Istoria spune ca spaniolii ,in anii 1500 i-au vazut pe azteci mancand ahuacamolli ( "molli" insemna piure iar "ahuaca" desemna testiculele si fructul de forma testiculelor,care este avocado .De aici si legenda ca guancamole ar fi afrodiziac).
La ce folosim guacamole ? il putem manca cu tortilla chips ,care au aparut si la noi in magazine (dar ni le putem confectiona singuri din lipie arabeasca de exemplu ) pe post de aperitive ,ca sos pentru buritos sau tacos,care sunt un fel de shaorma,pentru sandwichuri si burgeri,sau la salata de pui cu guacamole.O sa vi le arat pe rand pe toate.
Avem mai multe feluri de guacamole : traditional, rosu ,fructat.
Incepem deocamdata cu reteta traditionala de guancamole.
INGREDIENTE ptr guacamole traditional :
-2 fructe de avocado coapte (sunt coapte cand degetul lasa o usoara urma in fruct.daca le cumparam mai verzi,ceea ce este indicat,adica sunt tari.le lasam sa se coaca,controlandu-le in fiecare zi.Pe caldura asta se coc in 2 zile )
-1 rosie,preferabil prunisoara,ca e mai carnoasa si mai putin zemoasa
-1/4 ceapa rosie,maruntita fin
-1 ardei iute verde,curatat de seminte(aici vedeti cat de iute puteti manca ,atata puneti )
-1 mana de coriandru verde tocat (in lipsa se poate folosi patrunjel ,dar eu am folosit marar )
-sucul de la o lamaie verde,in lipsa merge si de la una galbena,dar mica.
-sare,piper
MOD DE PREPARARE:
-cu o furculita zdrobim grosier pulpa,apoi adaugam ceapa fin maruntita,rosia scobita de seminte si cu pulpa taiata cubulete,ardeiul iute,verdeata si potrivim de sare si piper.Eu am folosit si un condiment pentru guancamole ce il aveam primit de la o prietena americanca.
-se acopera bine cu o folie de pastic si se da la rece 30 de minute.dupa care se serveste.
-cine are posibilitatea sa conserve in vid,poate pastra pasta mai mult de 24 de ore.Totul e sa nu se oxideze,adica sa-si schimbe culoarea in maro.Ca la banane.Nu mai este aspectuos.
Eu am servit aici cu tortilla umpluta cu guacamole, snitel de pui,parmezan,adica un fel de buritos.
Olá preciosa amiga PANSY;
RăspundețiȘtergereEu amo abacate!!!
Guacamole é uma delícia é preparo com abacate.
Muito obrigado, muchas gracias PANSY por publicar o PRÊMIO de PECADOS DA MESA!
Eu estou muito feliz!!!
Muito obrigado ROMÊNIA!!!
O idioma do BRASIL e da ROMÊNIA tem origem no latim!!!
Beijo!
Beso!!
Maria Paula
Vad ca tu te impaci bine cu schimbul trei!
RăspundețiȘtergereInteresanta reteta ta!
Woww ce bine arata ,super reteta.Un weekend placut!
RăspundețiȘtergereSi eu te astept cu un premiu!!!
RăspundețiȘtergereMaria Paula,estou muito animado sobre a sua amizade
RăspundețiȘtergereMari,drept e ,ca mai mult in schimbul trei activez aici.
RăspundețiȘtergerejudy,viu acuma,dar am sa-l public mai incolo.
RăspundețiȘtergerePansy querida amiga uiero sacarte de un error. Yo soy ARGENTINA que vive en Chile país al que quiero mucho.
RăspundețiȘtergereBesos
Annie
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergerenuj ce e si cu avocado asta,nu am gustat un asemenea fruct pana acum 2 zile cand am cumparat unu de la cora,am gustat si nimik,nu era nici dulce,nici acru,nici sarat nici nimik,nu avea niciun gust,poate era prea vechi sau necopt in orice caz nu mi-a placut deloc...chiar nu stiu ce sa zic
RăspundețiȘtergeream o reteta de salata de avocadso ,care mie personal imi place mai mult decat guacamole:
Ștergereinceputul e la fel.se taie ,se scoate samburele ,se toaca cu furculita,se adauga un ou fiert tare tocat si el marunt impreuna cu avocado,ceapa alba tocata marunt,zeama de lamaie,sare piper.asta e reteta noastra israeliana
ceva curios se intampla.eu scriu una si aici apare alta !
RăspundețiȘtergereglodie,avocado asta ,e cred ,ca si rosia.o fructo-leguma.cand e copt si il apesi,ramane urma,ca la piersica.cat despre gust,si mie mi se pare bun in combinatie cu altceva,gen guancamole,sau branza (roquefort de exemplu,sau branza de vaci simpla si ceapa sau usturoi )desi am prietene in strainatate care mor de placere sa-l manance dimineata cu lingura.concluzia este ca trebuie sa-l amesteci cu ceva si devine foarte bun.pentru gusturile noastre,romanesti.
RăspundețiȘtergereAnnie,querida amica virtual,gracias por las aclaraciones
RăspundețiȘtergeremama ce bine arata,bine ca nu-s gravida,ca cine stie ce pateam,iti multumesc de premii,am sa caut ceva deosebit sa-ti trimit si eu catu meriti 10 premii pt ce realizezi,tu esti cea care mai impulsionat de la inceput,te pup dulce din suflet,fara linguseli
RăspundețiȘtergeremultumesc doinitza draga pentru aprecieri si ma bucur ca am putut face ceva,foarte putin, pentru tine.
RăspundețiȘtergeresuperbe tortilla cela me semble succulent bravo
RăspundețiȘtergerebon week-end
merci fimere,comme d'habitude !
RăspundețiȘtergeream vazut de multe ori guacamole dar sincer n-am gustat niciodata.reteta este foarte simpla.pupici
RăspundețiȘtergere