Îmi place carnea ( în special de rată, gâscă, curcan, chiar și porc sau rasolul de vacă) asociată cu sosuri dulci.O reminiscență a bucătăriei austro-ungare am spune.Așa că azi vă propun această rețetă, care merită încercată, din punctul meu de vedere.
Chutney
este o denumire englezeasca împrumutata din limba hindi pentru un preparat
picant, un sos de fapt, ce însoțește un fel principal, fie el cu carne sau legume.
Chutney desemnează de fapt o familie de
condimente din sudul Asiei ( India, Pakistan, Bangladesh), ce conține un
amestec de mirodenii, vegetale sau fructe.Varianta cu fructe este asemănătoare
cu un gem ușor sărat , eventual acrișor și poate fi iute sau nu.
Am găsit la Lidl chutney de smochine și pentru că mi s-a părut puțin anost, i-am adăugat câteva condimente, care se regăsesc de obicei în chutney, aducându-l la ceea ce mi-aș fi dorit eu de la acest sos.Nu găsiți chutney de smochine, nu disperați, pentru că puteți face chutney din orice alt fruct care vă place și aveți la îndemână :afine, vișine, merișoare, mango, etc.Fierbeți fructele cu puțină apă și zahăr, iar când începe să se lege sosul, condimentați și fierbeți în continuare până la obținerea consistenței dorite.
-4 pulpe de rata
-4 buc piper lung indonezian
-sare,piper rosu
ptr chutney
-un borcan chutney de smochine de la Lidl
-2 boabe de ienibahar zdrobite
-2 cuisoare
-un varf de cutit de scortisoara
-un varf de cutit de fulgi de ardei, optional
-o lingura de otet de afine sau sos worchester
MOD DE PREPARARE:
1.Se presară pulpele de rață cu sare, piper roșu și piper indonezian, se masează.
2.Se
rumenesc pulpele într-o tigaie antiaderentă, câte 2-3 minute pe ambele părți,
după care se transferă cu grăsimea pe care o lasă cu tot, într-o tavă sau alt
vas termorezistent, uns cu ulei dacă mai este nevoie.Se acoperă tava cu folie
de aluminiu și se dă la cuptorul preîncălzit la foc mediu timp de aproximativ
15 minute, după care se scoate folia și se continuă coacerea încă 15 minute sau
până ce pulpele sunt frumos rumenite și pătrunse.
3.Pentru că sosul ăsta chutney pe care l-am
cumpărat mi s-a părut că are nevoie de ceva condimentare, am vărsat conținutul
într-o crăticioară, am adăugat cuișoarele, scorțișoara, fulgii de ardei și
oțetul sau sosul Worchester.Dacă e nevoie se mai adaugă 2 linguri de apă și se
lasă la fiert la foc mediu, până ce sosul se formează de consistența dorită.Se
asezonează cu sare și piper.
4. Se
servește friptura stropită cu sos chutney alături de garnitură dorită, piure de
cartofi cu parmezan în cazul de față.
Poftă
bună !
Bune rauuuuu! Pup si sa va fie de bine!
RăspundețiȘtergerePupu-te si io Dana !
Ștergere