Asta-i un tort care il facea mama cateodata de Craciun.Probabil ca se numeste asa,deoarece la interior este o umplutura ce aminteste de punci.Intretimp am aflat ca tortul este de origine vieneza, de fapt ei il fac sub forma de prajiturele glazurate cu glazura roz si se numeste Punschkrapfen sau Punschkrapferl.Istoria lui o puteti citi aici .Ideea de baza este ca tortul are blat de pandispan si umplutura din gem de caise si blat de pandispan cu cacao, totul insiropat cu rom.Mama vad ca a fost mai inventiva si a facut blatul de umplutura in mai multe culori, asta m-a dus cu gandul la punch-ul englezesc.Ea facea glazura roz, din serbet , aici am inovat eu ca am mai adaugat culoare in decoratie.
INGREDIENTE :
ptr.blat :
-6 oua
-200 g zahar
-180 g faina
-1 plic zahar vanilat
-1 coaja rasa de la o lamaie
ptr.umplutura:
-gem de caise
-4 oua
-4 lingurig de zahar
-4 linguri de faina
-coloranti :rosu,verde,cacao
ptr.sirop :
-2 oua
-50 ml rom
-200 g zahar
-100 ml apa
MOD DE PREPARARE :
-se face blatul de pandispan :se bat albusurile tare,tare cu un vf de cutit de sare,apoi se aduga galbenusurile,se bate in continuare,apoi se incorporeaza faina si coaja rasa de lamaie
-se pune in forma unsa cu unt si se da la cuptorul incalzit la 180*,pentru aproximativ 30 de minute,pana trece proba scobitorii.
-intretimp se pregateste umplutura,se face la fel un pandispana din cele 4 oua,4 Lg zahar si 4 de faina.Se imparte compozitia in 3 sau 4 (eu am impartit-o in 4 ).O parte ramane necolorata,o parte o coloram cu rosu,o parte cu cacao (dizolavata in prealabil in putina apa calda),o parte am colorat-o cu verde .In colorantul rosu eu am zdrobit o capsuna iar in cel verde niste frunze de menta verde,Asta pentru aroma,dar e o operatiune neobligatorie.
-apoi am pus aluatul colorat intr-un cadru reglabil ce poate fi impartit .Daca nu aveti nu-i bai coaceti intr-o tava mica (cam 10x16-18 cm) sau intr-o tava mai mare faceti-va despartiturile din carton invelit cu folie de aluminiu.Atata doar ca trebuie sa lucrati repede sa nu se scurga aluatul pe sub despartituri.
-coaceti in cuptorul preincalzit la 180*,pana trece proba scobitorii.
-dupa ce s-a racit, taiati aluatul colorat cubulete
-Pana se racesc blatul si umplutura,facem siropul :batem cele 2 oua bine apoi fierbem zaharul si apa pana se leaga siropul,adaugam romul si lasam sa se racoreasca putin,dupa care adaugam incet peste ouale batute ,amestecand continuu.Se va forma o spuma pe care o dam de-o parte.Lasam sa se raceasca complet siropul.
-am pus siropul peste patratele colorate si le-am lasat sa se insiropeze bine.
-apoi le-am pus peste stratul de gem,am inchis tortul cu al doilea blat
-am pus din nou inelul formei si deasupra fundul formei de copt
-peste toate am pus 2 kg de zahar,sau de orice,o greutate, care sa preseze tortul cateva ore bune.ideal e de seara pana dimineata.
-se orneaza cu glazura dorita,mama il ungea cateodata cu serbet.Eu am facut glazura de ciocolata alba,topita cu putin unt si colorata apoi cu roz,verde si galben
Foarte colorat tortul! foarte bine arata cred ca afost pe masura! arata bine si sectiunea, as fi papat tot de acolo!
RăspundețiȘtergereEsti o draguta Adela,da'sa vezi cum arata sectiunea cand iese cum trebuie !
RăspundețiȘtergereArata atat de bine si cred ca este asa de bun, incat nu mai tinem cont de sectiune:)Il voi incerca in curand, este o reteta noua pentru mine.
RăspundețiȘtergereO dupa-amiaza placuta!
Multumesc Danutza,incearca-l, ca se face repede si e bun.
RăspundețiȘtergereColorat cum imi place mie!Ai dreptate,la sectiune,trebuia sa se vada ca un mozaic,cubuletele colorate.
RăspundețiȘtergereEu aveam o reteta,eram tanara,de rulada punch,dar nu reusesc sa dau nici cum de ea!Cgiar si asa,nu cred ca ai ramas cu vreo firimitura!
O zi minunata!
