luni, 24 octombrie 2016

Friptura de porc la cuptor cu sos de afine (coapta incet)




 Îmi place carnea de porc, mai ales cea de pe os. Îmi mai place că s-a schimbat și opinia medicilor nutriționiști despre ea.Întotdeauna am susținut că orice fel de aliment consumat în exces cauzează grav sănătății.Dar să revenim la porcul nostru.  Modul meu preferat de a găti pulpa de porc este la cuptor, coaptă încet 2,5-3 ore, depinde de dimensiune.Adică slow cooked, după cum e la modă să se spună acum. Iese o friptură moale și suculentă care poate fi mâncată tăiată felii alături de garnitură, salată, dar și desfăcută fâșii și folosită la sandwichuri, salate, paste, burritos, etc.  În loc să cumpărați mezeluri cu cine știe ce conținut, mai bine faceți  pulpă sau spată de porc la cuptor, coaptă încet și puteți avea o carne bună, moale, numai bună de sandwichuri-le copiilor pentru școală sau ale dumneavoastră. 

INGREDIENTE:
 Ptr.friptură:
 -un kg pulpă de porc
 -o linguriță coriandru măcinat
 -o lingură de salvie mărunțită
 -3 linguri de muștar
 -2 căței de usturoi
 -sare, piper după gust
 Ptr sos:
 -2 felii de bacon tăiate cubulețe
 -o ceapă roșie tocată
 -o lingură de zahăr brun
 -o lingură de sos Worchester
 -o linguriță de oțet balsamic
 -o cană de afine
 -100 ml vin roșu sec
 -sare, piper după gust
 Ptr. salată:
 -2 morcovi mari
 -150 g țelină
 -2 mere
 -sare, piper după gust
 -pătrunjel verde tocat
 -3 linguri ulei de măsline extravergine
 -sucul de la jumătate de lămâie sau după gust

 MOD DE PREPARARE:


 1.Stropiți carnea cu ulei, masați-o, apoi presărați sare, piper, coriandru măcinat, salvie și la sfârșit ungeți-o pe toate părțile cu muștar.Acoperiți-o cu folie și dați-o la rece pentru cel puțin 30 de minute.

 2.Puneți carnea într-un vas termorezistent uns cu ulei, adăugați un pahar de apa și 2 căței de usturoi întregi, acoperiți cu folie și coaceți în cuptorul încins la 180*C, timp de 2,5-3 ore.Verificați din când în când dacă mai este apă în vas și completați la nevoie. După 2 ore, descoperiți carnea și lăsați-o să se rumenească,dacă mai este nevoie, stropind-o cu sosul din tavă din când în când. Friptura este gata când dacă încercați cu o furculiță să smulgeți o bucățica de carne, ea se desprinde ușor.Lăsați-o să se odihnească 10 minute, apoi cu ajutorul a două furculițe desfaceți carnea în fâșii.Puteți să faceți această operațiune doar pentru o bucată de carne pe care o mâncați la o masă. Restul rămânând întreagă pentru a două zi, când puteți s-o reicalziti și să procedați la fel.



 3.Pentru sos prăjiți bucățelele de bacon într-o crăticioară, căliți ceapă, adăugați afinele, zahărul, sosul Worchester și oțetul.Lăsați să se topească șiș ă se caramelizeze zahărul apoi adăugați vinul și lăsați să scadă la foc mic, până se leagă sosul.Asezonați cu sare și piper.
 4.Pentru salată curățați, spălați și radeți legumele, apoi amestecați-le cu pătrunjelul verde tocat, uleiul, sucul de lămâie, sare, piper după gust.
 5.Serviți carnea stropită cu sosul de afine, alături de salată de crudități.




 Poftă bună! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...