Ciorba asta de varza dulce cu carnati, afumatura, specific ardeleneasca (de origine ungureasca) este una din ciorbele de toamna ale copilariei mele.Mama o facea cu carnati de casa afumati si, la inceput, cu rantas.Apoi pe masura trecerii anilor, a renuntat la rantas, desi il facea foarte usor, doar rumenind foarte putin faina si o facea cu ingrosala ( faina amestecata cu smantana).Eu am renuntat si la faina si pun doar smantana.Dar va spun cu mana pe inima ca cel mai bun e cu rantas.Si nici nu cred ca face rau daca nu abuzezi.Cate sosuri nu fac frantujii si noi cadem pe spate de ce bune sunt si ele au la baza roux, adica rantas facut cu unt ,nu cu ulei ?! Asa ca trecem la ciorba de varza cu carnati (lucicos) fara rantas sau ingrosala, ca sa n-avem vorbe.
INGREDIENTE:
-4 buc
cârnați afumați
-600 g
varză dulce tocată fideluta
-un
morcov mare ras sau tocat cubulete
-1/2 ardei gras rosu tocat
-1/2 ardei gras rosu tocat
-o
ceapă tocată
-o
linguriță de chimen măcinat
-o linguriță de cimbru măcinat
-200 ml
smântână de gatit
-sare,
piper după gust
-mărar
sau pătrunjel verde tocat
MOD DE
PREPARARE:
1.Se
pun la fiert legumele tocate, chimenul, cimbrul. După 15 minute se adaugă și
cârnații tăiați rondele.
2.După
ce legumele au fiert, se drege ciorba cu smântână, se asezonează cu sare și
piper și se mai dau două clocote.
3. Se
servește presărată cu mărar sau pătrunjel verde tocat.
Poftă
bună !
nu am incercat aceasta ciorba, dar cum imi place ce contine, este de retinut!
RăspundețiȘtergereDe retinut si incercat !
Ștergere