I-am spus asa,pentru ca e reteta prietenei mele americance ,Alex, (eu ii zic la belle Americaine pentru ca merita),care a si executat-o de altfel ,urmatita cu ochiul meu de vultur si aparatul de fotografiat.E drept ca n-am fotografiat chiar tot,ca vulturul a mai facut pauza, da'principalul este in poze.Este un tort aromat,racoritor si onctuos in acelasi timp: blat cu mac si lamaie,crema de cicolata alba si lamaie si capsuni delicioase.
INGREDIENTE:
masura ceasca 240 ml
forma de tort cu diametrul de 24 cm
ptr blat:
-3 cesti faina cernuta
-1 pliculet praf de copt
-1/2 lg bicarbonat de sodiu
-1/2 lg sare
-2 cesti zahar
-250 g unt
-coaja rasa de la o lamaie mare
-4 oua
-2 Lg mac
-2 Lg zeama de lamaie
-1 plic zahar vanilat
-1 ceasca lapte batut
ptr crema:
-3/4 ceasca zahar
-2 oua
-6 Lg zeama de lamaie
-2 tablete de ciocolata alba
-3 cesti de frisca
-aproximativ 2 casolete de capsuni
-1 tableta de ciocolata alba pentru ornat
MOD DE PREPARARE:
-se cerne faina si se amesteca cu prajul de copt,bicarbonatul si sarea.
-se bate untul spuma impreuna cu zaharul si apoi coaja de lamaie
-se adauga pe rand ouale,apoi zeama de lamaie si vanilia.
-se adauga apoi imgredientele uscate (amestecul de faina) alternativ cu laptele batut.
-macul se adauga la sfarsit si se amesteca cu lingura
-se pune aluatul astfel obtinut in forma unsa cu unt si se pune in cuptorul incins la180* C timp de o ora,o ora si jumatate,pana trece proba scobitorii.
-intretimp facem crema: amestecam cele 2 oua cu cele 2 Lg de zeama de lamaie si 1/2 ceasca de zahar ,la bain marie,pana se leaga crema,
-se adauga ciocoata taiata bucatele ,pana se topeste apoi se da deoparte,sa se raceasca.NU UITATI CE TEMPERATURA AMESTECULUI NU TREBUIE SA DEPASEASCA 60 * C (EXACT CA LA ORICE CREMA CU CIOCOLATA TOPITA)
-se bate frisca cu restul de 1/4 ceasca de zahar,dupa care se amesteca cu crema de ciocolata racita.
-prima aparitie pe blog a lui Alex !
- montajul tortei :
-se taie blatul in 3
- foaie de blat, un strat de crema de ciocolata, un start de capsuni taiate felii, strat de crema de ciocolata,dupa care se repeta si cu al doilea nivel la fel.
-se decoreaza cu crema, fulgi de ciocolata si capsuni
Un crampei de inceput de vara in zilele astea de toamna ploioase si friguroase.
Delicios arata!
RăspundețiȘtergereChiar astazi am vazut capsuni frumoase la Mega, dar mi-am zis ca sunt destule fructe de sezon acum si n-am cumparat, desi mi-era dor de gustul lor varatec! Mi-ai intarit pofta cu tortul asta frumos si bun :) Cred ca voi lua masuri :)
O noapte linistita si o zi de Marti frumoasa iti doresc!
Multumesc Dana !o saptamana buna si tie !
RăspundețiȘtergerefoarte frumos a iesit tortul :D te pup pansy :D
RăspundețiȘtergerece tort elegant!
RăspundețiȘtergereArata foarte, foarte apetisant.
RăspundețiȘtergereFelicitari lui Alex, normal ca si tie.
O saptamana faina sa ai.
foarte frumos!banuiesc ca e si gustos!Asa mai uitam de vremea de afara!
RăspundețiȘtergereCe combinatie frumoasa de culori...........felicitarile ii revin lui Alex dar bineinteles si tie.Pup!
RăspundețiȘtergereImi place acest tort Alex.Ati facut echipa buna , asta e clar.
RăspundețiȘtergereyummmmy, ce de bine arata sectiunea, felicitari :D
RăspundețiȘtergerewow,ce sectiune apetisanta!mi s-a umplut gura cu apa instantaneu!
RăspundețiȘtergereva pup pe toate si am sa transmit felicitarile voastre lui Alex.
RăspundețiȘtergereCe gâteau doit être délicieux.
RăspundețiȘtergereJ'aimerai bien une petite tranche.
A bientôt.
Delicios!!! Cat as vrea si eu o felie:):)
RăspundețiȘtergerenadji,il y a encore une tranche.bisou!
RăspundețiȘtergereTi se face dor instantaneu de vara, vazand acest tort capsunos si apetisant!
RăspundețiȘtergereDar crema era greu de intins de a trebuit sa o intinda Alex cu degetele sau a avut el o placere ascunsa? ;-)) ma gandesc la linsul degetelor ;-))
crema nu e greu de intins,da 'placerea linsului degetelor e mare.doar primul strat la procesat asa.
RăspundețiȘtergere