Un cozonac de o formă mai neobișnuită, dar la fel de cozonac și la fel de gustos.Rețeta am luat-o de la mai tânăra și foarte talentata mea prietenă , Gabriela. Eu am mai adăugat mirodenii.Probabil că este o rețetă săsească de cozonac care a primit multe influențe românești.Spun asta pentru că prăjiturile lor de Crăciun sunt mult mai dense, de tipul pâinii. Rosenkrantz mai înseamnă pe nemțește rozariu, poate de aici și forma, care în cele din urmă este una florala, dar aduce și cu mărgelele rozariului.Până una alta, este un cozonac bun, aromat și pufos, ce merită încercat.
INGREDIENTE:
Formă
de tort sau cratiță de 23 cm diamentru
-12
linguri de zahăr pentru caramel
-400 g
făină
-2 ouă
-un
praf de sare
-un plc
de drojdie instant dr oetker
-110-130 ml lapte călduț
-130 g
unt moale
-6
linguri de zahăr pentru unt
-o cană
de nucă măcinată grosier
-1/4 de
linguriță de scorțișoară măcinată
-2
plicuri de zahăr vanilat
-coaja
rasă de la o lămâie
-esența
de rom după gust
MOD DE
PREPARARE:
1.Caramelizați cele 10-12 linguri de zahăr și
se tapetați cu el forma sau cratița în care vom coace cozonacul.
2.Cerneți făina, amestecați-o cu drojdia
instant, apoi adăugați ouăle, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie , esența
de rom și frământați cu cele 110-130 ml de lapte călduț, adăugat pe rând.Se
frământă timp de 10-15 minute.
3.Așezați aluatul pe blatul înfăinat și
întindeți o foaie cât mai dreptunghiulară de un cm grosime.
4.Amestecați untul cu cele 6 linguri de zahăr
și ungeți foaia cu el.
5.Nuca
măcinată și amestecată cu scorțișoara măcinată o presărați peste unt (cu cât
mai multă nucă cu atât mai bun) și o presați ușor cu mâna ca să adere bine la
unt.
6.Rulați aluatul cu nucă, apoi tăiați-l în 6
bucăți egale.
7.Așezați bucățile obținute în picioare, în
forma tapetată cu caramel, lăsând spații între rulouri, acoperiți cu un șervet
curat și lăsați la dospit circa o oră, până crește aluatul și umple toată
forma.
8.Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 *C,
foc mediu, circa 35-40 de minute.
9.Imediat ce l-ați scos din cuptor, îl
răsturnați pe un platou.Dacă îl lăsați să se răcească, nu-l veți mai putea
scoate din formă, pentru că se va întări caramelul.De servit îl serviți după ce
se răcește.
Poftă
bună !
Sfat: dacă preferați drojdia proaspătă,
folosiți un cub de drojdie, 25 g, dizolvată în cele 110 ml lapte călduț
amestecat cu 3 linguri de zahăr.Acest amestec, nu-l lăsați de loc să dospească
ci îl turnați încet, câte puțin, peste făina cu ouă și arome, în timp ce
frământați. Apoi procedați la fel.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu