miercuri, 11 martie 2015

Papanasi fierti


 Provocarea secretă a lunii februarie mi-a adus în atenție blogul lui  Lili,  unde am găsit o rețetă dragă mie din copilărie: papanași fierți. Făceam și eu destul de des, când era băiatul meu mai mic: devenise si a ramas de alfel, fan al acestor găluști de brânză delicioase.  Încă o dată se dovedește că atunci când regăsim savorile unor dulciuri sau mâncăruri ale copilăriei la maturitate, suntem nu numai mai nostalgici, ci ni se induce o senzație de comfort deosebită, greu de exprimat în cuvinte .
  
 INGREDIENTE: 
 -500 g brânză de vaci proaspătă 
 -240 g griș 
 -1-2 linguri de  făină 
 -o lingură de zahăr 
 -coaja rasă de la o lămâie 
 -2 ouă 
 - plic de zahăr vanilat sau o linguriță extract de vanilie 
 -zahăr pentru pudrat găluștele finite 
 -150g pesmet 
 -2-3 linguri de ulei 
  
 MOD DE PREPARARE: 
 1.Mărunțiți brânza cu furculița, încorporați grișul, făina,zahărul apoi cele 2 ouă bătute, extractul de vanilie și coaja rasă de lămâie. 

 2.Formați cu mâna înfainată, bile de vreo 3 cm diametru, eventual adânciți cu degetul aluatul în mijlocul găluștii, până la jumătate, pentru a se fierbe uniform și tăvăliți găluștele în făină pentru a nu se desface la fierbere. 
 3.Puneți suficientă apă într-o cratiță cu gură mai largă, care să cuprindă toate găluștele, adăugați o jumătate de linguriță de sare, iar când apa dă în clocot adăugați găluștele una câte una, treceți cu o spumieră pe dedesubtul găluștelor, ca să nu se prindă de fundul cratiței.Când apa dă din nou în clocot, dați focul spre mic,Când găluștele încep să se ridice la suprafață sunt gata.Închideți focul. 
 4,Încălziți uleiul într-o tigaie cu diametru mai mare, adăugați pesmetul și rumeniți-l după dorință, apoi scoateți găluștele pe rând, cu o spumieră și tăvăliți-le prin pesmet. 
 5.Așezați găluștele în vasul dorit și presărați-le cu zahăr amestecat cu zahăr vanilat și eventual coajă de lămâie. 

 Poftă bună! 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...