E timpul să începem să ne gândim la masa de Crăciun.Cred că în fiecare familie e perioada cea mai efervescentă a anului.Îmi place să fie masa înconjurată de familie și prieteni.Ce punem pe masă ? În general punem ce putem, dar îmbrăcat în haină de sărbătoare.Mie îmi place să îmbin tradiția cu actualitatea. Iar friptura asta poate sta foarte bine pe o masă de sărbătoare.
INGREDIENTE:
-1-1,2
kg pulpă de porc
-sare,
piper după gust
Ptr.umplutură
-50 g
caise uscate, înmuiate peste noapte în apă caldă, scurse și tocate fin
-20 g
de fulgi de migdale zdrobiți
-o
lingură de pesmet
-2-3
linguri de pătrunjel verde tocat
-2
linguri de ulei
-sare,
piper după gust
Ptr.
servit:
-6 cepe
roșii
-20 g
unt
-o
crenguță de rozmarin
-o
lingură de ulei
-3-4
linguri de oțet balsamic
-sare,
piper după gust
MOD DE
PREPARARE:
1.Tăiați carnea în așa fel încât să o puteți
rulă.Sărați și piperati.
2.Amestecați ingredientele pentru umplutură,
asezonati-o ,apoi întindeți-o peste carne.Rulați și legați cu sfoară.Puneți
ruloul într-o tavă potrivită stropită cu ulei și adăugați un pahar de apă.
3.Coaceți în cuptorul încins la 180 *C, timp
de cca 50 de minute, sau până ce carnea este pătrunsă.La jumătatea timpului
întoarceți ruloul.Stropiți din când în când cu sosul format în tavă.
4.Tăiați o treime din vârful cepelor ca să se
vadă straturile de foi.
5.Încingeți untul și uleiul într-o cratiță
care să cuprindă cepele, ce va merge la cuptor,adăugați cepele cu tăietura în
jos și prăjiți-le 5 minute până se rumenesc.Condimentați cu sare și piper și
adăugați crenguța de rozmarin.
6.Adăugați oțetul blasamic și amestecați ca să
deglasati fundul crăticioarei, acoperiți cu folie de aluminiu și dați la cuptorul
încins la 140 *C, sub mediu,timp de o oră o oră și un sfert, până se înmoaie
ceapă.După 30 de minute, scoateți folia și întoarceți ceapa invers, cu tăietură
în sus și continuați coacerea fără folie.Verificați din când în când, dacă
lichidul s-a evaporat adăugați câteva linguri de apă.Pentru servire turnați
glazura din cratiță peste ceapă.
7.Serviți rulada alături de ceapa caramelizată
în oțet balsamic și dacă doriți, piure de cartofi presărat cu bacon prăjit și ceapă verde .
Poftă
bună !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu