Friptura de vită este printre preferatele mele Problema este cât timp coacem friptura, ca să nu avem o bucată de talpă în farfurie..În primul rând depinde de tipul de carne, ce parte a animalului este, apoi depinde de însăși animalul, cum a fost hrănit,când a fost sacrificat, cum a fost gătit,etc.
Ca să ne bucurăm de o friptură de vită după gustul propriu, eu zic că merită să investiți 20-30 de lei într-un termometru de carne, care are indicat pe el și temperaturile din interiorul cărnii , care trebuie atinse pentru diferitele tipuri de pregătire și tipuri de carne.Dacă nu vreți să faceți o astfel de investiție, vă rămâne testul cu degetele, ca în filmulețul de mai jos.
INGREDIENTE:
-1-1,3
kg ceafă de vițel
-o
ceapă roșie
-2
căței de usturoi
-o
linguriță coriandru măcinat
-o
ceașca de supă de vită sau apă fierbinte
-sare,
piper după gust
-piper
roșu măcinat
-1,5 kg
de cartofi
-o
linguriță paprica afumată
-ulei
Ptr.
sos:
-200 ml
smântână dulce de gătit
-50 ml
vin alb sec
-20 g
unt
-o
ceapă mică tocată
-2
linguri de tarhon verde tocat
-sare,
piper alb după gust
MOD DE
PREPARARE:
1.Presărați carnea cu ulei, sare, piper, piper
roșu și coriandru, masați bine.Frigeti-o într-o tigaie, până se rumenește ușor,
pe ambele părți.
2.Așezați carnea într-o tavă unsă cu ulei, ce
va merge la cuptor. Adăugați pe lângă carne feliile groase de ceapă și
usturoiul întreg. Turnați supa fierbinte și dați la cuptorul preîncălzit la
180*C, timp de aproximativ 40-50 de minute sau până ce carnea este rumenită și
pătrunsă după gustul dumneavoastră.Pentru o carne de vită medium rare, roz și
moale, temperatura în partea cea mai groasă trebuie să fie de aproximativ 72
*C.
3.Intretimp curățați cartofii, taiați-i
bucăți, sărați, piperati, amestecați-i cu paprica afumată și prăjiți-i în ulei,
sau pe o tavă tapetată cu hârtie de copt , stropiți cu ulei, la cuptor.Eu am ales ultima varianta.
4.Ptr.
sos: căliți ceapa în unt, stingeți cu vinul, fierbeți 2-3 minute să se evapore
alcoolul din vin, adăugați smântâna lichidă și tarhonul, fierbeți ușor 4-5
minute, până se leagă sosul.Asezonați cu sare și piper alb. Dacă sosul nu s-a
legat suficient puteți adaugă o jumătate de linguriță de amidon dizolvată
într-o linguriță de apă rece și mai dați un clocot, până se leagă.
5.Serviți friptura stropită cu sosul de tarhon
alături de cartofii prăjiți.
Poftă
bună !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu