Acuma e drept că a venit toamna, dar prin magazine se mai găsește pepene galben. Îmi pare rău că am ajuns să postez rețeta atât de târziu, dar am avut parte de întâmplări neplăcute și nedorite: prietena mea cea mai bună, Sorina, a plecat dintre noi. Dar cum ea a apucat să guște această prăjitură și i-a plăcut mult, dedic această postare memoriei ei.
INGREDIENTE:
Formă de tort cu
diametrul de 20 cm
-200 g biscuiți
digestivi
-80-100 g unt topit
-200 g cremă de
brânză tip Philadelphia
-250 g mascarpone
-200 ml smântână de
frișcă
-1/2 pepene galben
aproximativ 500 g
-80 g zahăr pudră
-coajă rasă de la 2
limete
-2 linguri suc de
limetă
-2 plicuri zahăr
vanilat sau o lingură extract de vanilie
-4 foi de gelatină
Ptr.decor:
-1/2 de pepene galben
aprox 500 g
-o lingură de zahăr
pudră
-2 plicuri de
gelatină tort gelee dr. oetker
-apă până la completarea a 500 ml
MOD DE PREPARARE:
1.Se topește untul și
se amestecă cu biscuiții zdrobiți în robotul de bucătărie sau prin orice altă
metodă.
2.Prăjitură se poate
monta în formă de tort, iar după întărire va rămâne pe fundul formei, sau se
poate folosi doar inelul exterior, poziționat cu șanțul pentru fund în sus,
direct pe platoul de servire.Voi decideți.Eu am folsit a doua variantă. Am
poziționat inelul în centru platoului și am pus amestecul de biscuit și unt, pe
care l-am presat cu ajutorul unei linguri sau al unui fund de pahar.Se dă la
rece pentru cel puțin 30 de minute, până ce se întărește blatul prăjiturii.
3.Intretimp se curate
de semințe pepenele, se taie în două, fiecare jumătate se taie cuburi și apoi,
fiecare se pasează cu ajutorul unui robotului sau a unui blender
vertical.Jumătate se va folosi la umplutura prăjiturii, cealaltă jumătate se va
folosi la glazură pentru decor.
4.Foile de gelatină
se pune la hidratat în apă conform indicațiilor de pe pachet. După 10 minute se
storc foile de gelatină și se adaugă în
frișca încălzită la maxim 60*C, se amestecă până se ce gelatina se
topește apoi se lasă la răcorit.
5.Se mixează crema de
brânză cu mascarpone, zahăr și zahărul vanilat. Se adaugă pepenele pasat, se
omogenizează, apoi se adaugă frișca răcorita, coaja de limetă și sucul de
lămâie.
6.Se toarnă amestecul
de mai sus peste blatul de biscuiți și se dă la rece, până ce se întărește. Pentru
scurtarea timpului de răcire, se poate pune în congelator pentru 30 de minute,
sau până ce crema este întărită.
7.Când crema s-a
întărit, procedați la efectuarea glazurii de jeleu: măsurați piureul de pepene
rezultat din jumătate de pepene, cu o cană de 250 ml. Adăugați zahărul și completați
cu apă până la 500 ml, depinde cât piure v-a ieșit. Amestecați cu 2 plicuri de
gelatină tort gelee (un plic este pentru 250 ml lichid) într-o crăticioară și
puneți la fiert. Se fierbe timp de un minut, din momentul în care a început
fierberea, apoi se ia de pe foc și se lasă câteva secunde,15-20, la răcorit,
apoi se toarnă cu grijă peste cremă, după care se dă din nou la rece până ce se
întărește și glazura de jeleu.
8.Se poate decora cu
bucățele de pepene galben și frunzulițe de mentă.
Poftă bună !
Waaaaaa! Ador pepenele galben!!!😍
RăspundețiȘtergereSi eu.Pacat ca i-a trecut vremea! Da'vine ea vara !
Ștergere