Mie imi place foarte mult cum arata iar de voi gasi dulceata de trandafiri...sigur il voi face exact asa caci gustul SIGUR a fost sublim...e adevarat caci conteaza,.."sectiunea pentru blog"dar pe mine ma intereseaza GUSTUL!!!
RăspundețiȘtergereTe pup si o saptamana minunata!!!
Apetisant!!!!!!!!! Imi place foarte mult, draga Geta tortul tau.
RăspundețiȘtergerepai janet draga,nu poate sa fie foarte diferit.da'asta tu stii mai bine,cum era umplutura de la rulada,ca aia nu poate fi presata,poate avea un liant,ceva,o gelatina sau ceva crema incolora.ai dreptate, asa ca un mozaic trebuia sa iasa.si e mai buna a doua zi.
RăspundețiȘtergerepetronela draga,sa stii ca e tare buna si cu gem de caise,pe langa faptul ca o mananci din ochi.eu va sugerez sa aromatizati culorile pentru un plus de arome,in afara de faptul ca siropul ala are si el schepsisul lui.mie mi se pare ca a iesit cam dulce din cauza dulcetii de trandafiri.data viitoare am sa experimentez si altfel de glazura.
RăspundețiȘtergereMultumesc Maria Elena.A iesit un tort colorat varatico-primavaratic.M-am distrat si io cu culorile alimentare,pe care nu prea le-am folosit pana acum.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergerehey,
RăspundețiȘtergeredaca ciocolata nu ti s-a parut ok, pt ca era prea dulce eu cred ca idea de jeleu e cea mai buna. insa, cum la tine ultimul strat este blat, nu crema, nu ar arata deloc aspectuos jeleu peste blat. sfatul meu ar fi sa pui fructe deasupra feliate si peste torni jeleul. daca tot e cu gem de caise, pune felii de caise taiate sutire si peste un jeleu. tre sa iasa f bun. pe lateral poti pune fulgi de migdale. merg de minune cu gemul de caise. gemul de caise facut cu migdale in el e preferatul meu. cat despre frisca. ar fi ok. nu ar strica dar cred ca nici nu ar completa cu nimic gustul tortului tau; parca ar fi ceva ce nu apartine totusi acestei retete. in schimb dupa gustul meu, fructele si jeleul ar fi alegerea perfecta.
sper sa fie si pe gustul tau. te pusi.
Ps. si bunica mea are alzheimer.
pupu-te giovanna ! eu sper sa nu am alzheimer ! ideea ta e buna cu fructele,mai ales ca se cheama tort punch,cu o gelatina alcoolica .nu-i rea de loc ideea.
RăspundețiȘtergerede fapt ma bucur,ca se zice ca copilul care nu plange nu primeste de mancare.asa si io. ma minunez in continuare ce grozava e societatea asta virtuala!!!
RăspundețiȘtergerede fapt ma tot gandeam la ceva care sa acopere torta asta si care sa inglobeze jeleuri colorate de fructe.m-a gandit si la fructe,dar parca nu era de acolo,pentru ca aveam cu totul alta idee in cap de decorare si m-am blocat.asta va sa zica sa nu ai experienta :era o vorba pe vremurile pe care voi erati prea mici sa le stiti,chiar era un banc,reluat intr-o reclama geniala : meseria ,bratara de aur.si noi toti faceam misto de vorba asta.si facem in continuare,ca vremurile s-au schimbat.da'cine stie,cunoaste ...!!!!
RăspundețiȘtergerenici pe mine nu ma intereseaza sectiunea,ci gustul,cand vi la Zalau te astept cu tortul asta:-))))ca-mi place ideea si cu dulceata de trandafiri si cu cea de caise,iar ornarea e super cool!!!!!
RăspundețiȘtergereDoinitza draga esti o draguta ! din pacate nu sunt prea mobila din cauza mamei,dar ii multumesc lui Dumnezeu in fiecare zi ca traieste.Ma leaga de glie,ca de multe ori as vrea sa scap,dar pe urma ma gandesc ca n-am sa mai fiu copilul nimanui.Desi ea nici macar nu ma recunoaste de fiecare data.
RăspundețiȘtergerefoarte interesanta reteta,cred ca e bun:)
RăspundețiȘtergereDaca ar fi fost inteaga la minte,va spargeam cu prajiturile.Cand am facut prima data prajitura mmoza,am chemat-o si mi-a spus ca foile nu sunt in regula cum arata,gresisem temperatura.a fost in stare sa-mi spuna doar ca nu e bine cum arata si cm trebuie sa arate.am chemat-o acum la torta si n-a stiut sa-mi spuna ce am gresit.tare m-a intristat
RăspundețiȘtergereE foarte interesant tortul. Am să-l fac. Dar eu tot n-am înţeles de ce dulceaţa de trandafiri a intrat în blat şi cea de caise n-ar intra. :O
RăspundețiȘtergereNu putem folosi o altă cremă în loc de dulceaţă?
