Shakshuka asta e o reteta magrebiana, la origine se pare ca e tunisiana, dar o au si evreii. Cuvantul inseamna "un amestec" ,iar in ebraica inseamna "toate amestecate " si se zice leshakshek.Va spun toate astea pentru ca mama facea des ceea ce se numeste in Maramures lecio,scris fonetic.Am crezut mereu pana acum ca lecio e ceva de provenienta ungureasca cand pare evident de provenienta evreiasca. Atata doar ca ea batea ouale inainte de a le adauga legumelor, facand totul in tigaie.
INGREDIENTE:
ptr 2 portii
-o ceapa mare
-2 fire de ceapa verde
-un ardei rosu
-2 rosii
-2 oua
-1/2 de ardei iute (optional)
-sare,piper dupa gust
-1/4 lingurita de seminte de chimion
-o lingurita de capere
MOD DE PREPARARE:
1.Se spala si se toaca legumele
2.Se incinge o lingura de ulei,se adauga ceapa,ceapa verde si ardeiul si se calesc,se adauga caperele,chimionul, apoi rosiile taiate cubulete ,se potriveste de sare si piper ,se amesteca si se mai lasa 2 minute
3.In mici vase individuale sau se poate folosi un vas mai mare, se aseaza de jur imprejur legumele si la mijloc se sparge oul cu grija(daca folositi un vas mai mare,spargeti ouale in mijloc), si se pun in cuptorul preincalzit pentru aproximariv 8-10 minute,sau cat de moi va plac ouale.
Pofta buna !
Muni ( buni a mea ) facea lecioul cu smantana, doar legumele si smantana, mor dupa el. Varianta asta cu ou trebuie ca e la fel de buna.
RăspundețiȘtergereCineva din Moldova imi zicea ca la noi la toate mancarurile se pune smantana. Ei nu chiar la toate, dar la multe.
Sa ai o zi faina.
mama nu punea smantana, doar ou batut si tare era bun.Cu smantana e si mai bogat.Cat despre povestea cu smantana,eu zic ca e adevarata.La noi in casa, nu exista sa nu fie un borcan de smantana de 1 litru.
Ștergere