Nu sunt mare fan al plăcintei cu dovleac, dar îmi place dovleacul în amestec cu altceva, ca la cheesecake de exmplu.Așa și cu crema tortului acesta. Mi-a plăcut combinația dintre blatul de cacao, fără praf de copt, crema de dovleac și frișcă și stratul de marzipan de deasupra.A propos de marzipan, am găsit la Megaimage, batoane de marzipan de 150 g, netrase în ciocolată și moi, deci pot fi ușor întinse cu sucitorul sau modelate.
INGREDIENTE:
Ptr.blat:
-8
linguri de făină
-200 g
zahăr
-6 ouă
-30 ml
apă
-40 ml
ulei
-20 g
cacao
-un
plic zahăr vanilat
-coaja
rasă de la o lămâie
-un
praf de sare
Ptr.
cremă:
-500 g
dovleac plăcintar
-200 g
zahăr
-400 ml
frișcă
-2
plicuri de gelatină mărunțită dr.oetker
-2
plicuri zahăr vanilat
-1/4 de
linguriță scorțișoară
Ptr.sirop:
-150 g
zahăr
-300 ml
apă
-esență
de rom
Ptr.
ornat:
-150 g
marzipan
-esență de migdale
-esență de migdale
MOD DE
PREPARARE:
1.Începem cu blatul: se cerne făina împreună
cu cacaua.
2.Albușurile se bat spumă tare împreună cu
apa, apoi cu zahărul .
4.Se
adaugă făina amestecată cu cacaua, în ploaie, amestecându-se ușor, cu o lingură
de lemn.
5.Se
toarnă amestecul obținut într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă și infainata.Se
coace în cuptorul încins la 180*C, foc mediu, timp de 35-40 de minute sau până
trece proba scobitorii.
6.Coaceți dovleacul tăiat felii, eventual cu o
seară înainte, apoi, călduț fiind, îl curățați de coajă și transformați pulpa
în piure, fie de mână, fie cu ajutorul unui blender.
7.Puneți într-un castronel gelatina la
hidratat, conform indicațiilor de pe plic, aproximativ 10 minute și intretimp
bateți frișca împreună cu zahărul vanilat.
8.Amestecați zahărul cu gelatina hidratată și
încălziți amestecul la bain marie, până se topește zahărul și gelatina. Apa din
vas nu trebuie să ajungă la fundul castronului cu gelatină, pentru că la
temperatură mare gelatina își pierde calitățile. Lăsați să se răcorească
gelatina topită apoi adăugați-o în frișcă în fir subțire, mixând continu. Adăugați
piureul de dovleac, scorțișoara și amestecați de sus în jos cu ajutorul unei
linguri de lemn. Puneți crema la frigider pentru jumătate de oră.
10.Tăiați blatul răcit în 3 și montați tortul,
neuitând să însiropați fiecare blat, după ce l-ați pus pe poziție. Ultimul
strat va fi de cremă. Decorarea o puteți face după imaginație. În cazul de față
am acoperit tortul cu un strat de marzipan amestecat cu 2 picaturi de esenta de migdale. Dați apoi tortul la rece pentru 3-4
ore .
Poftă
bună!
Sfat :
pentru că în perioada aceasta se găsesc dovleci plăcintari, puteți să vă
preparați piure de dovleac și să-l păstrați la congelator, mai ales că sunt o
mulțime de rețete de dulciuri gustoase
cu acest ingredient. Coaceți dovlecii la cuptor, apoi cât sunt calzi
transformați pulpa în piure cu ajutorul unui blender, mixer vertical sau robot
de bucătărie, apoi faceți porții de o cană, puneți-le în punguțe și
congelați-le. O cană de piure înseamnă în general din 500 g pulpă de dovleac
crud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu