duminică, 31 ianuarie 2010

Prajitura MIMOZA


Reteta o am din caietul de prajituri al mamei mele, carevasazica face parte din categoria oldies but goodies. Fiind o prajitura cu foi coapte, pare complicat,dar nu este iar gustul e SUPER ! Devine tot mai buna pe masura ce trece timpul.Pentru mine, prajitura asta, mai mult decat altele, alaturi de cozonac inseamna Craciunul.Sper s-o incercati si sa va placa .

Timp de preparare:
3 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
Ptr.foi:
-600 g faina
-250 g unt,margarina sau untura
-125 g zahar praf
-o lingurita rasa de praf de copt
-4 galbenusuri
-zahar vanilat,coaja rasa de lamaie
-smantana sau iaurt,cat cere aluatul,cam 4-5 Lg (linguri)

Ptr.crema:
-200 g unt
-200 g zahar praf
-1 ceasca lapte caldut
-4 Lg faina
-unt cat o nuca
-sucul si coaja rasa de la o lamaie.
-zahar vanilat
-1 borcan gem de visine,macese sau caise,acrisor sa fie

Mod de preparare:
1.Se framanta ingredientele ptr foi,dupa care aluatul rezultat se imparte in 4 parti egale.

2.Se intinde fiecare parte cu sucitorul la dimensiunea dorita si foaia se coace pe dosul tavii,pe hartie de copt, rezultand 4 foi.

3.Se coace in cuptorul preincalzit la 170*C, putin sub mediu, timp de aprox 15 minute, foaia trebuind sa ramana albicioasa la culoare si nu bronzata.
4.Ptr crema,se freaca untul spuma apoi se adauga zaharul praf,zahar vanilat,zeama si coaja de la o lamaie.Cele 4 linguri de faina se freaca cu putin lapte rece ptr a obtine o pasta dupa care se adauga in restul de lapte si se fierbe la foc mic, amestecand continu, pana se leaga crema,adaugandu-se si unt cat o nuca in aceasta crema.Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu mixtura de unt si zahar.
 
 

                                        
5.Pentru asamblare, prima foaie se unge cu jumatate din gem, se pune a doua foaie care se unge cu toata crema , se pune apoi a 3-a foaie care se unge cu restul de gem si in sfarsit ultima foaie, care se pudreaza cu zahar praf si vanilat.
 

  

 
                                          

Prajitura astfel construita se lasa pana a 2-a zi,la temperatura camerei,acoperita cu o folie,ca sa se inmoaie foile.


6 comentarii:

  1. Am facut odata o prajitura asemanatoare dar asta pare si mai buna si mai usor de facut.O s-o fac si eu cu ocazia Sf. Valentin sau a Anului Nou Chinezesc ca tot cad in aceeasi zi anul asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. arata superb prajitura asta !
    ma duc sa cumpar smintina(restul am )si ma apuc de preparat-Nu stiu daca va fi mai gustoasa decit a dvs.( eu n-am prea multa experientza!)
    Va tin la curent - chiar trebuie sa astept 24 ore sa o tai ???

    RăspundețiȘtergere
  3. da,pentru ca trebuie sa se inmoaie foile

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte faina reteta. Am facut-o de Craciun si a avut exact acelasi gust cu care eram obisnuita.Multam mult pentru reteta.
    La multi ani si un An nou fericit iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu ii pun deasupra si niste ciocolata......e delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-mi imaginez gustul cu ciocolata deasupra, mai ales ca gustul acestei prajituri, respectiv al foilor evoleaza in timp si este o prajitura acrisoara, dar dulce. Dar daca zici ca e buna, te cred.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...