Poate îl fac chiar vineri, pentru we. Mai dau pe-aici pentru lămuriri.
Mulţam.
Arcadia ,dulceata are sos mai lichid,pe cand gemul e solid.asta-i secretul lui polichinelle.orice gem normal,e fara zeama,adica necurgator, deci nu patrunde in coca.gusul acrisor al gemului de caise se potriveste perfect cu restul ingredientelor,adica se compenseaza.am spus ca fac prima oara torta asta,asa ca inca nu am variante.dupa parera mea de acum,orice gem acrisor e bun,inclusiv marmelada,da'de aia nu am mai vazut de ani buni.cred ca e ceva legat si de cuoarea gemului,ca daca intra in coca prin presare sa nu se vada.ca fir-ar sa fie e nebunia cu sectiunea.si mama tinea la asta fara sa aiba blog.cred ca merge si orice crema necurgatoare,de fructe,poate chiar de ciocolata alba sau neagra,dar atunci trebuie sa faci o glazura mai acrisoara.ca altfel iese ca al meu, prea dulce, dupa gustul meu.cred ca ar merge bine si cu o crema de vanilie sau lamaie.darcel mai simplu e sa cumperi un gem de caise,fara sa iti mai bati capul.
RăspundețiȘtergereArcdia draga,am sa stau pe receptie
RăspundețiȘtergereImi place combinatia de culori !Si apoi daca a fost gustos ce mai conteaza ca s-a "insiropat"ceva mai mult blatul!
RăspundețiȘtergerePansy nu-i problema de sectiune, important este ca ai facut cu siguranta un dulce suuuper gustos.
RăspundețiȘtergereJe le trouve très beau. Un intérieur très original.
RăspundețiȘtergereBravo Pansy.
A très bientôt.
haplea draga,multumesc pentru incurajare
RăspundețiȘtergeremerci nadji pour ton support!
RăspundețiȘtergereIt is a very original and different cake and looks delicious.
RăspundețiȘtergereBig hug
ce nebunie colorata! arata superb!
RăspundețiȘtergereAnnie,it's really simple and delicious !
RăspundețiȘtergerezazuza,de mult mi se invartea prin cap cum sa decorez tortul asta,eu care la decorarea torturilor ,in felul in care o fac unele fete de pe aici,nu ma pricep.dar colorista pot sa zic ca sunt.aici chiar prea colorista ,dar mie imi place ca m-am distrat grozav la decorare.
RăspundețiȘtergereOau ce de culori, ce de arome.. ador combinatia.. !!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereMultumesc Antonina !
RăspundețiȘtergerePansy eu mai am niste pierderi temporare de memorie, asa ca scuza-ma daca ma repet, sau daca am omis.. Te invit cu mare drag sa raspunzi Provocarii Dulce Romanie, pe care o gazduiesc luna aceasta pe blogul meu.. Mi-ar face o deosebita placere participarea ta. Ingredientele sunt menta si ciresele.. Sper sa te incante vreunul ;) Pupici
RăspundețiȘtergerethx Antonina !am sa particip si eu cu ceva,vad eu cu ce.macar cu un mojito,hi,hi...
RăspundețiȘtergereAsa dezastre sa tot savurezi!
RăspundețiȘtergerePupici!
pupu-te si io maya si merci!
RăspundețiȘtergereThx ski jumping! have a nice we
RăspundețiȘtergereTortul tau punch arata ca o acadea si eu sunt moarta dupa acadele, deci ma servesc! :*
RăspundețiȘtergereune magnifique réalisation, je te félécite
RăspundețiȘtergerebonne soirée
liana,simpatica ideea cu acadeaua,desi nu are ici o legatura,doar coloristica ,poate!
RăspundețiȘtergereFimere ,tu es tres gentille!bon we!
RăspundețiȘtergereBună ziua din Spania VIGO ... iubesc aceste prăjituri şi reţete faci .. tu .. şi vă invit să vă parts retetele mele si blogul ... felicitări Marimi
RăspundețiȘtergereexquisita y linda torta ,un trabajo excelente y colorido a la vista y al paladar,te felicito,cariños y abrazos.
RăspundețiȘtergeregarlutti,te-am vizitat deja si mi-a placut blogul tau.
RăspundețiȘtergereGracias Rosita !abrazos!
RăspundețiȘtergere