Cred ca azi a fost o zi a dezastrelor culinare.Asta dupa ce ieri m-am dat in barci invitata fiind la un girls's night.Am asteptata cu infrigurare evenimentul.Am gatit sa aiba barbatiii ce manca si ce nu obiecta,apoi m-am incliftat,adica mi-am pus fracul si am plecat.Primul popas a fost la o carciuma libaneza,apoi am inceput sa cercetam diverse baruri.va marturisesc ca de asa o "martingala"cum zicea un bun prieten ce nu mai este printre noi,n-am mai avut parte de multi ani.Culmea a fost ca in loc sa fiu destinsa si libera la elice,am inceput sa vad cu ochi critic carciumile,apoi sa ma simt responsabila pentru integritatea celorlalti.Asa mi-am dat seama ca de fapt am trecut de o alta tinerete.N-am fost lasata sa iau aparatul de fotografiat si de asta imi pare si rau si bine.Rau, pentru ca as fi facut o mica cronica a Bucurestiului nocturn,bine,pentru ca cine stie ce mai iesea.Ultimul bar la care am poposit a fost la Radison ,din pacate se inchisese ca era trecut de 2 noptea.Dar barul cu pricina e chiar spectaculos pe inserate.Parca ar fi fost pe o banchiza de un albastru electric si tot felul de ape siroiau pe toate partile.Si am aflat ca are cele mai bune cocteiluri din Bucuresti.N-a fost sa fie insa.Drept care am luat un taxi,pentru ca eu am zis ca nu sunt echipata de mers intr-un club(desi eu nu am greturi de tipul asta,mai ales fiind vorba de asa locatie), si ne-am intors acasa.Atata doar ca uitasem cheile si toate usile de acces erau inchise,ne hahaiam de am trezit jumatate din cartier ,dar pana la urma accesul in casa ne-a fost permis.Am adus si ceva leftover-uri,dar cum v-am zis carciuma aia libaneza a fost nu mai scumpa ca altele,dar portiile mici.Asa ca mare lucru n-a ramas,spre nemultumirea lui Tudor,a doua zi dimineata,care a zis ceva cu sensul ca asa nehalite am fost de nu a ramas nimic de adus acasa ?
Asa ca am dormit bine si indelung.Apoi neam dus la metro pentru una alta c ne mai trebuia si am venit acasa.Imi pusesm in gand sa fac un sufle de pere.Zis si facut,atata doar ca un ou pare ca nu a fost proaspat si albsurile nu mi s-au batut.Asa ca le-am aruncat si am batut alte oua.Cand sa le bag in cuptor a sumat telefonul.Cum sufleurile astea ,mai ales sub forma de desert sunt tare sensibile,s-a dus in ....si am ratat poza de expozitie.
Cum de vineri pusesem gogosarii sa-i fac dupa metoda mea fara procesare termica si ieri vazusem ca totul era deja de pus in borcane,azi am constatat ca totul s-a dus pe apa sambetei pentru ca au inceput sa fermenteze.Asa ceva n-am patit in ultimii 20 de ani.Imi aduc aminte cum cumparam gogosari si-i lasam spre 2 saptamani pana se inroseau si nu patea nimic nici unul.Anul asta am patit in 2 randuri cand in 2-3 zile gogosarii mi s-au stricat.Legand si de castravetii,1 kg, care v-am ma povestit ca in 4 zile mi s-au facut muci in frigider,de rosiile Sorinei care intr-o zi si jumatate au fost de nefolosit,am ajuns la concluzia ca oamenii astia,taranii,trateaza legumele astea cu ceva de le fac de neconservat.De varza stiam ca daca e tratata cu fosfati nu trece iarna,daca e conservata,si eu asa am patit 2 ani la rand ,de Craciun, varza era de nefolosit.Asa ca in urma zilei de azi promit sa nu mai pun conserve.poate doar gogosarii murati mai altfel pentru ca astia se proceseaza termic.Cealalta reteta ,doar daca stii de unde sunt gogosarii si cu ce i-au tratat,sau daca sunt din gradina proprie.Tare m-a suparat constatarea asta.Ma intreb cum le tin muraturile taranilor care cultiva in felul acesta legumele.Sau astia isi cumpara muraturile de la Metro.?!
