vineri, 17 iunie 2011

Salata chiliana


Am norocul sa am un tanar prieten roman,Catalin,care de cateva luni , traieste pe indepartatele meleaguri chiliene,la Santiago.Actualmente urmeaza niste cursuri de limba ,istorie si cultura chiliana si nu in ultimul rand ,de gastronomie chiliana.Acolo, evident, si-a facut noi prieteni,printre care si o doamna,adepta a gastronomiei locale,care a avut amabilitatea sa-l initieze in aceasta directie.Din toate astea vom profita si noi,incercand sa exploram noi teritorii culinare.Asa ca vom incepe cu o,aparent banala,  salată de roșii cu ceapă. În realitate, linia de start a bucătăriei chiliene.O salata gustoasa,zemoasa ,care pregatita in felul acesta specific,te lasa fara respiratie... mirositoare a ceapa.

INGREDIENTE: 



-2 cepe uscate, mari
-2 rosii de grădină de preferinta, potrivit de coapte, fiecare un pic mai mare decât o ceapă (eu am pus 3 ca erau mai mici decat cepele)
- sare dupa gust
-1 lingură de pătrunjel verde tocat
-3 linguri de ulei de floarea soarelui (antenție! nu are rost să faceți pe grozavii și să puneți ulei de măsline pentru că vă dezechilibrează gustul si schimba total salata)


MOD DE PREPARARE :



-Ceapa se taie rondele generos de late, după gust între 3-7 mm și se pune într-o sită. Sita se cufundă timp de 1-3 minute (în funcție de grosimea rondelelor) într-o baie de apă clocotită.Eu neavand o sita potrivita am pus ceapa direct in apa clocotita si am tinut-o 1 minut si jumatate (taiasem feliile cam de 5 mm).Dupa care
-se scurge bine de apă și se pune într-un bol. 

-Rosiile se cresteaza in cruce la un capat ,se imerseaza pentru  cateva secunde in apa claocotita ,apoi se curăță de pieliță (esențial!!!), se taie în felii potrivit de groase și se pun imediat peste ceapa . Se sareaza si se lasa la odihna ,la rece,20-30 de minute,timp in care ceapa se va imbiba cu sucul lasat de rosii si vă va schimba conceptul de ”salată de roșii cu ceapă”! (Dacă rosiile nu se curăță de pieliță, sucul lor nu se va scurge în întregime.)



La final se presară verdeața și uleiul. Si  amestecam totul înainte de servire.

Încercați să serviți o astfel de salată ca și garnitură la friptură sau snitel,in cazul meu.Uitati cartofii prajiti ! Marele avantaj al tomatelor este că odată ajunse în organismul nostru, consumă mai multe calorii decât produc.
Rețetă oferită cu amabilitatea Lidiei Fariña, Santiago, Chile si a lui Catalin.

26 de comentarii:

  1. eu sunt mare amatoare de salate.si sotul meu dar la el salata e salata dom'le si nu poate inlocui cina precum in cazul meu.aceasta reteta este complet noua pentru mine si o voi incerca curand.eu am o mica problema cu ceapa din salate...ma ustura stomacul dupa ce o consum.oare daca e oparita ca in cazul asta se mai reduce din aciditatea provocata stomacului?
    pupicei multi

    RăspundețiȘtergere
  2. eu cred ca da,incearca sarah,cu o cantitate mai mica.cum am spus salata asta poate inlocuifoarte bine,o garnitura.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ador sa citesc si sa incerc retete din toate colturile lumii, si mai ales retete simple. Multumiri pentru reteta, Pansy, si mai astept si altele :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce idee minunata salata asta...si cred ca preparata asa e mult mai sanatoasa pentru stomac si celelalte....Multumesc ca ai postat-o.O voi face chiar azi.
    Te pup si-ti doresc un weekend cat mai placut!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc mihaela,mai inca 2 retete de la catalin,dar trebuie sa le incerc mai intai.sunt sigura ca sunt si ele bune,de indata ce le fac le voi si posta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai dreptate Petronela,uneori,in stare cruda,ceapa si usturoiul imi provoaca o sete extraordinara,mai ales daca le mananc seara.Salata am mancat-o aseara si nu am patit nimic.Pe langa faptul ca nu-ti mai miroase gura a ceapa.Sa-mi spui cum ti-a placut,daca o faci.

