INGREDIENTE:
-un kg
carne de căprioară
-un
pahar de vin roșu
-sare,
piper după gust
Ptr.marinadă:
-3-4
linguri de ulei de măsline
-o
lingură de cimbru uscat mărunțit
-o
linguriță boabe de coriandru măcinate grosier
-4
căței de usturoi zdrobiți
-1/2
linguriță sare
-1/2
linguriță piper
Ptr.garnitură:
-un
ardei roșu tăiat fâșii
-un
ardei verde tăiat fâșii
-300 g
ciuperci champignon
-2
linguri de oțet de vin alb
-50 g
unt
-1/2
linguriță de cimbru mărunțit
-sare,piper după gust
Ptr.sos(opțional):
-2 ardei copți
-un cățel de usturoi
-sosul de la friptură
-o lingură oțet balsamic
-o lingură ulei de măsline
-un cățel de usturoi
-sosul de la friptură
-o lingură oțet balsamic
-o lingură ulei de măsline
MOD DE
PREPARARE:
1.Se
amestecă ingredientele pentru marinadă apoi se toarnă peste carne și se masează
cu mâinile, după care se acoperă vasul și se dă la rece pentru 24 de ore sau de
seara până a doua zi.Asta e o parte foarte importanta a gatirii caprioarei.
2.Într-o cratiță cu fund gros, se pun 2
linguri de ulei, se încinge , se pun bucățile de carne și se rumenesc ușor. Se
transferă carnea într-o oală cu presiune ( dacă nu aveți ramaneți la prima
cratiță), se toarnă deasupra marinada rămasă, paharul de vin și aproape se
acoperă cu apă fierbinte, ca și la tocăniță. Se închide oala cu presiune și se
fierbe timp de 30 de minute, după care se deschide oala după procedura
obișnuită, se transferă din nou carnea într-o tavă ce va merge la cuptor.Se
gustă sosul format, de sare și piper, dacă mai e nevoie se asezonează .Cine nu
folosește oală de presiune, procedează la fel, atât doar că timpul de gătire va
fi mai lung .Carnea trebuie să fie moale la sfârșit.
3.Se
introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 *C (foc mediu) și se coace până
ce carnea se rumenește.Din când în când se stropește cu sosul format în
tavă.Carnea va căpăta o crustă închisă la culoare, dar interiorul va fi moale
și suculent.
4.Intretimp se face garnitura :se topește
untul într-o tigaie și se sotează pe rând ardeii tăiați fâșii și ciupercile,
după care se pun împreună în tigaie, se adaugă cimbrul și cele 2 linguri de
oțet de vin alb, se asezonează și după ce a scăzut lichidul, se închide focul.
5.Dacă doriți să serviți friptura cu un extra sos, în afară de cel din tavă, faceți un sos rapid amestecând în blender sosul din tavă cu 2 ardei copți, un cățel de usturoi, o lingură de oțet balsamic și una de ulei, asezonați cu sare și piper.
5.Dacă doriți să serviți friptura cu un extra sos, în afară de cel din tavă, faceți un sos rapid amestecând în blender sosul din tavă cu 2 ardei copți, un cățel de usturoi, o lingură de oțet balsamic și una de ulei, asezonați cu sare și piper.
6.Se
servește carnea alături de garnitură și se stropește cu sosul format în tavă și
eventual cu o bucățită de unt sau cu sosul de ardei copți,prezentat mai sus.
Poftă
bună !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu