Dupa o perioada cam neagra prin care am trecut,ati observat lipsa de pe blog, am fost extrem de placut surprinsa cand am primit de la Electrolux invitatia de a participa la o adevarata provocare, care pentru mine este ca o gura de aer.Cina la palatul Elisabeta, in prezenta Altetei Sale Regale Principesa Margareta,organizata de Electrolux ,precedata de schimb de experiente culinare in bucataria palatului.Insasi invitatia ,o consider o mare onoare,fiind o admiratoare si o sustinatoare neconditionata a Maiestatii Sale Regele Mihai,care sunt convinsa ca daca nu ar fi fost alungat a doua oara la inceputul anilor "90,alta ar fi fost situatia Romaniei astazi.Dar asta e alta poveste.O admir si pe Alteta Sa Regala Principesa Margareta,pentru gratia,eleganta si fermitatea cu care a trecut prin viata romaneasca post decembrista.Am auzit de cartea dansei,dar nu am vazut-o.Am citit cu atentie cele 9 retete "provocatoare" si mi-a fost greu sa aleg.Erau toate redactate foarte bine,asa ca lecturarea lor a fost usora.Fiind o iubitoare de lamaie verde,m-am gandit imediat ca tarta de lamaie a regelui SimeonII ,e pe gustul meu asa ca am ales-o.Am facut-o cu lamai verzi si am colorat-o ,pentru ca am vrut sa accentuez culoarea verde,cu ceai japonez matcha.Nu sunt experta la decoratii.Am facut de 2 ori aceasta reteta,pentru ca am avut probleme cu merengul.Prima data l-am cam ars.Acum stiu cum trebuie facut.E o tarta pe gustul meu,de aceea am insistat.Mai vreau sa spun ca mi-au placut aproape toate retetele si am hotarat sa le fac.Am facut si tarta cu ceapa caramelizata si branza de capra,care este o nebunie.Am sa postez zillele astea reteta,care mi-a placut grozav, sa vedeti cum mi-a iesit.Ceapa aia caramelizata e mai buna decat confit-ul de ceapa caramelizata care ti-o vand in Franta cu foie gras.Intamplarea a facut ca ieri am avut niste prieteni francezi la masa care au venit cu aceasta combinatie,iar familia mea masculina,a fost incantata ca ceapa "mea"caramelizata dupa reteta principesei, a fost chiar mai buna.Eu i-am servit la desert cu tarta de lamaie .Au fost incantati !
INGREDIENTE :
ptr.blat:
-250 g biscuiti digestivi
-125 g unt
ptr.umplutura:
-4 galbenusuri
-400 ml lapte condensat
-200 ml zeama de lamai verzi
-2 Lg (linguri) ceai matcha sau in lipsa,1 picatura de colorant alimentar verde
-2 Lg amidon de porumb
-coaja rasa de la 3 lamai verzi
ptr.bezea:
-4 albusuri
-200 g zahar
-1 plic zahar vanilat
-1 lingurita cream of tartar sau o lingurita zeama de lamaie
MOD DE PREPARARE :
-se amesteca ingredientele pentru crema
-biscuitii se sfarama in blender sau intr-o punga ce se bate cu ciocanul de carne sau sucitorul apoi se amesteca cu untul topit (eu l-am tropit la microunde).Se tapeteaza o forma de tort detasabila cu hartie de copt(asta pentru a scoate mai usor la final tarta din forma),se ung marginile cu unt si se aseaza compozitia de biscuiti,intinzandu-se prin tapotare cu mana.Eventual putin ridicat pe margini.
-peste blat se toarna crema
- albusurile se bat pana se intaresc apoi adaugam zeama de lamaie sau cream of tartar si zaharul gradual,pana ce rezulata o bezea ferma.Cand ea ramane ferma pe tel,nu mai bateti,pentru ca se distruge proteina din ou.Adaugati bezeaua peste crema ,cu poshul,dupa imaginatie.
-preincalziti cuptorul la 180*C timp de 30 de minute,apoi asezati tarta in cuptor si coaceti aproximativ 34 de minute pana se rumeneste deasupra.Eu cred acum,ca daca nu se rumeste e foarte bun un aparat din acela de caramelizat cu gaz,pe care eu nu il am.Ca sa evitati insuccesele.
-serviti-o rece,feliata cu ajutorul unui cutit incalzit in apa fierbinte,
-Este o tarta aromata,racoritoare,dulce-acrisoara si fina .Pofta buna!
bafta !!! buna tarta!
RăspundețiȘtergereDrept e ca e tare buna,JM.multumesc de urari!
RăspundețiȘtergereBafta!
RăspundețiȘtergereMagnifique et très jolie, bravo
RăspundețiȘtergereFelicitari! tarta arata excelent!
RăspundețiȘtergereE delicioasã!
RăspundețiȘtergereFetelor,intr-adevar este foarte buna !Ne-am regalat cu ea !
RăspundețiȘtergereMiha multumesc pentru urare!Sa fie!
RăspundețiȘtergereArata grozav, ador deserturile acrisoare ! Succes !
RăspundețiȘtergereTare bine arata!
RăspundețiȘtergereO tarta super delicioasa:)!!!!Succes:X!
RăspundețiȘtergereArată fff bine!Succes !
RăspundețiȘtergereMultumesc Vio !
RăspundețiȘtergereMultumesc Haplea,este si buna.Combinatia dulce-acrisor imi place si mie
RăspundețiȘtergereMaria,Paradis,multumesc pentru urari!
RăspundețiȘtergereEste super.Bafta multa.Pupici!
RăspundețiȘtergereMultam fain DiaMar!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca iti place Alinutzika !
RăspundețiȘtergereEs una delicia con hermoso color me llevo tu receta,abrazos y abrazos.
RăspundețiȘtergeregracias Rosita y abrazoz!
RăspundețiȘtergerearata foarte bine si cred ca e foarte racoroasa!
RăspundețiȘtergereLavi,mie mi-a placut foarte mult.Cred ca este o tarta buna pentru orice anotimp.
RăspundețiȘtergereun gâteau bien royal, bravo
RăspundețiȘtergerebonne journée
Merci Fimere,c'est bien vrai!
RăspundețiȘtergereAdooor tartele si a ta arata minunat! Numai buna de covorul rosu! Felicitari si succes catre gala!
RăspundețiȘtergerefoarte faian ideea ta! cred ca a fost super buna tarta. succes. te astept la un mic concurs la mine pe blog. te pup.
RăspundețiȘtergerePS. mi-ar place sa ne intalnim.
Multumesc Ruxy draga,sper sa ne intalnim pe covorul ala !
RăspundețiȘtergereGiovanna si eu sper sa ne intalnim!!! Ma duc sa vad concursul tau!
RăspundețiȘtergereDaca as manca o felie din tarta asta regala, zau ca m-as simti ca o regina ;-) puup
RăspundețiȘtergereLiana,draga mea, esti deja o regina !
RăspundețiȘtergere