În Maramureșul copilăriei mele,cu napii se hrăneau animalele.Acuma ce fel de napi erau ăia, nu știu.În vara asta, în Canada fiind, am mâncat pentru prima dată napi, legume rădăcinoase.Am aflat că sunt de mai multe feluri, dar acolo erau niște rădăcini mari, de aproape un kg , cu coajă albicioasă și un guler violet, iar când îl fierbeai devenea galben.Asta era se pare o variantă de nap galben, deși în stare crudă nu prea se vedea a fi galben.Gustul legumei gătite este de gulie și cum mie îmi plac guliile, mi-a plăcut și napul.În nordul Canadei, napul este la fel de popular ca și cartoful, dacă nu și mai popular.E foarte ieftin, e lipsit de amidon și e dulce ca și gulia.Îl foloseau în supe, în tocane de porc sau îl făceau piure.
INGREDIENTE:
-un kg
de dovleac curățat și tăiat cuburi
-un nap
tăiat cuburi ( poate fi înlocuit cu 3-4 gulii tăiate cuburi )
-un
morcov feliat
-un
praz feliat, doar partea albă
-200 ml
smântână de gătit (opțional)
-un
vârf de cuțit de nucșoară rasă
-50 g
unt
-sare,
piper după gust
-pătrunjel verde tocat
MOD DE
PREPARARE:
1.Căliți legumele tăiate ușor în unt, apoi
stingeți-le cu apă și fiebeti-le până ce
sunt pătrunse.
2.După
ce s-au fiert le pasați, adăugați smântână dacă doriți ( se poate și
fără), mai dați un clocot apoi asezonați
cu sare, piper și nucșoară.
3.Serviți supa presărată cu pătrunjel verde
tocat.
Poftă
bună !
O supa frumos ciorata si tare buna!
RăspundețiȘtergereE adevarat ! are un gust deosebit !
RăspundețiȘtergere