luni, 18 octombrie 2010

Tort "Alex" (cu crema de ciocolata alba,lamaie si capsuni)

I-am spus asa,pentru ca e reteta prietenei mele americance ,Alex, (eu ii zic la belle Americaine pentru ca merita),care a si executat-o de altfel ,urmatita cu ochiul meu de vultur si aparatul de fotografiat.E drept ca n-am fotografiat chiar tot,ca vulturul a mai facut pauza, da'principalul este in poze.Este un tort aromat,racoritor si onctuos in acelasi timp: blat cu mac si lamaie,crema de cicolata alba si lamaie si capsuni delicioase.

INGREDIENTE:
masura ceasca 240 ml
forma de tort cu diametrul de 24 cm

ptr blat:
-3 cesti faina cernuta
-1 pliculet praf de copt
-1/2 lg bicarbonat de sodiu
-1/2 lg sare
-2 cesti zahar
-250 g unt
-coaja rasa de la o lamaie mare
-4 oua
-2 Lg mac
-2 Lg zeama de lamaie
-1 plic zahar vanilat
-1 ceasca lapte batut

ptr crema:
-3/4 ceasca zahar
-2 oua
-6 Lg zeama de lamaie
-2 tablete de ciocolata alba
-3 cesti de frisca

-aproximativ 2 casolete de capsuni
-1 tableta de ciocolata alba pentru ornat

MOD DE PREPARARE:
-se cerne faina si se amesteca cu prajul de copt,bicarbonatul si sarea.
-se bate untul spuma impreuna cu zaharul  si apoi coaja de lamaie
-se adauga pe rand ouale,apoi zeama de lamaie si vanilia.
-se adauga apoi imgredientele uscate (amestecul de faina) alternativ cu laptele batut.
-macul se adauga la sfarsit si se amesteca cu lingura

 -se pune aluatul astfel obtinut  in forma unsa cu unt si se pune in cuptorul incins la180* C timp de o ora,o ora si jumatate,pana trece proba scobitorii.
 -intretimp facem crema: amestecam cele 2 oua cu cele 2 Lg de  zeama de lamaie si 1/2 ceasca de zahar ,la bain marie,pana se leaga crema,
 -se adauga ciocoata taiata bucatele ,pana se topeste apoi se da deoparte,sa se raceasca.NU UITATI CE TEMPERATURA AMESTECULUI NU TREBUIE SA DEPASEASCA 60 * C (EXACT CA LA ORICE CREMA CU CIOCOLATA TOPITA)
-se bate frisca cu restul de 1/4 ceasca de zahar,dupa care se amesteca cu crema de ciocolata racita.


-prima aparitie pe blog a lui Alex !


 - montajul tortei :
-se taie blatul in 3
- foaie de blat, un strat de crema de ciocolata, un start de capsuni taiate felii, strat de crema de ciocolata,dupa care se repeta si cu al doilea nivel la fel.
-se decoreaza cu crema, fulgi de ciocolata si capsuni



 Un crampei de inceput de vara in zilele astea de toamna ploioase si friguroase.

16 comentarii:

  1. Delicios arata!
    Chiar astazi am vazut capsuni frumoase la Mega, dar mi-am zis ca sunt destule fructe de sezon acum si n-am cumparat, desi mi-era dor de gustul lor varatec! Mi-ai intarit pofta cu tortul asta frumos si bun :) Cred ca voi lua masuri :)
    O noapte linistita si o zi de Marti frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Dana !o saptamana buna si tie !

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos a iesit tortul :D te pup pansy :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata foarte, foarte apetisant.
    Felicitari lui Alex, normal ca si tie.
    O saptamana faina sa ai.

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte frumos!banuiesc ca e si gustos!Asa mai uitam de vremea de afara!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce combinatie frumoasa de culori...........felicitarile ii revin lui Alex dar bineinteles si tie.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi place acest tort Alex.Ati facut echipa buna , asta e clar.

    RăspundețiȘtergere
  8. yummmmy, ce de bine arata sectiunea, felicitari :D

    RăspundețiȘtergere
  9. wow,ce sectiune apetisanta!mi s-a umplut gura cu apa instantaneu!

    RăspundețiȘtergere
  10. va pup pe toate si am sa transmit felicitarile voastre lui Alex.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce gâteau doit être délicieux.
    J'aimerai bien une petite tranche.
    A bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  12. Delicios!!! Cat as vrea si eu o felie:):)

    RăspundețiȘtergere
  13. nadji,il y a encore une tranche.bisou!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ti se face dor instantaneu de vara, vazand acest tort capsunos si apetisant!
    Dar crema era greu de intins de a trebuit sa o intinda Alex cu degetele sau a avut el o placere ascunsa? ;-)) ma gandesc la linsul degetelor ;-))

    RăspundețiȘtergere
  15. crema nu e greu de intins,da 'placerea linsului degetelor e mare.doar primul strat la procesat asa.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...