INGREDIENTE:
-2 cesti (masura CUP care are 237 ml ) zahar praf- 450 g
-1 1/3 faina -200 g
-1 1/2 cesti albusuri de oua (cam10-12 oua depinde de marime.la mine ceasca si jumatate au fost 11)
-3/4 lg (lingurita ) sare
-1 1/2 lg tartar cream sau 3 lg de zeama de lamaie
- 3 plicuri de zahar vanilat
-coaja de la 2 lamai mari
MOD DE PREPARARE
-Cuptorul se incalzeste la 180* C
-1/2 ceasca de zahar se combina cu faina si SE CERN DE 4 ORI
-albusurile,sarea,tartatul se bat tare apoi se adauga restul de 1 si 1/2 ceasca de zahar in ploaie si se mixeaza pana se intareste bine.Apoi se adauga vanilia si lamaia si se continua amestecarea cam un minut pana se intareste din nou.
Daca nu aveti cream of tartar ( care este o sare a acidului tartaric ce se obtine din reziduurile de la vin ) folositi zeama de lamaie.Se pare ca asta ajuta la cresterea si intarirea albusului prin batere.
Vasul in care se coace are o forma specifica prajiturii asteia,cu fund detasabil si tuturoiul mai inalt decat peretii formei.
Dupa ce s-a racit,cu ajutorul unui cutit, desprindeti usor aluatul de peretii formei,pentru ca aluatul asta se lipeste de pereti,tocmai pentru a putea fi intors cu susul in jos.
Acuma daca faceti prajitura intr-o forma obisnuita de chec,sau intr-o forma care nu are fundul detasabil,cred ca ,doar pe fund trebuie sa puneti hartie de copt ,pentru a putea extrage prajitura la final .
Decorati dupa preferinta.Eu am facut la repezeala o glazura de ciocolata.
Iaca si sectiunea:
Arata foarte bine, cu siguranta este si delicioasa.
RăspundețiȘtergerePansy, Pansy, cum ma mustruluiesti un pic, cum revin la realitate! Chiar ma gandeam, in timp ce zambeam, din nou, la comentariul tau, ca "Bataia e rupta din Rai". Oare ingerasii mananca prajiturica asta?
RăspundețiȘtergereE un chec alb,foarte fin.
RăspundețiȘtergereIl fac si eu cand raman cu multe albusuri.
Ingenioasa prajiturica asta!
RăspundețiȘtergereBuna idee!
O duminica frumoasa!
un gâteau léger et moelleux avec une couche de glaçage au chocolat c'est très gourmand, j'adore
RăspundețiȘtergerebonne journée
arata tare bine , chiar si asa "luata cu vorba", e putin creolina si ce ? crezi ca toti ingerii sunt albi ?:)
RăspundețiȘtergereFrumos crescuta chiar daca nu ai folosit nici un agent de afanare :)
RăspundețiȘtergereCred ca a fost delicioasa...de retinut pentru cand se aduna multe albusuri.
Je le fais moins haut que ça.
RăspundețiȘtergereLe tien est magnifique.
j'aurai bien pris un morceau pour goûter.
Bon dimanche.
O idee super cand se aduna albusuri.. Brava!!
RăspundețiȘtergereda,lory.totul e sa o pui deindata ce ai scos-o din cuptor,atarnata cu susul in jos,pana se raceste.
RăspundețiȘtergerenadji,tout depend de renverser ,et laisser
RăspundețiȘtergerecomme ca pour refroidir.
Draga Pansy, foarte frumos ti-a iesit checul de albusuri. Ideea cu tartar-ul chiar nu o stiam. Te salut cu drag! Lop
RăspundețiȘtergeresi eu am aflat-o de curand si prietena mea mi-a adus un borcanel.dar ea care a facut de mai multe ori reteta asta (acolo in america se gasesc albusuri de oua ambalate in cutii) mi-a spus ca nu e o diferenta notabila intre prajitura facuta cu cream of tartar si cea facuta cu zeama de lamaie.
RăspundețiȘtergereDa, este un fel de cake de albusuri, dar fara alte grasimi, ceea ce mi se pare foarte bun. Felicitari, Pansy! Sa ai o saptamana grozava.
RăspundețiȘtergeremultumesc elena si tu la fel
RăspundețiȘtergereMamaaaaa ce bine arata!!!!Felicitari pentru asa o bunatate Pansy draga!!!Te imbratisez si-ti urez o saptamana frumoasa!!!
RăspundețiȘtergereOooooooooo! ce bine ca ai facut prajitura asta,am niste albusuri de ou ramase de la prajiturile facute recent si chiar nu stiam ce sa fac cu ele,ma gandeam sa le arunc,gata nu le mai arunc fac prajitura asta,arata foarte bine!
RăspundețiȘtergeremerci judy,la fel
RăspundețiȘtergeresucces gabriela !
Ingeri, neingeri, ma inscriu si eu la o felie.Pupica
RăspundețiȘtergereJesus love you.
RăspundețiȘtergereUn chec foarte bun si o idee super pt albusurile ramase.
RăspundețiȘtergereTe pup Pansy si o saptamana placuta!
multumesc lissa.la fel iti doresc
RăspundețiȘtergere