joi, 5 ianuarie 2012

Beef Wellington

Incep anul  fara detoxifiere.E drept ca am gatit destul de mult,fata de ce efectiv a participat la sarbatoarea noastra,dar de mancat mult, n-am mancat.Dinu s-a dat putin in barci,dar in limite oarecum normale.Cum de mult pusesem ochii pe reteta asta,dupa ce am vazut-o pe TV Paprika ,facuta de Gordon Ramsey,in sfarsit mi-am luat inima in dinti si de Craciunul asta am facut-o.Atat doar ca eu am folosit antricot de vita,nu muschi cum a folosit el.Bucata lui a fost de o palma lungime,a mea de aproape 50 de cm.Va spun asta,pentru ca probabil si de asta depinde timpul de coacere ,care al meu a fost diferit. Mai cred ca pentru reteta asta trebuie sa ai un termometru de carne (se gaseste la selgros,metro,poate si in alte magazine mari sau pe internet ).
Cum a facut-o Ramsey gasiti aici.Pot sa va spun doar ca a fost vedeta mesei noastre de Craciun.De mult n-am mancat ceva atat de bun.

INGREDIENTE :
-muschi de vita (eu am folosit antricot,avea cam 2 kg))
-mustar cu hrean de la knorr (e cel mai bun)
-0,7-1 kg ciuperci (depinde de dimensiunea carnii)
-1 foaie de aluat foietaj
-aprox 250 g prosciutto crudo,sau alta sunca afumata crud uscata( si asta depide de marimea bucatii de carne)
-3 catei de usturoi
-sare,piper
-50 g unt
-1 lg cimbru

MOD DE PREPARARE:


-carnea se curata de pielite,se sareaza si se pipereaza din belsug,apoi se prajeste scurt intr-o tigaie antiaderenta cu putin unt,pe fiecare parte,ca sa se inchida porii carnii.Puteti face operatiunea asta si fara sa adaugati unt sau alta grasime.Se lasa apoi de-o parte sa se odihneasaca.
-intretimp ,se taie ciupercile si se maruntesc bine in robot,impreuna cu cimbrul si usturoiul

 -incalzim o tigaie,adaugam unt si apoi sotam ciupercile pana se evapora toata apa.Asezonam cu sare, piper si cimbru.Nu va zgarciti la piper.Nu prea multa sare,pentru ca si sunca este sarata
 -intindem o folie alimentara,cat sa cuprinda bine toata bucata de carne,apoi pe mijoc asezam feliile de sunca,petrecute.Ungeti cu ou batut cu putina apa.Eu nu am facut-o ,drept care se vede ca pe alocuri se desprinde
 -peste sunca,intindem pasta de ciuperci si in mijloc punem bucata de carne,pe care o ungem pe toate partile cu mustar.Acuma dupa ce am facut-o,va sfatuiesc iarasi sa ungeti carnea,peste mustar si cu ou batut cu apa,pentru a adera mai bine.Repet,eu  n-am facut-o si veti observa ca pe alocuri se desprinde,in final de restul compozitiei.
 -cu ajutorul foliei rulam cat de strans putem,rasucind bine capetele,dupa care dam la frigider pentru 2-3 ore sau in cazul meu de seara pana dimineata,sau la congelator aproximativ 30 de minute.Ruloul trebuie sa fie intarit,ca sa-si pastreze forma in momentul in care il vom scoate din folie si a putea lucra mai bine cu el mai departe
-pe o folie (sau pe folia in care este ambalat aluatul) intindem foaia de aluat,sosotim in asa fel incat sa inveleasca bine carnea.O ungem cu ou batut amestecat cu putina apa.punem carnea in mijloc,dupa ce am scos-o din folie si o ungem si pe ea cu ou,pentru a adera bine aluatul.Sigilam la capete aluatul
 -apoi,cu ajutorul foliei rulam totul cat mai strans.
 -rulada obtinuta,o dam din nou la rece ,fie in frigider2-3 ore,fie 30 de minute la congelator.Faza cu congelatorul e valabila cand sunteti presati de timp.Eu am pregatit totul de cu o zi inainte si am  pus la cuptor friptura inainte de a o servi.
 -dupa ce se scoate de la rece,se inlatura folia,se pune intr-o tava cu hartie de copt sau folie antiaderenta,se cresteaza cu un cutit ascutit,avand grija se nu ajunga la sunca crestatura ,punem in mijloc termometrul de carne,apoi ungem cu ou batut impreuna cu putina apa si dam la cuptorul incalzit la 210 * C.Cand termomentru indica temperatura 71 *C (160 F),temperatura pentru carnea medium rare,e gata.Trebuie sa supravegheati cuptorul,mai ales spre sfarsit,sa dati focul mai mare daca e nevoie,pentru a fi frumos rumenit aluatul.Friptura mea a stat in cuptor,cam o ora si jumatate,dar v-am spus ca era o bucata mare.Cred ca pentru o bucata de carne de un kilogram timpul este in jur de 50 de minute
-dupa ce o scoateti din cuptor,lasati-o cel putin 15 minute sa se odihneasca si sa se absoarba sucurile carnii,apoi o puteti felia.Nu pot sa spun decat ca a fost o nebunie !Carnea a fost moale si tot ansamblul fin aromat si extrem de bun!
-Noi am mancat -o insotita de salata Caesar.