    RăspundețiȘtergere
  7. ce interesanta reteta! cred ca rezultatul e delicios!

    RăspundețiȘtergere
  8. zazuza,e o reteta remarcabila prin simplitate si rezultat.

    RăspundețiȘtergere
  9. No, iacătă ce salată voi face io mâine la grătar. O să revin cu impresii.

    Mulţămiri, segnorei Fariña, domnului Catalin şi ţie, bun înţeles :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Super reteta, imi place!!! O trec si eu pe lista pentru maine:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Salutari de la Petre Roman:-)))ca-i dragutu tau nu a meu,hahaha,api tare bine arata salata si neaparat trebe incercata,tot timpul gasesti o reteta mai aparte sa ne lasi masca,pupicei

    RăspundețiȘtergere
  12. Arcadia draga,sa nu zic querida,cred toate segnorele si signorii is fericiti de multamiri si asteapta impresii.

    RăspundețiȘtergere
  13. Danutza tinema in curent ! nu racesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Doinitza draga mie imi ajunge un rac in casa,cu 2 ii mai greu !ti-l cedez, fara hard feeling.
    cat despre salata as prefera sa va las cu furculita-n castron,mancand la greu!

    RăspundețiȘtergere
  15. vrau sa va spun ca asta seara,avand musfiri am repetat reteta,dar ia-m mai adaugat 2 catei de usturoi,cativa carnaciori afumati de fagaras si mai mult patrunjel.a fost foarte apreciata nu umai pentru gustul salatii ci si pentru faptul ca gustul de ceapa n-a ramas in gura.

    RăspundețiȘtergere
  16. o voi incerca negresit.ma gandesc la sa o vervesc cu un kabab arabesc.revin cu impresii.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  18. Une bonne salade estivale. J'aime beaucoup.
    A très bientôt

    RăspundețiȘtergere
  19. multumesc sarah,astept impresii.

    RăspundețiȘtergere
  20. Pansy, cita simplitate si ce buna si bine venita trebuie sa fie, mai ales linga un gratar fierbinte si gustos.Si cum ai spus, este pe linga simplitate si gust, sanatoasa!
    Tre pusa i practica si de mine.
    Cred ca, chiar miine :-))
    Mersic, mult de tot pt. reteta si foto!
    Bay, bay si o saptamina pina de succese!!!
    Cu prietenie
    Laura S.

    RăspundețiȘtergere
  21. Laura iti multumesc pentru prietenie !

    RăspundețiȘtergere
  22. Mulțumesc, dragă Pansy, că faci cunoscute aceste rețete!

    RăspundețiȘtergere
  23. Domnule ce ma enerveaza boogger! Mi-a pierdut comentariul si nu m-a lasat sa postez... Deci, sa reluam. Eu am stomac de table, deci nu am probleme cu ceapa si usturoiul crude. Dar... "aroma" din gura dupa o salata cu ceapa cruda nu este chiar parfumul potrivit. Deci voi testa neaparat aceasta salata si astept si alte retete chiliene. Te pup draga mea Pansy!

    RăspundețiȘtergere
  24. Elena draga,de cand am trecut la google chrome,nu mai am probleme cu blogger,da'saptamana trecuta cred ca au avut ei ceva probleme.cat priveste reteta,prima data restect-o intocmai sa vezi ce si cum mpentru ca are o savoare diferita.pe masura ce rosiile sunt tot mai zemoase e tot mai buna salata asta.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...