Am intrat in postul Pastelui, asa ca o reteta gustoasa cu legume, alta decat fasole iahnie, fasole batuta sau mancare de cartofi este binevenita, mai ales ca acest post e lung si cam drastic.Am ales sa va fac cunostinta cu un delicios curry de legume.Asa ca am sa va spun cateva cuvinte, pentru cei care nu stiti deja, despre mancarea asta care a cucerit lumea.Curry este un fel de mancare originar din India si sud-estul
Asiei. Toate tipurile de curry au in comun
combinatii complexe de mirodenii si ierburi. Varietatile de mancaruri
denumite curry sunt diferite de la o zona geografica la alta si pot contine
doar vegetale, sau vegetale in combinatie cu
peste, carne alba sau rosie, orez. Praful de curry (un mix de
condimente) pe care noi europenii il folosim pentru condimentare, a fost prima
oara facut spre comercializare, de negustori indieni, care l-au vandut
membrilor guvernului si armatei coloniale britanice, care se intoarceau acasa
in Anglia.Evident ca praful de curry difera de la un comerciant la altul si de
la un tip de curry la altul. Mancarurile de tip curry sunt foarte versatile si
gustoase in acelasi timp, asa ca va indemn sa le incercati si eu cred ca nu
veti regreta.Ca sa nu va sperii am luat-o pe scurtatura, adica am folosit praf de curry cumparat.Altfel lista de ingrediente probabil ca s-ar fi dublat
INGREDIENTE:
-o conserva de naut
-600 g conopida
-400 g cartofi noi
-100 g spanac fraged
-o ceapa mare tocata
-3 catei de usturoi
zdrobiti
-2 cm de radacina de
ghimbir rasa
-o conserva de rosii
decojite maruntite
-o lingura de praf
curry
-o lingurita de
curcuma (turmeric)
-o lingurita de boia
-sare, piper dupa
gust
-o legatura de marar
verde tocat
-cozi de ceapa verde
pentru servit
MOD DE PREPARARE:
1.Clatiti sub jet de
apa rece nautul, rupeti conopida in florete, iar daca cartofii sunt prea mari
taiati-i cu un cutit, cuburi cam de aceeasi dimensiune cu floretele de conopida.
2.Intr-o cratita incapatoare, caliti ceapa, apoi adaugati usturoiul zdrobit cu zdrobitorul de
usturoi sau tocat fin, ghimbirul ras pe razatoarea fina, boiaua, praful de
curry, curcuma si gatiti 30 de secunde, apoi adaugati conopida, cartofii si
nautul. Sotati impreuna 3 minute, apoi adaugati rosiile decojite si eventual
apa, cat sa fie legumele acoperite de lichid. Fierbeti la foc mic pana ce
legumele sunt patrunse si sosul format. Adaugati spanacul, potriviti mancarea
de sare si piper si mai gatiti un minut.
3.Serviti curry-ul
presarat cu marar verde tocat si cozi de ceapa verde tocate.
Pofta buna !
Nota: Merita sa investiti, nu multi bani, in cateva
condimente specifice bucatariei asiatice, aducand astfel un aport de gust
semnificativ mancarurilor voastre.Le gasiti in raioanele specifice ale marilor
magazine, plafar sau pe internet.
Acest articola fost publicat prima dara pe site-ul hobbychef,ro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu