De când am descoperit boiaua afumată, o încerc în diferite mâncăruri. De data asta am folosit-o la ciorba asta din 3 feluri de varză .E drept că am folosit-o într-o ciorbă de varză aici. Juri că-i o ciorbă făcută cu afumătură.Am fost zilele trecute în piață Obor și la etajul halei de legume sunt vreo 3 magazine cu mirodenii, aproape unul lângă altul.Toate aveau boia afumată, cu o culoare și un miros extraordinar, foarte asemănătoare ca gust și miros cu cea spaniolă.În rest nici o inginerie: o oală de 4-5 litri, legume și mirodenii.
INGREDIENTE:
-500 g varză de
Bruxelles
-500 g varză albă
tocată
-2 cești de varză
tocată murată
-o ceapă tocată
-2 morcovi medii
tocați
-o țelină mică tocată
-o lingură cu vârf de
tarhon uscat (sau 2 linguri de tarhon verde tocat)
-250 ml zeamă de
varză acră ( borș sau sucul de la o jumătate de lămâie)
-200 ml smântâna de
gătit (lichidă)
-1/2 linguriță de
boia afumată iute, sau o lingură de boia afumată dulce, sau combinate, după cum vă place
-pătrunjel verde
tocat pentru servit
-tarhon verde tocat
(opțional)
-sare, piper după
gust
MOD DE PREPARARE:
1.Puneți într-o oală
de 4 l apa cu toate legumele tocate, mai puțin varza de Bruxelles, la fiert.
Când sunt treisferturi fierte, adăugați-le și pe ele (verzele de Bruxelles se
fierb mai repede).
2.Când toate legumele
sunt fierte adăugați zeama de varză, smântâna de gătit, tarhonul și boiaua
afumată și mai fierbeți ușor 5 minute. La sfârșit potriviți gustul de sare și
piper.
3.Serviți ciorba
presărată cu pătrunjel verde și tarhon verde tocate alături eventual de o
salată de ceapă roșie sau ardei iute.
Poftă bună!
Un DA hotarat atat boielei afumate cat si ciorbei de verze (Iuliana Toth zice, ca altfel ma pune aici ca anonim...)
RăspundețiȘtergereDoar cine n-a folosit inca boiaua afumata nu stie ce minunatie este.
Ștergere