Pansy, se pare ca nu a fost sa fie week-end-ul asta cu gatelile. Ma surprinde si nu intr-un mod placut ca ti s-au stricat legumele si asa de repede. Mi s-au stricat si mie in vreo 3 zile niste dovlecei, dar erau la temperatura camerei. Rosiile, pe care nu le bag niciodata in frigider, imi tin si o saptamana la temperatura camerei. Iar in frigider, ardeii au tinut intotdeauna. Si eu care credeam ca in America sunt legumele pline de chimicale....
RăspundețiȘtergere:( vorba lu' frate-miu: legumele manate. se prea poate sa aiba dreptate :(
RăspundețiȘtergerePansy ,
RăspundețiȘtergereUna peste alta ,cu bune si rele ,eu zic ca nu te-ai plictist W/End-ul asta . :))
: )...PERIPETII!
RăspundețiȘtergereAs avea mai multe de spus...deci te invidiez pentru girlnight party...mi-ar fi placut sa va intalnesc!!!Apoi cu legumele e o poveste intreaga.Mi se intampla atat de des,caci nu mai stiu ce sa gandesc.Imi aduc aminte ca la mama mea n-am vazut niciodata asa ceva,chiar dovleceii lasati mai multe zile,la ea se ingalbeneau iar la mine,deja in 3 zile fac "muci"...rosiile le culegea mai verzi din gradina si se coceau treptat,la mine mucegaiesc si sant pline de apa...Deci as putea continua si cu vinetele,ardeii,ca sa nu mai zic de castraveti...
RăspundețiȘtergereDeci oricat de frumoase ar fi,trebuie sa cumpar cu bucata ca italienii si nu cu kg ca in Romania!
Deci,unde sant legumele si fructele de altadata?????Acum ca mi-am varsat of-ul te las cu pupici si numai bine!!!
:)))
RăspundețiȘtergerePansy,nu stiu daca e adevarat, dar eu am auzti si varianta cu jumatati de gradina, adica taranu' pune jumatate de gradina cu marfa buna , bio etc pt. el si familie, si jumatate ca sa vanda la piata, marfa pt.comert,aratoasa dar nesanatoasa.
RăspundețiȘtergereDaca e si adevarat, nu stiu...
Nu stiu exact reteta ta, dar fenomenul prin care se transforma legumele in "muci" am aflat ca ar fi de la sarea iodata, ca acum toata sarea din comert este obligatoriu tratata si nu se mai fac muraturile. Eu am aflat accidental informatia de la o doamna (hihi fizician de meserie) care cumpara sare neiodata de la plafar pentru ca zice dansa doar acolo mai poate gasi sare buna de muraturi!
RăspundețiȘtergereNici la noi legumele nu mai au gust
RăspundețiȘtergerebag de seama ca nu sunt singura care are experiente neplacute cu legumele.
RăspundețiȘtergereZazuza,daca ar fi fost manate s-ar fi vazut,ca mana lasa urme.
La conserve folosesc sare de muraturi neiodata,se mai gaseste pe alocuri.Gasesc chiar la un mic magazin de la mine din cartier, ambalata la pungi de 3 kg.scrie clar si mare ca e sare pentru muraturi neiodata,ambalata de salrom sau asa ceva.
Kadia ,a propos de legume muci,am patit-o cu castraveti proaspeti tinuti 4 zile in cutia de legume a frigiderului,deci nu cu muraturi.
Bucate apetisante sa stii ca m-am gandit si eu la asa o varianta si nu m-ar mira sa fie adevarata
Ce distractie nocturna,mai fato ,pe tine,sa tot traiesti :-))) si cu gogosarii nu te stresa,noi i luam de la tara ,iar ei de la oras bine zici,nu mai gasesti produse ECO stiu ca si tati trateaza pomii fructiferi,vita de vie si celelalte ca apar mai nou tot felul de boli si la ele,iar cu muraturile nu te speria si eu m-am ars de cateva ori cu gogosarii,i umpleam cu varza si taiam se desfaceau ca o floare,erau foarte apreciati,acum se inmoaie,,iar varza intr-un an mi-a ramas nemurata,n-am putut-o folosi :-(( pupici
RăspundețiȘtergerePansy in primul rand FELICITARI pentru girlnight party.
RăspundețiȘtergereZau ca nu mi-a trecut prin cap asa ceva...asa ca multumesc pentru idee...
Cat despre legume....intradevar foarte greu gasesti la tarani din alea bune cu mirosul lor specific, dar mai gasesti cel putin la noi.
Chiar ce ai patit tu...nu am trecut prin asa ceva.Curat ghinion.
Te tzuc si iti doresc o saptamana plina cu lucruri bune!