marți, 4 iunie 2013

Focaccia 2

 Bucatarul curajos si "sarat" de data asta prin Diana ne-a aruncat provocarea focaccia, din minunata ei tara inventata .Am acceptat provocarea si pentru ca voiam sa testez reteta lui Peter Reinhart si mai ales tehnica strech and fold, pe care am aplicat-o de altfel cu mult succes si la cozonacii de Craciun.Dar sa va explic ce si cum :


INGREDIENTE:
Măsura cană=240 ml

-4 ½ căni de făină 650
-2 linguriţe de sare
-un plic de drojdie instant dr oetker
-2 căni de apă foarte rece (13*C)
- ulei de măsline
-100 g măsline fără sâmburi feliate
-o linguriţă de rozmarin uscat
-1/2 linguriţă busuioc uscat
-2 căţei de usturoi zdrobiţi


MOD DE PREPARARE:


1.Amestecaţi făina cernută, sarea, drojdia şi apa rece (o ţineţi la congelator 20 de minute) şi mixaţi,sau amestecaţi cu o lingură de lemn, timp de un minut.Apoi lăsaţi aluatul timp de 5 minute să se odihnească şi să se hidrateze făina.
2.Adăugaţi o lingură de ulei de măsline şi mixaţi la viteză mică , sau frământaţi cu mâna, încă timp de un minut.Aluatul va fi moale şi lipicios.

3.Transferaţi-l într-un bol uns cu ulei ,acoperiţi-l cu o folie de plastic sau prosop curat şi lăsaţi-l să se odihnească la temperatura camerei 10 minute.


4.Puneţi bila de aluat pe un blat uns cu ulei, mâinile voastre trebuie să fie de asemenea unse cu ulei.Daţi cu mâinile o formă dreptunghiulata aluatului şi începeţi să întindeţi latura aluatului dinspre dumneavoastră, după care o pliaţi până la marginea superioară.Apucaţi aluatul de marginea superioară, întindeţi şi pliaţi apoi până la marginea dinspre dumnezvoastra.Urmează acum latura din stânga, o întindeţi şi o pliaţi peste cea din dreapta, apoi cea din dreapta o întindeţi şi pliaţi peste cea din stânga.
5.Puneţi aluatul la odihnă la loc în bol (acoperit) timp de 10 minute după care reluaţi procedeul de întindere şi pliere şi lăsaţi iar să se odihnească 10 minute.Se repetă procedeul pe durată totală 30-40 de minute.O să observaţi cum se modifica textura aluatului după fiecare serie, devenind tot mai elastic şi nelipicios.În cazul de faţa totul a durat 30 de minute, au fost suficiente 4 procedee strech and fold.

6.Aşezaţi aluatul la loc în bol, acoperiţi şi lăsaţi să dospească până îşi dublează volumul, într-un loc ferit de curenţi.
7.Intretimp pregătiţi un ulei aromatizat din 3 linguri de ulei de măsline, usturoiul zdrobit, rozmarin, busuioc , pe care îl vom folosi la etapa finală.
7.Acoperiţi fundul tăvii cu hârtie de copt, ungeţi hârtia cu ulei, aşezaţi aluatul în mijloc şi cu ajutorul degetelor întindeţi spre margini,până acoperiţi toată tava.Dacă aluatul se tot retrage spre centru, lăsaţi-l să se odihnească 8 minute, apoi întindeţi din nou, până acoperiţi toată tava (repetati operatiunea de cate ori e nevoie) cu aluat apoi acoperiţi-o cu folie de plastic şi  puneţi din nou la dospit timp de o oră, o oră şi jumătate.

8.După ce a crescut, ungeţi alutul cu uleiul aromatizat şi puneţi măsline în gropiţele lăsate de degete.

9.Puneţi tava  în cuptorul preîncălzit la 250 *C, reduceţi imediat temperatura la 230 *C. După 12 minute, rotiţi tava cu 180 * şi mai coaceţi 10-15  minute, până ce pâinea este frumos rumenită .Ca să o controlaţi dacă este făcută sau nu, ridicaţi cu o spatulă un colţ al pâinii şi observaţi-i fundul : nu trebuie să fie alb ci cu pete aurii din loc în loc.

10.Scoateţi pâinea din cuptor şi din tavă şi lăsaţi-o să se răcorească pe un grătar,cel puţin 10 minute, înainte de a o servi.
Pofta buna !

 

4 comentarii:

  1. Foarte frumoasa. Multumim ca ne-ai aratat tehnica strech and fold. E foarte utila.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Micky e foarte utila tehnica, pentru ca aluaturile dospite ies extraordinar cu aceasta tehnica.Inclusiv cozonacii.Pare putin complicat dar nu e de loc.Pur si simplu intinzi si pliezi fiecare parte a aluatului,repetend operatiunea la 10 minute, de 3-4 ori pana aluatul capata consistenta dorita

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...