Am făcut rețeta asta după Gordon Ramsey, unul din bucătarii mei favoriți.Deși eu nu am folosit merluciu proaspăt, ci congelat, a ieșit foarte bun.Am învățat o dată cu rețeta asta, cum să prăjești file de pește cu piele fără să se curbeze în timpul preparării ( e descris procedeul în rețetă).Cât despre relish ( cu care m-am "intalnit " in excursia mea canadiana din vara asta) iata ce spune wikipedia: relish este un fel de sos făcut din legume proapete, fructe sau murături,tăiate mai mare sau mai mic, practic este ca un condiment care se adaugă pentru a potența și completa aroma unui fel de mâncare.Este originar din India și a devenit popular în întreaga lume.Exemple de relish sunt și gemurile folosite la gătirea mâncărurilor sărate (ardei iute, roșii, merișoare) și sosurile chutney de fructe sau legume.
INGREDIENTE:
-4
fileuri de merluciu cu piele(sau 2 merluciu întregi)
-250 g
roșii cherry sau prunisoare tăiate în sferturi
-3 fire
de ceapă verde tocate
-o
linguriță de zahăr
-1/2
linguriță de cimbru
-2
linguri de pătrunjel verde tocat
-o
lingură de oțet de vin alb
-sare,
piper după gust
-ulei
MOD DE
PREPARARE:
1.Dacă
peștii sunt întregi, filetați-i tăindu-i în lungul spatelui și scoțând cu grijă
carnea urmărind șira spinării.Presărați fileurile obținute cu sare și piper
2.Într-o tigaie care să cuprindă peștii puneți
2 linguri de ulei și așezați de la început peștii cu pielea în jos,
încălzindu-i împreună la foc mic.După 1-2 minute creșteți focul la mediu
(încălzirea treptată a peștelui previne curbarea fileurilor în tigaie).Prăjiți
peștele până se rumenesate pielea și devine crocantă, iar carnea peștelui e
pătrunsă pe trei sferturi.Întoarceți peștele și mai prăjiți-l un minut, după
care îl scoateți și-l puneți pe o farfurie acoperită cu hârtie absorbantă.
Păstrați peștele la cald.
3.Într-o crăticioară puneți o lingură de ulei
și căliți roșiile împreună cu ceapa verde, timp de un minut.Adăugați zahărul,
oțetul, cimbrul și fierbeți 1-2 minute la foc mare, până se evaporă oțetul și
se înmoaie puțin roșiile fără să-și piardă formă.Adăugați la sfârșit
pătrunjelul tocat.
4.Serviți fileurile de pește stropite cu sosul
de roșii alături de cartofi piure, copți sau natur.
Poftă bună!
Foarte bun pestele!!!
RăspundețiȘtergere