vineri, 28 iulie 2017

Galaktoboureko


 E vară și mulți dintre voi bateți probabil insulele grecești și gustați și minunatele lor dulciuri. Pentru cei care nu sunteți sau nu ați fost pe acolo încă, aduc o bucățică de Grecie prin această rețetă clasică și bună tare. Galaktoboureko este o plăcintă grecească cu foi crocante și o umplutura fină de gris, scăldată într-un sirop dulce cu arome de lamaie, portocale sau trandafiri. Reteta o am de la buna si simpatica mea prietena  Adriana, al carei blog va invit sa-l vizitati.

 INGREDIENTE:
 -un pachet de foi de plăcintă
 -200 g unt topit sau ulei
 Ptr. cremă:
 -170 g griș fin
 -200 g zahăr
 -un l lapte 3,5 % grăsime
 -4 ouă
 -100 g unt
 -un baton de vanilie
 -un vârf de cuțit de sare
 Ptr. sirop:
 -350 g zahăr
 -450 ml apă
 -un baton de scorțișoară sua 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
 -coaja de la o lămâie sau portocală curățată cu cuțitul de legume , nu rasc
 -100 g miere
 -apă de flori de portocal, de trandafir sau esență de portocale după gust

 MOD DE PREPARARE:
 1. Se începe cu siropul, pentru că el trebuie să fie rece când se va folosi.Se pune într-o crăticioară la foc mic zahărul, apa, batonul de scorțișoară (dacă folosiți scorțișoară pudră, se adaugă la sfârșit, nu se fierbe pentru că poate deveni amar) și coajă de lămâie sau portocală tăiată fin cu cuțitul de legume , nu rasă.Când zahărul s-a topit, se ia cratița de pe foc și se lasă la răcorit. Cei ce folosesc scorțișoară pudră, acum trebuie să o adauge.După ce sipropul s-a răcorit dar este încă călduț, sub 60 *C, se adaugă mierea și esența de portocale sau trandafiri.Se lasă la răcit complet.Siropul se poate face și cu o zi înainte.
 2.După sirop se face crema de gris: păstaia de vanilie se taie în două pe lungime și se răzuiesc semințele cu dosul cuțitului.Într-o oală cu fundul gros se pun la fiert laptele, 100 g zahăr, păstaia de vanilie și semințele și un vârf de cuțit de sare. Când laptele începe să se încălzească se adaugă grișul și se amestecă cu telul până ce compoziția începe să se îngroașe, aproximativ 10 minute, după care se ia de foc, se adaugă untul și se amestecă până ce este bine încorporate.Se lasă oala la la răcit, dar se amestecă din când în când pentru a nu prinde pojghiță deasupra.
 3.Într-un castron se mixează ouăle cu cele 100 g zahăr rămase, până se albesc și își dublează volumul.
 4.Se toarnă ouăle peste grișul răcorit și se omogenizează.

 5. Pachetul de foi se împarte în două.Dacă are numat de foi impar, se pune foaia în plus la partea de jos a plăcintei. Se pregătește o tavă potrivită pentru foile de plăcintă, care trebuie să îmbrace bine tava, marginile răsfrângându-se peste pereții laterali ai tăvii. Tava poate fi rotundă sau dreptunghiulară. Se unge tava cu unt topit și se așază prima foaie, având grijă să se așeze bine la colțuri.Cu ajutorul unei pensule se unge foaia peste tot, inclusive pe marginile răsfrânte, cu unt topit sau ulei.Procedați la fel și cu restul de foi. Pachetul meu a avut 13 foi, așa că am pus 7 jos și 6 au rămas să fie puse peste umplutură.
 6.După ce se pune prima jumătate de foi, unse fiecare, se toarnă umplutura de griș, după care foile răsfrânte se aduc peste umplutură.
 6.Se așază apoi una câte una, restul de foi, unse de asemenea fiecare în parte cu unt topit sau ulei, inclusiv ultima foaie. De data acesta marginile foilor care depășesc cadrul tăvii, se înlătura tăindu-le cu o foarfeca.
 7.Cu un cuțit ascuțit, se porționează plăcinta înainte de a fi pusă în cuptor.Dacă v-a mai rămas unt se poate turna deasupra.
 8.Se coace în cuptorul preîncălzit la 160 *C, temperatură sub mediu, timp de aproximativ o oră și 20 de minute, sau până când este frumos rumenită.
 9.După ce se scoate din cuptor se toarnă deasupra siropul și se lasă să se răcească, după care se poate servit.

 Poftă bună !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...