Asta-i una din mancarurile preferate ale romanilor si pare ca ,mai ales a romanilor plecati din tara.Ca noi suntem obisnuiti cu ea in vreme de iarna.Eu o fac cu varza dulce,ca asa ne place.Si voi cred ca faceti acest fel gustos.Diferenta poate sa fie la condimentele ce le folosesc.Acuma pot sa ma laud ca am primit felicitari la scena deschisa .Ca altfel n-as si facut acest post.
INGEDIENTE:
-3 kg oase garf afumate ,sau un ciolan bun afumat sau 2 kg scaricica afumata
-3-4 kg de varza proapata tocata
-3 cepe
-3 catei de usturoi
-2 cutii de conserve de rosi decojite(ca doar e iarna)
-4 Lg de pasta de tomate
-3 foi de dafin mari
-2 Lg de cimbru uscat maruntit
-2 Lg de tarhon uscat maruntit
-1 lg busuioc
-3 foi de dafin
-cateva boabe de enibahar
-sare piper,boabe si macinat
-schinduf ,cu atentie,ca e foarte aromat,depinde cat e de uscat.,dar da verzei ,mai ales celei murate,o aroma absolut extraordinara.Eu il am din Oltenia,la piata nu am gasit ,da'nici nu sunt o cautatoare asidua la piata,La plafar se pare ca mai gasiti,sunt doar semintele,dar .merita sa-l luati,este un condiment pentru varza extraordinar. E bun si la fasole,cu oarece moderatie..La orice din acesta familie.Are un gust vag de nuca, nucsoara ,anason si nu stiu ce sa mai spun.e un gust specific.E un gust greu,uleios,Ca parfumurile de pamant.muschi ,licheni,,asa mi se pare mie,da'e tare bun.
MOD DE PREPARARE :
-eu fierb afumatura,cu foi de dafin,boabe de piper si de enibahar in oala cu presiune ca sa mearga mai repede
-intretimp toc varza,ceapa si usturoiul.
-cand s-a fiert afumatura,,pun varza ,ceapa si usturoil in cratita si cu o cana de zeama de afumatura pe foc.Eu gatesc de obicei in vasele mele zepter.In acest caz inchid cratita cu combilolul,pentru a mai mari capacitatea vasului.
-in cazul vaselor zepter nu e nevoie de lichid,dar il pun pentru aroma.
-condimentele,(in afara de sare,care ajuta la inmuiere verzei si pe care o pun de la inceput),le pun cam cu 10 minute inainte de final,dupa ce varza s-a inmuiat.In cratitile mele,totul dureaza cam 20-30 de minute.Tot inainte cu 10 minute de final pun si carnea dezosata ,rosiile tocate si bulionul.Cine vrea mai scazut decat atat poate baga cratita la cuptoul incins la maxim pantru 15 minute,ca totul sa prinda culoare..Iarasi spun ca eu nu am nevoie de asta,dupa cum se vede.
Nu conteaza ce cratiti folositi! Procedura e aceeasi,dar dureaza mail mult.Nu stiu daca considerati asta reclama sau nu.Dar eu asa gatesc si de multe ori mi-e greu sa spun alta varianta.In vase normale nu prea mai gatesc de cativa ani buni de cand le-am cumparat pe astea,cu exceptia mancarurilor in wok sau tigaie.Principalul lor atu e gatirea mai rapida si nu in ultimul rand gustul .Legumele gatite astfel isi pastreaza mult mai mult din calitati decat prin gatirea in maniera clasica,datorita controlului temperaturii din vas.Hai ca v-am omorat ! In orice vas e facuta facuta mancarea asta ,ca e de lut sau de titan intergalactic e foaarte bunaaaaaa !!!!!!!!!!
C ebine arata... pacat ca nu pot manca afumatura... dar sigur voi face zilele astea varza!!
RăspundețiȘtergereBuuun!!!
RăspundețiȘtergereIti doresc un 1 Martie fericit si muuulte martisoare!!!Te pup!!!
Pansy this is delicious!!!
RăspundețiȘtergereLa multi ani scumpa mea de 1 Martie si o primavara cat mai frumoasa cu multe, multe flori si bucurii!
RăspundețiȘtergereha! una din mancarurile mele preferate! n-o fi ea chiar de primavara, da'buna-i! martisor frumos, draga mea!
RăspundețiȘtergereUn 1 Martie fericit
RăspundețiȘtergeresi o primavara care sa iti infloreasca intregul an!
va multumesc fetelor pentru urari,va doresc si eu tot ce va doriti si voi!
RăspundețiȘtergereune assiette très appétissante, j'aime beaucoup
RăspundețiȘtergeremerci fimere,pourtant je ne crois pas,que vous etes habituee aves ca !
RăspundețiȘtergereO primavara senina , cu pace si iubire in suflet !:)
RăspundețiȘtergeremultumes mult furnicuto pentru urari !
RăspundețiȘtergereprimavara o asteptam cu infrigurare!