luni, 7 decembrie 2015

Tocanita de pipote cu mamaliga coapta


 Una din mâncărurile care mie mi se pare că este bună tare în vreme de iarnă, sau mă rog, friguroasă, este tocănița.De orice fel. Gătită încet,cu multă ceapă, până se inundă casa de o mireasmă inegalabilă ( spre disperarea lui Tudor).Iar tocănița de pipote nu face excepție, din punctul meu de vedere, deși pipotele sunt considerate pe nedrept, zic eu, niște Cenușărese.Ce m-a distrat cel mai tare la rețeta asta, e că am fost pentru prima data atentă la cantitățile de ingrediente pentru mămăligă, chiar le-am cântărit. De obicei fac mămăligă la ochi.Dar să vedeți ce am făcut și ce a ieșit. 

INGREDIENTE:
Ptr.tocanita:
-un kg de pipote
-2 cepe mari
-un ardei roşu mare
-un adrei iute curățat de nervuri și semințe și tocat (opțional)
-2-3 roşii mari tăiate bucăţele sau o cutie de roşii decojite
-3 căţei de usturoi
-sare,piper după gust
-1/2 linguriţă de chimion
-o lingură de salvie
-3-4 boabe de ienibahar
-o foaie de dafin
Ptr. mămăligă:
 -200 g făină de mălai grișat
 -un l de apă
 -o linguriță sare
 -o lingură de rozmarin

  MOD DE PREPARARE:
1.Se verifică pipotele  dacă sunt curăţate de pielea groasă de pe interior, dacă nu, se scoate prin dezlipire
2.Se fierb în oală cu presiune aprox 20 de minute.Dacă nu aveţi oală cu presiune, se fierb normal, cât să fie acoperite cu apă, până intră furculiţa cu uşurinţă în ele, aproximativ o ora.Pipotele trebuie să fie moi, uşor de mâncat.


3.Într-o tigaie se  călesc ceapa tăiată solzisori, ardeiul roşu cubuleţe şi ardeiul iute mărunţit şi se adaugă  condimentele, apoi pipotele, zeamă în care au fiert, cât să acopere totul, apoi roşiile decojite şi se fierb împreună aproximativ 10 minute, se închide focul şi la sfârşit se adaugă  usturoiul.
4.Pentru mămăligă se folosește o oală cu fundul gros sau tuci.Se pune mălaiul, apă rece, sarea și rozmarinul în oală , se amestecă să se desfacă mălaiul..
 5.Se pune oala pe foc mediu și se amestecă încet și continu până începe apa să fiarbă și mălaiul a absorbit apa.
 6.Când mălaiul a absorbit toată apa se face focul mic (se poate acoperi oala cu o sită antistrop) și se lasă să fiarbă la focul cel mai mic, aproximativ 20 de minute.Din 5 în 5 minute se amestecă în oală, pentru a nu se prinde de fund.

 7. Se pregătește o tavă termorezistentă unsă cu unt și se toarnă mămăligă în ea.
 8.Se coace mămăliga în cuptorul preîncălzit la maxim, până ce căpăta o ușoară crustă arămie.
 9.Se scoate mămăligă din cuptor și se lasă la răcorit, apoi se taie în 6 pătrate sau dreptunghiuri, depinde de tavă.Mie atatea mi-au iesit.
 10.Se așază pe farurie un pătrat de mămăligă, se pune pe el tocăniță de pipote și se presară cu verdeață, în cazul de față, frunze de rucola tocate.


 Poftă bună ! 

3 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...