Nu stiu alții cum sunt, dar mie imi place pâinea, iar varianta asta a devenit preferata mea. Am găsit rețeta mai de mult pe blogul Laurei Adamache , dar abia acum am încercat-o. Este foarte gustoasă și cu o coajă delicioasă, având și semințele de in încrustate în ea. Puteți folosi ce fel de semințe vă plac și aveți. Cât despre drojdie, prefer să folosesc drojdie instant, mai ales pentru că mirosul de drojdie nu este pregnanat, ca atunci când folosești drojdie proaspătă.
INGREDIENTE:
-500 g
făină 650 pentru pâine
-7 g
drojdie instant (sau un cub 25 g drojdie proaspătă)
-150 g
iaurt
-200
-250 ml apă călduță
-2
linguri ulei de măsline
-2
lingurițe sare
-50 g
semințe de in
MOD DE
PREPARARE:
1.Amestecați făina cu drojdia uscată ,
apoi adăugați pe rând, în vasul mixerului iaurtul, uleiul și apa gradual,
cantitatea de apă fiind funcție de umiditatea făinii.Adăugați întâi 200 ml apă,
apoi dacă vi se pare că aluatul mai cere, mai adăugați câte puțin.Adăugați
sarea și semințele de in și frământați aluatul până nu se mai lipește și devine
elastic.
Dacă
faceți aluatul în mașina de pâine adăugați ingredientele în ordinea menționată
în cartea mașinii. De obicei întâi lichidele, apoi solidele și la sfârșit
drojdia.Semințele le adăugați atunci când aparatul scoate sunetul ce va
avertizează că le puteți adaugă .
Dacă
frământați de mână și folositi și drojdie proaspătă, puneți făina într-un
castron încăpător, faceți o gaură în mijloc în care puneți drojdia frecată cu
zahărul , apa călduță, iaurtul și uleiul.Începeți să frământați, incorporând pe
rând făina de pe margini, iar când aluatul începe să capete consistență
adăugați sarea și semințele.Frământați până ce aluatul nu se mai lipește de
mâini și devine elastic.
2.Puneți aluatul obținut într-un bol uns cu
puțin ulei, acoperiți-l cu un șervet curat și lăsați-l la dospit într-un loc
călduț lipsit de curenți de aer, până își dublează volumul, circa o oră
3.Răsturnați aluatul dospit pe blatul de lucru
ușor înfăinat și dați-i forma dorită : rotundă sau lunguiață.Puneți aluatul în
formă sau pe tava pe care o veți coace și mai lăsați 30 de minute la dospit.
4.Când
e gata, faceți cu ajutorul unui cuțit ascuțit, cutter sau al unei lame 3-4 incizii pe
suprafața pâinii,( sau 2 în cazul de față, în cruce)
4.Încingeți cuptorul la 220*C (peste medie) și
puneți o tavă pe prima treaptă a cuptorului.Introduceți tava cu pâinea în cuptor
pe treapta a doua și vărsați repede o cească de apă în tava de dedesubt și închideți
repede ușa cuptorului.Coaceți timp de 45-50 de minute.Când e gata, dacă lovim
fundul pâinii trebuie să sune a gol.
4.Scoateți pâinea din cuptor și lăsați-o la
răcit pe un grătar.
Poftă
bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu