joi, 30 septembrie 2010

Prajitura Lissa



Prajitura asta am numit-o asa pentru ca am vazut-o mai demult pe blogul Lissei si mi-a placut mult.Dar de groaza scosului samburilor nu m-am incumetat.Acuma ,ca mi-am luat aparatul de desamburizat am zis ca e momentul s-o incerc.Multumesc Lissa !

INGREDIENTE:
ptr.blat: 
 -9 oua
-300 g zahar
-45 ml apa
-60 ml ulei
-30 g cacao
-12 Lg faina  

sirop ptr blat :
-400 ml apa
-200 g zahar
-2 plicuri capucino
-esenta rom



jeleu umplutura:
-2 borcane mari de compot de visine
-suc de visine
-300 g zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-3 plicuri gelatina tort gelee de la dr oetker


crema: 
-750 ml lapte
-200 ml frisca lichida
-150 g zahar pudra
-3 plicuri creme ole de ciocolata,de la dr oetker
-2 pliuri zahar vanilat
-esenta de rom

glazura :  
-500 ml suc
-6 Lg zahar
-2,5  plicuri tort jele rosu sau alb



MOD DE PREPARARE :


 -scula cea noua in functiune,la scos samburii din compot.
-se bat albusurile spuma impreuna cu apa,apoi cu zaharul
-galbenusurile se freaca cu uleiul,ca la maioneza,apoi se adauga peste albus
-faina se cerne impreuna cu cacaoa dupa care se incorporeaza treptat in amestecul de mai sus.
- se toarna aluatul  intr-o tava  (26x38 cm a fost tava mea) tapetata cu hartie de copt si se pune in cuptorul preincalzit la 180* timp de 35 -40 de minute,pana trece proba scobitorii.

-intretimp confectionam ,in cazul in care nu avem un cadru dreptunghiular reglabi,un cadru din carton pe care il invelim cu folie de aluminiu.
-pentru siropul cu care insiropam blatul,fierbem apa cu zaharul,pana se topeste acesta din urma,apoi adaugam cele 2 plicuri de capucino si dupa ce luam de pe foc,adaugam si o esenta de rom (cred ca merge si visinata,dar eu nu am avut)
-blatul,dupa ce s-a racit  si dupa ce am sos hartia de copt si l-am asezat din nou in tava il insiropam bine.
-montam cadrul cat mai fix posibil pe langa blat
-visinele le imprastiem pe blat si le acoperim cu jeleul facut dupa cum urmeaza:
zeama de la compot o masuram si completam pana la 800 ml cu suc de visine (eu am folosit suc de la granini) ,o amestecam cu 300 g zahar o fierbem pana la topirea zaharului,lasam sa se raceasca putin apoi adaugam si cele 3 plicuri de gelatina tort gelee,dizolvate in prealabil in 2 linguri de suc ,dam un clocot apoi lasam sa se racoreasca 1 minut si o turnam calda peste visine.Dam la rece pana se intareste gelatina.



-se mixeaza bine toate ingredientele pentru crema pana se leaga,apoi se intinde crema peste jeleu,avand grija sa nu lasam spatiu liber langa peretele cadrului. Dupa care dam iar la rece sa se intareasca crema de data asta
-dupa ce s-a intarit si crema,facem glazura de jeleu de deasupra prajiturii :amestecam sucul cu zaharul si gelatina dupa care punem la foc ,fierbem doar pana se dizolva zaharul si incepe sa clocoteasca ,o luam de pe foc,o lasam sa se raceasca 1 min ut apoi o turnam cu grija peste crema,avand grija sa nu dizlocam crema ( cum am facut eu ).Lasam 2-3 ore la frigider sa se patrunda aromele,apoi scoatem cu grija cadrul,trecand cu un cutit subtire si ascutit si incazit sub jet de apa calda,de jur imprejur.Apoi se poate portiona cu acelasi cutit usor incalzit,cum am zis.Se orneaza dupa preferinta.

 -asta-i felia Lissei !
 -o bucatica si pentru voi.


28 de comentarii:

  1. arata asa de bine! am s-o incerc....cred ca e delicioasa prajitura:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Jm merita incercata.e buna si aromata si satioasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Merci Pansy, je prends le morceau que tu m'offres.
    Je le dégusterai avec plaisir.
    A bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bine de tine ca stai bine cu sculele.....de scos samburi :-)(glumesc si eu putin)!Praji arata tare bine!Te imbratisez!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. si io pe tine,judy !sa stii ca-i mare lucru scula asta !

    RăspundețiȘtergere
  6. Tare bine arata...da'ai avut ceva de lucru ;-)

    RăspundețiȘtergere
  7. prima oara pare laborios si am pierut vremea si cu confectionarea cadrului,(pe care l-am pastrat evidentsi pentru retete viitoare )dar e mai mult de scris decat de facut.

    RăspundețiȘtergere
  8. acum am facut prima oara aceasta reteta si mai cred ,ca utilizand tort gelee si pentru jeleu din umplutura si glazura se poate face tot o data.ca daca se intareste pana ajungi la glazura,poate fi reincalzit si folosit.am sa modific probabil reteta la urmatoare executie,cand am sa fac cum am spus.

    RăspundețiȘtergere
  9. panseaua, ma uit la pozele cu prajitura si ma ia cu lesin de pohta!:D te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  10. vai ce bine araaata!!!trebuie incercata neaparat!

    RăspundețiȘtergere
  11. miha,diamantino sa stiti ca e chiar mai buna decat cum arata.ca eu ajung la poze tot timpul noaptea si se mai altereaza culoarea din cauza de lumina.

    RăspundețiȘtergere
  12. multumesc nela !nu incetez sa spun ca gustul e extraordinar.

    RăspundețiȘtergere
  13. arata foarte bine si cred ca este si dulce si aromata felicitarii

    RăspundețiȘtergere
  14. wow.............ce bunaciune.........si cat de bine arata........daca plec spre tine e prea tarziu, nu?..........hahaha.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  15. Pansy mon amie, j'ai un prix pour toi.
    Bon dimanche et à bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  16. Maria draga,e cam tarziu,prajitura a fost dovedita in cele din urma.

    RăspundețiȘtergere
  17. Merci Nadji,je vais le prandre tout de suite

    RăspundețiȘtergere
  18. Cat de bine arata.Mi-ai facut pofta.

    RăspundețiȘtergere
  19. haplea,te-as invita la o bucatica,da's-a "topit"!

    RăspundețiȘtergere
  20. WoW ce pofta mare am de o bucata dulce lissa.

    RăspundețiȘtergere
  21. paradis,o mai poti lua doar virtual.
    da'eu zic ca merita incercata,desi pare complicat,nu e.

    RăspundețiȘtergere
  22. mmm..ce bine arata....super buna prajitura asta!

    RăspundețiȘtergere
  23. dian@ draga,nu numai ca arata bine,dar e si buna rau !ai dreptate

    RăspundețiȘtergere
  24. phuuu..ce tarziu am venit dupa felia de prajitura,imi prinde bine si acum,multumesc frumos...doar pe asta o mai gust ca vreau sa fac o pauza macar 2 saptamani de la dulciuri.
    Te pup si sa ai o saptamana frumoasa .

    RăspundețiȘtergere
  25. Lissa draga,iti multumesc inca o data,ca tare buna a fost !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...