si asezati-o in vas cu imbinarea in jos, pentru a nu se desface.
Acoperiti rulourile cu restul de sos, radeti cascaval deasupra si dati la cuptorul preincalzit la 200 *C (putin peste mediu) timp de 10-15 minute,pana ce branza se topeste.
Mancati-le calde, ca atare,sau alaturi de o salata .
Pofta buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu