luni, 8 octombrie 2012

Coq au vin



Iată-mă din nou printre voi.Vă mulţumesc inca o dată tuturor pentru cuvintele si gândurile voastre de solidaritate.
Asta este felul de mâncare al ultimului week-end petrecut împreună cu Dinu.Venise în  vizită prietenul lui din copilărie şi colegul de scoală,Nicuşor,care trăieşte de mulţi ani in Franţa.Ne povestea că el a devenit oarecum vegetarian,dar una din mâncărurile cu carne pe care le mănâncă cu pasiune este coq au vin.Aşa că am stabilit ca în week-endul acela să-l gătim împreună.Zis şi făcut.
Coq au vin, după cum ştiţi, este un fel de mâncare tipic franţuzesc.La pregătirea lui se foloseşte de regulă vin roşu,de bună calitate,de Burgundia.Dar fiecare zona viticolă are varianta ei de coq au vin,funcţie de varietatea de vin locală.De exemplu în Jura avem coq au vin jaune,în Alsacia coq au Riesling,în Champagne coq au au champagne,în Beaujolais coq au beaujolais nouveau.

Aşa că eu am să vă arăt acum varianta noastra de coq au Sec de Murfatlar.Adica pardon,găină au vin (n-am să traduc franţuzeşte ,hi,hi)


INGREDIENTE :
-un cocoş, găină sau pui (mă rog,ce vă cântă prin bătătură ),aprox 3 kg
-750 ml vin roşu de bună calitate
-2 foi de dafin
-2 rămurele de cimbru
-250 g bacon
-90 g unt
-o conservă de ceapă arpagic murată în saramură sau 20 de bulbi de ceapă arpagic proaspătă
-250 g ciuperci champignon
-o lingura de ulei
-30 g făină
-un litru supă de pui
-125 ml coniac
-o lingura pastă de tomate
-o legătură de pătrunjel verde tocat

MOD DE PREPARARE:

-Se taie pasărea în bucăţi mari şi se pune într-un bol împreună cu vinul,dafinul,cimbrul,piperul şi sarea după care se acoperă cu o folie şi se lasă cel puţin 4 ore la frigider,sau şi mai bine,peste noapte

-Se taie baconul cubuleţe şi se rumeneşte într-o tigaie antiaderenta,fără ulei,apoi se scoate şi se lasă deoparte


-Se sotează timp de 5 minute ciupercile tăiate felii, asezonate cu sare şi piper în 15 g de unt,după care se pun şi ele deoparte.La fel se procedează şi cu ceapa.

-Se scurg bucăţile de carne de marinadă (păstraţi marinada) se dau prin făină şi se rumenesc în untul rămas şi ulei.

-Se transferă carnea într-o caserolă mare,sau într-o oală cu presiune
-Se deglasează tigaia în care am rumenit carnea, cu supă şi coniac,timp de 30 de secunde,până ce se evaporă alcoolul,apoi turnaţi conţinutul peste carne.Adăugaţi apoi marinada rămasă şi bucăţelele de bacon.
-Se pune caserola sau oala de presiune pe foc mediu şi se fierbe funcţie de pasărea folosită, de la 45 de minute la 2 ore,până carnea se desprinde de pe oase.
-Cu 15 de minute înainte de a opri focul se adaugă ceapa şi ciupercile.


-Se serveşte presărat cu pătrunjel verde tocat

Poftă bună !

16 comentarii:

  1. Un adevarat deliciu! Ma bucur sa te vad din nou online.Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai revenit si ai facut-o cu o reteta foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine te-am regasit.Am lipsit cam mult,asa ca trebuie sa fac macar un tur de onoare,pe la fiecare dintre voi,sa ma reconectez la atmosfera.

      Ștergere
  3. Ma bucur ca ai revenit in bucataria ta virtuala,te asteptam cu o asa reteta,,,,,te pup cu mare drag pentru ca cuvintele sunt de prisos,,,,sufletul doar stie!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pansy mon amie comment vas-tu?
    Cela fait un moment que nous ne nous sommes pas rendu visite.
    Tpn plat : un classique des plus appréciés. J'en fais aussi et j'aime beaucoup.
    A bientôt

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oui.c'est vrai Nadji,mais mon mari a passe la frontiere de sa vie et c'est dure pour moi,sans lui.

      Ștergere
  5. Bine ai revenit draga Pansy!Imi place tare mult aceasta reteta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ohhh Pansy que rico es muy contundente me gustó el toque de vino rosado una delicia,saludos y abrazos grandes grandes.

    (la masa de las empanadas de alcayota llevan manteca de cerdo hidrogenada osea procesada también se usa manteca vegetal,abrazos)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...