vineri, 23 octombrie 2015

Ciorba de varza cu carnati (lucicos)



 Ciorba asta de varza dulce cu carnati, afumatura, specific ardeleneasca (de origine ungureasca) este una din ciorbele de toamna ale copilariei mele.Mama o facea cu carnati de casa afumati si, la inceput, cu rantas.Apoi pe masura trecerii anilor, a renuntat la rantas, desi il facea foarte usor, doar rumenind foarte putin faina si o facea cu ingrosala ( faina amestecata cu smantana).Eu am renuntat si la faina si pun doar smantana.Dar va spun cu mana pe inima ca cel mai bun e cu rantas.Si nici nu cred ca face rau daca nu abuzezi.Cate sosuri nu fac frantujii si noi cadem pe spate de ce bune sunt si ele au la baza roux, adica rantas facut cu unt ,nu cu ulei ?!  Asa ca trecem la ciorba de varza cu carnati (lucicos) fara rantas sau ingrosala, ca sa n-avem vorbe.

INGREDIENTE:
 -4 buc cârnați afumați
 -600 g varză dulce tocată fideluta
 -un morcov mare ras sau tocat cubulete
 -1/2 ardei gras rosu tocat
 -o ceapă tocată
 -o linguriță de chimen măcinat
 -o linguriță de cimbru măcinat
 -200 ml smântână de gatit
 -sare, piper după gust
 -mărar sau pătrunjel verde tocat

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se pun la fiert legumele tocate, chimenul, cimbrul. După 15 minute se adaugă și cârnații tăiați rondele.
 2.După ce legumele au fiert, se drege ciorba cu smântână, se asezonează cu sare și piper și se mai dau două clocote.
 3. Se servește presărată cu mărar sau pătrunjel verde tocat.
 Poftă bună !

  

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...