Reţeta aceasta este un fel de mâncare grecesc
şi mediteranean, regăsindu-se in bucătăriile Ciprului, Maltei, Egiptului. Numele se pare că vine din italianul pasticcio,care deseamnaza
o familie de plăcinte bazate pe carne,peşte sau paste făinoase.
De fapt este un fel de musaca de paste.
INGREDIENTE:
-300 g paste făinoase melcişori
-40 g unt
-1/4 linguriţă nucşoară rasă
-60 g parmezan ras
-1 ou bătut
-500 g carne tocată de vită
-2 linguri de ulei
-o ceapă mare tocată
-4 căţei de usturoi zdrobiţi
-125 ml vin roşu
-o ceaşcă de supă de vacă
-3 linguri de pastă de tomate
-o linguriţă oregano
Ptr sosul bechamel:
40 g unt
1 ½ lingură făină
-un vârf de cuţit de nucşoară rasă
-500 ml lapte
-un ou bătut
MOD DE PREPARARE:
-Se fierb pastele conform indicaţiilor de pe
pachet, al dente, apoi se scurg şi se pun într-un vas
-Se topesc 40 g de unt se toarnă peste
macaroane,se adaugă nucşoară, jumătate din cantitatea de parmezan, se asezonează,
se lasă să se răcească apoi se amestecă totul cu oul bătut
-Se călesc ceapa şi usturoiul, 0000000se adaugă
carnea şi se rumeneşte,se adaugă vinul şi se găteşte la temperatură mare,să se
evapore alcoolul,cam un minut,apoi se adaugă supa,pasta de tomate,oregano,sarea
şi piperul.Se lasă la fiert uşor,până se leagă sosul.
-Intretimp facem sosul bechamel: se topeşte
untul,se încorporează făina,se amestecă bine,apoi se adaugă laptele
gradual,amestecând continu până sosul capătă consistenţa cunoscută.Se adaugă
nucşoară,se asezonează cu sare şi piper,se mai fierbe uşor un minut,se închide
focul şi se lasă să se răcorească,după care se încorporează oul bătut.
-Se amestecă 3 linguri de sos bechamel în
sosul de carne
-Se unge un vas termorezistent cu unt ,se pune
jumătate din sosul de carne,apoi jumătate din paste,iarăşi sosul de carne şi se
încheie cu cealaltă jumătate de paste,care se nivelează destul de ferm cu dosul
unei linguri.Se acoperă totul cu sosul bechamel şi se presară deasupra restul
de parmezan
-Se coace în cuptorul preîncălzit la foc mediu
(180*C) până se aureşte frumos deasupra,aproximativ 35 de minute.
-Se lasă să se răcească 15 minute înainte de a
o servi.
Mooamma, ce pofte m-au apucat!! Nu pot sa rezist unei portii ;-) puup
RăspundețiȘtergereliana,e o mancare fin aromata si satioasa,asa ca bine zici ca e greu de rezistat.
ȘtergereDoamne, Pansy.....ce minunatie ne-ai pregatit:)!!!Pupici
RăspundețiȘtergerepupu-te Maria!
ȘtergereMaine plec in Cipru si cu siguranta nu o sa ratez asa ceva.
RăspundețiȘtergereTe pup cu drag!
Drum bun,vacanta frumoasa!
ȘtergereSuper mancare! Si eu fac si stiu ca e delicioasa!
RăspundețiȘtergereO seara frumoasa!
Da,Flori,o mancare usor de facut si aromata.Cum am mai spus,condimentele fac diferenta.
ȘtergereM-am obisnuit sa gasesc la tine reteta cu ingrediente/mirodenii mai greu accesibile, dar vad ca aici sunt cele obisnuite!... Cred ca am sa incerc si eu reteta asta!
RăspundețiȘtergerefelis,condimentele,au mai intotdeauna un inlocuitor,depinde de imaginatia noastra sa transformam o reteta ce ne-ar place,dar nu avem condimentele, in ceva ce putem face cu ce avem.Sigur ca e alta reteta,dar ideea ramane de baza
Ștergere