miercuri, 10 octombrie 2012

Pastitsio



Reţeta aceasta este un fel de mâncare grecesc şi mediteranean, regăsindu-se in bucătăriile Ciprului, Maltei, Egiptului. Numele se pare că vine din italianul pasticcio,care deseamnaza o familie de plăcinte bazate pe carne,peşte sau paste făinoase.
De fapt este un fel de musaca de paste.


INGREDIENTE:

-300 g paste făinoase melcişori
-40 g unt
-1/4 linguriţă nucşoară rasă
-60 g parmezan ras
-1 ou bătut
-500 g carne tocată de vită
-2 linguri de ulei
-o ceapă mare tocată
-4 căţei de usturoi zdrobiţi
-125 ml vin roşu
-o ceaşcă de supă de vacă
-3 linguri de pastă de tomate
-o linguriţă oregano

Ptr sosul bechamel:
40 g unt
1 ½ lingură făină
-un vârf de cuţit de nucşoară rasă
-500 ml lapte
-un ou bătut

MOD DE PREPARARE:
-Se fierb pastele conform indicaţiilor de pe pachet, al dente, apoi se scurg şi se pun într-un vas


-Se topesc 40 g de unt se toarnă peste macaroane,se adaugă nucşoară, jumătate din cantitatea de parmezan, se asezonează, se lasă să se răcească apoi se amestecă totul cu oul bătut


-Se călesc ceapa şi usturoiul, 0000000se adaugă carnea şi se rumeneşte,se adaugă vinul şi se găteşte la temperatură mare,să se evapore alcoolul,cam un minut,apoi se adaugă supa,pasta de tomate,oregano,sarea şi piperul.Se lasă la fiert uşor,până se leagă sosul.
-Intretimp facem sosul bechamel: se topeşte untul,se încorporează făina,se amestecă bine,apoi se adaugă laptele gradual,amestecând continu până sosul capătă consistenţa cunoscută.Se adaugă nucşoară,se asezonează cu sare şi piper,se mai fierbe uşor un minut,se închide focul şi se lasă să se răcorească,după care se încorporează oul bătut.
-Se amestecă 3 linguri de sos bechamel în sosul de carne


-Se unge un vas termorezistent cu unt ,se pune jumătate din sosul de carne,apoi jumătate din paste,iarăşi sosul de carne şi se încheie cu cealaltă jumătate de paste,care se nivelează destul de ferm cu dosul unei linguri.Se acoperă totul cu sosul bechamel şi se presară deasupra restul de parmezan

-Se coace în cuptorul preîncălzit la foc mediu (180*C) până se aureşte frumos deasupra,aproximativ 35 de minute.
-Se lasă să se răcească 15 minute înainte de a o servi.

10 comentarii:

  1. Mooamma, ce pofte m-au apucat!! Nu pot sa rezist unei portii ;-) puup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. liana,e o mancare fin aromata si satioasa,asa ca bine zici ca e greu de rezistat.

      Ștergere
  2. Doamne, Pansy.....ce minunatie ne-ai pregatit:)!!!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Maine plec in Cipru si cu siguranta nu o sa ratez asa ceva.
    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Super mancare! Si eu fac si stiu ca e delicioasa!
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,Flori,o mancare usor de facut si aromata.Cum am mai spus,condimentele fac diferenta.

      Ștergere
  5. M-am obisnuit sa gasesc la tine reteta cu ingrediente/mirodenii mai greu accesibile, dar vad ca aici sunt cele obisnuite!... Cred ca am sa incerc si eu reteta asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. felis,condimentele,au mai intotdeauna un inlocuitor,depinde de imaginatia noastra sa transformam o reteta ce ne-ar place,dar nu avem condimentele, in ceva ce putem face cu ce avem.Sigur ca e alta reteta,dar ideea ramane de baza

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...