Sunt puține dulciuri în fața cărora eu nu rezist, iar cele cu piure de castane sunt pe primul loc, poate și pentru că provin din "patria" castanelor, Baia Mare.Toamna, după recoltarea castanelor, cofetariile erau pline de tot felul de prăjituri cu piure de castane, un adevărat festival al castanelor.Cât despre piureul de castane, acesta era monedă forte de schimb, pentru că în magazine nu se găsea, totul, sau aproape totul, mergând la export.Dar cu relații, helas, la fabrica de conserve, mai puteai face rost. După '90 s-a mai schimbat treaba. Acum piure de castane în borcan găsești în marile magazine.dar pentru rețeta aceasta avem nevoie de piure de castane brut, care se găsește în raionul de fructe congelate și este de proveniență unguresc.Mare lucru dacă acest piure nu provine tot din castanele din România. Dar bine că găsim.Deci ați înțeles, pentru tortul acesta avem nevoie de piure castane congelat, nu de cel din borcan, care este mai fluid și pe cale de consecință ar trebuie să folosim mai multă gelatină.Sigur că puteți să vă faceți singure piureul de castane din castane fierte, dar e o muncă tare anevoioasă curățarea lor.Tortul se face foarte ușor și repede. Mai mult trebuie să stea la închegat la rece, decât timpul la care lucrezi efectiv la el.Așa că sper să vă facă poftă să-l încercați.Poate voi o să-l decorați mai frumos, eu nu prea am avut inspirație, dar de bun a fost bun,s-a topit repede, că nici poză la secțiune n-am ajuns să fac, așa că rămâne pe data viitoare.
INGREDIENTE:
Tavă
diametru 22 cm
Ptr.blat:
-80 g
făină cernută
-25 g
cacao
-80 g
zahăr
-2 ouă
-40 g
unt topit
-o
linguriță rasă de praf de copt
Ptr.
crema 1 de ciocolată:
-100 g
ciocolată cu lapte
-250 ml
smântână de frișcă
-30 g
zahăr
Ptr
crema 2 de castane:
-250 g
piure de castane (congelat)
-250 ml
smântână de frișcă
-80 g
zahăr pudră
-o
linguriță extract de vanilie
-o
lingură de rom
-un
plic de gelatină tort gelee
-150 ml
lapte
Crema 3
ptr.ornat:
-250 g
piure de castane (congelat)
-80 g
unt moale
-50 g
zahăr pudră
-2
linguri rom
-un
plic zahăr vanilat sau o linguriță extract de vanilie
MOD DE
PREPARARE:
1.Începem cu blatul: amestecăm făina cu praful
de copt și cacaua cernută și ea.
2.Mixați ouăle cu zahărul până se albesc, apoi
adăugați făina și untul topit.Omogenizați.
3.Ungeți forma de tort cu unt și turnați
compoziția de blat.Coaceți circa 30 de minute, sau până trece proba scobitorii,
în cuptorul preîncălzit la 180*C, foc mediu.Lăsați apoi să se răcească blatul.
4.Topiți ciocolata la bain marie, apoi lăsați
să se răcorească, dar ciocolata să rămână fluidă.
5.Bateți frișca spumă, împreună cu zahărul,
apoi adăugați ciocolata și amestecați cu o spatulă prin răsturnare.Lăsați să se
răcească.
6.Puneți crema de ciocolată răcită peste blat,
având grijă să lăsați o margine de 1-2 cm de jur împrejur.Dați la rece.
7.Intretimp faceți crema 2 de piure de
castane: bateți frișca spumă.Amestecați piureul de castane cu zahărul, romul și
extractul de vanilie, apoi înglobați frișca, prin răsturnare, cu o spatulă.
8.Amestecați laptele cu gelatina, fierbeți la
foc mic un minut, luați de pe foc, amestecați gelatina obținută cu 2-3 linguri
de cremă, apoi înglobați totul în crema de piure de castane.
9.Înconjurați blatul pe care ați pus prima
cremă, cu un inel reglabil, sau cu inelul tăvii de tort și repartizați crema de
piure de castane deasupra, acoperind totul.Dați la rece până ce crema se
întărește.
10.Pentru ornat, se bate untul spumă cu
zahărul, se încorporează coniacul și vanilia, apoi piureul de
castane.Omogenizați și dați la rece.
11.După
ce crema 2 de pe tort s-a întărit, ornați tortul cu crema 3, cu ajutorul unui
poș, după imaginație.
Poftă
bună!
Tare bun trebuie sa fie. Ador castanele si tot ce tine de ele.
RăspundețiȘtergereTe pup si-ti doresc seara faina.
eu zic ca este, te pup si io !
Ștergere