24 de comentarii:

  1. Arata tasty! Vreau si eu o feliuta:-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Fancy,chiar a fost foarte bun ! Feliuta nu mai mai e ,dar la ziua mea sigur am sa-l refac!ca sa ma regalez!nu sa ma presedintez!

    RăspundețiȘtergere
  3. merge si fara termometru, cand a fost inventata reteta aia nu aveau nici macar cuptoare cu temperatura, ideea e sa sigilezi bine porii si sa fie vita de calitate (la noi, am o mare frica de vita asta, as folosi muschiulet, ca pe ala il mananc si crud :D )

    intrai sa iti zic si la tine, multa sanatate si sa ne ciocnim eprubetele de sange asa, ca de 2012 :)

    sa fiti sanatosi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact pe placul meu acest muschiulet Wellington!

    RăspundețiȘtergere
  5. Moama Pansy cum arata! Imi ploua in gura ! asa rozalie fix pe placul meu! Delicios!!! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce minunatie, eu nu prea sunt cu vita, dar zau ca as fi gustat de la tine. An Nou fericit impreuna cu familia si toti cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  7. Tare bine arata!

    La multi ani si un an bun!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mmmm, delicios! Arata foarte, foarte bine!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata foarte bine! Felicitari pentru realizare!

    RăspundețiȘtergere
  10. Que dedicación para ésta excelente receta luce deliciosa a punto como me gusta ,abrazos y feliz año junto a tu familia,abrazos y abrazos.

    RăspundețiȘtergere
  11. mamaicaaa ce faina e!!!asa ceva cred ca as putea manca zilnic.pup

    RăspundețiȘtergere
  12. 10...10....10...!
    Pentru aspect, pentru descriere si pentru gust. DA pentru gust , ca asa cum citeam ce ai scris am simtit deja pe papilele mele gustative, bunatatea ce ai facut-o !
    Felicitari Pansy !!!

    RăspundețiȘtergere
  13. pur si simplu m-ai omorat complet cu reteta asta!!!!!Sidy te-a notat cu 10 pt....., eu dublez oferta!!!!Pupici:x

    RăspundețiȘtergere
  14. In primul rand iti urez numai sanatate si fericire in noul an!!!O gramada de munca si timp la muschiul asta dar ...sant sigura ca a iesit o minunatie ! N-am mancat asa,dar dupa descriere...e ceva divin!
    Te-am pupat!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Ti-a iesit perfectã, de mult tot zic cã fac si eu si n-am mai ajuns.
    Sper sã prind o zi mai lejerã, te pup:)

    RăspundețiȘtergere
  16. pupu-te BDano draga !in eprubete sa ne batem.cat priveste temperatura ai dreptate,dar avand in vedere calitatea carnii de la noi,e destul de riscant.data viitoare o fac fara termometru sa vedem ce-o iesi!ca ramsey e destul de nehotarat,am vazut la el 3 variante de sfaturi cu temperatura si timpul de cuptor.asa ca pentru a ma asigura mai ales ca era prima data si nu voiam sa ruinez masa de craciun,am ales termometrul. ca sa iasa asa cum trebuie,zic eu.si mai este ultil termomentrul asta avand in vedere calitatea carnii de vaca de la noi.of corse,nu vorbesc de vaca argentiniana de la metro.
    Dupa ce ma imbogatesc si cumpar vaca argentiniana te invit la o vaca de asta in crusta!

    RăspundețiȘtergere
  17. Maria Elena,nici eu nu am fost prietena cu vaca pana ce nu am mancat o data vaca asa cum trebuie sa fie si pana nu am invatat sa o gatesc.In carciumile romanesti,am mancat intr-una singura vaca asa cum trebuie sa fie.Acum de curand am auzit ca ar fi o carciuma in primaverii,care stiu sa gateasca vaca si se pare ca astia au ferma lor proprie de vaci.Dar evident ,ca e o carciuma scumpa.

    RăspundețiȘtergere
  18. Fetelor,nu pot sa va spun decat ca trebuie sa va luati inima in dinti si s-o faceti,ca merita,parol!Incercati reteta cu o bucata mica,pentru inceput ,e mai usor de lucrat cu ea.N-o sa va para rau!

    RăspundețiȘtergere
  19. Arata minunat!
    Gustul sper ca e ca cel pe care l-am facut si eu si ne-am lins pe degete!
    Dar nu arata ca al tau!
    Carnea mea (antricotul de vita maturata) s-a strans si a ramas cam "descoperita"!
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  20. Arata extraordinar de bine.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  21. Che bella ricetta! Hai un blog favoloso, complimenti! Ti seguirò con piacere :-)

    RăspundețiȘtergere
  22. Marcel,carnea mea tot antricot de vita a fost,nu stiu cat de maturata dar matura sigur a fost,dupa cum arata. ca l-am luat de la metro.siu acolo carne de vita proaspat taiata nu cred ca au.in orice caz sigilatul porilor si apoi tratametul frigorific suplimentar, si apoi temperatura de coacere sigur ajuta la ceva.de aia spun ca e util un termomentru de carne.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...